Als aanstaande jonge ouder komt er veel op je af bij het krijgen van een eerste kind. Het ouderschap is een mooie, bijzondere en dankbare taak, maar veel jonge ouders voelen ook ineens de verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt. Een aantal belangrijke (vaak financiële) praktische zaken moeten geregeld worden, terwijl je liever alle aandacht hebt voor je pasgeboren kind. Veel informatie kun je al vinden op diverse websites of via informatiefolders bij de verloskundigenpraktijk. Wij zetten graag 9 belangrijke zaken op een rij om over na te denken. Wanneer je deze zaken goed geregeld hebt, zal dit je ongetwijfeld rust en zekerheid geven. 

 Top 9: praktische zaken om aan te denken 

Om het wat gemakkelijker te maken, vind je hieronder een overzicht met een top 9 aan praktische en essentiële zaken om aan te denken bij gezinsuitbreiding.

  •  Kinderbijslag:
    Een paar weken nadat je je kind bij jouw gemeente hebt aangemeld, kun je
    kinderbijslag aanvragen. Bij een tweede of volgend kind gaat deze aanvraag automatisch.
  •  Spaarrekening:
    Het is fijn om te kunnen sparen voor de toekomst van je kind. Op de website van je bank kun je vinden welke rekeningen en mogelijkheden er zijn en welke spaarrekening de meest gunstige voor jouw en je kind is.
  • Kindgebonden budget:
    Een kindgebonden budget hoef je meestal niet aan te vragen. Je krijgt vanzelf bericht als je er volgens de 
    Belastingdienst recht op hebt. Krijg je geen bericht, maar denk je er wel recht op te hebben, dan kun je het zelf aanvragen.
  • Kinderopvang:
    In de eerste vijf maanden van je zwangerschap is het goed om alvast na te denken over kinderopvang, wanneer je zelf door werk of andersoortige verplichtingen niet bij je kind kan zijn. Kies je voor opvang buitenshuis bij een opvang of gastouder of juist voor oppas aan huis? Hierbij is het ook belangrijk om na te denken over eventuele ‘noodgevallen’; wat te doen als je kind bijvoorbeeld ziek is? Ga de mogelijkheden voor jezelf na en informeer alvast naar oplossingen.
  • Zorgverzekering:
    Binnen vier maanden na de geboorte dien je je geboren kind aan te melden op je eigen zorgverzekering of die van je partner. Je kunt hiervoor contact opnemen met je zorgverzekeraar. Goed om te weten: voor kinderen onder de 18 jaar, betaal je geen premie.
  • Inboedelverzekering:
    Met de komst van een baby worden veel spullen aangeschaft voor de babykamer. Hierdoor groeit vaak de waarde van de inboedel. Bekijk goed welke inboedel erbij is gekomen en wat hier de waarde van is. Bespreek dit met je verzekeraar of adviseur. Zo weet je snel of het noodzakelijk is om de waarde van het verzekerde bedrag van je inboedel aan te passen. Voor meer informatie kan je ook kijken op de website van WA.nl
  • Aansprakelijkheidsverzekering:
    Een
    aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Wel is er altijd een kans dat je kind per ongeluk schade toebrengt aan de eigendommen van een ander. Wanneer je al een aansprakelijkheidsverzekering hebt, dan kun je je kind bij laten schrijven op je verzekering.
  • Uitvaartverzekering. Ben je al in het bezit van een uitvaartverzekering? Dan is het eenvoudig om je kind gratis bij te schrijven op je verzekering. Kinderen zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd, waarbij je dus ook geen extra premie hoeft te betalen.
  • Inzittendenverzekering:
    Een
    inzittendenverzekering is een uitbreiding op je autoverzekering. Je dekt hiermee de schade van de inzittenden (en niet alleen de bestuurder) als gevolg van een ongeval. Je verzekert hiermee dus ook je kind.

 Bron: Monuta uitvaartverzekeringen