De bevalling

Praktische informatie voor jou en je partner

De bevalling begint, wat nu?

Meestal begint de bevalling met weeën. Soms doen die weeën meteen al pijn en volgen ze elkaar al snel op. Maar meestal zijn ze in het begin nog kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk. Vaak kun je gewoon doorgaan met waarmee je bezig bent. Hooguit zal je af en toe even stilstaan omdat je iets voelt. Deze ‘voorweeën’ maken de baarmoedermond alvast soepeler.

Wanneer je weeën hebt dan bel je ons, zoals we dat met jou hebben afgesproken tijdens het gesprek over de bevalling. Deze belinstructies bespreken we tijdens de voorlichtingsavond, maar ook tijdens het spreekuur rond 35 weken zwangerschap.

Wij vinden het belangrijk dat je ons altijd belt wanneer je ons nodig hebt. Dit kan zijn omdat je wat met ons wilt bespreken, omdat je vragen hebt, of omdat je je zorgen maakt. De verloskundige die dienst heeft, is 24/7 bereikbaar. Heb je directe verloskundige hulp nodig?

Bel ons op 0570-547488. Kun je ons niet bereiken, probeer het dan na 5 minuten opnieuw. Krijg je ons niet te pakken?

Bel dan met de kraamafdeling van het Deventer Ziekenhuis op 0570-535315.

 

De bevalling in het kort

Vanaf 37 weken bel je ons:

  • Als je een uur lang weeën hebt om de 4-5 minuten, die ongeveer 40 tot 60 seconden aan houden.
  • Als de vliezen breken en het vruchtwater is groen of bruin, moet je ons altijd direct bellen: overdag en ’s nachts!
  • Als het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald en de vliezen breken, bel ons dan direct. Het is belangrijk om te gaan liggen totdat we zijn geweest.

Bel ons altijd bij:

  • Weeën en vruchtwaterverlies vóór 37 weken zwangerschap
  • Helderrood bloedverlies
  • Als je de baby duidelijk minder voelt bewegen
  • Ongerustheid of vragen

Weeën

Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt zo’n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst. Daarna trekt de golf terug en voel je de pijn weer minder worden. Tussen de weeën door is er rust in je buik. De weeën worden sterker, komen vaker en regelmatiger en doen meer pijn naarmate de bevalling vordert.

Om te kijken of je bevalling echt begonnen is, letten wij op je weeën en voelen we naar de baarmoedermond met een inwendig onderzoek. Zo krijgen we een goede indruk over de fase van je bevalling. De bevalling kan zich ook aankondigen met het breken van de vliezen. Ook dan zijn sterke weeën nodig om de baarmoedermond open te maken. Ze beginnen meestal binnen 24 uur na het breken van de vliezen.

De slijmprop

Aan het einde van de zwangerschap kun je slijmerig rood/bruin bloed verliezen. Dit is heel normaal en een teken dat de baarmoedermond rijp is. Als je de slijmprop verliest, wil dat dus niet zeggen dat de bevalling begonnen is, deze kan nog enkele dagen op zich laten wachten. Ook tijdens de ontsluitingsfase kun je rood slijmerig bloed verliezen. Dit is ook normaal en heet ‘tekenen’. Dit komt omdat de baarmoedermond open gaat.

  • Heb je zoveel bloedverlies dat je maandverband binnen een uur doordrenkt is? Bel ons dan direct op ons spoednummer!
Loos alarm
Bijna alle bevallingen (90%) beginnen met weeën, maar soms is het loos alarm. Als je in de laatste maanden van je zwangerschap bent, heb je het misschien al eens gevoeld: je baarmoeder trekt soms even samen. Hoe verder je bent, hoe meer dat kan gebeuren. Het komt door hormonen en wordt ‘harde buik’ genoemd. Het kan een vervelend gevoel zijn, maar de meeste vrouwen voelen het niet eens. De samentrekkingen zijn geen (voor)weeën en ze kondigen nog niet je bevalling aan.

Wanneer is het loos alarm?

  • Als de harde buiken onregelmatig komen – ze kunnen lang zijn of heel kort
  • Als de harde buiken niet sterker worden en sneller op elkaar komen
  • Wanneer de harde buiken verdwijnen als je gaat liggen
  • Harde buiken voel je meestal bovenin je baarmoeder

Praktische zaken

Voorbereiding bevalling

Een paar weken voor de uitgerekende datum is het tijd om de laatste praktische zaken te regelen voor de komst van de baby. Wacht niet te lang, want je weet natuurlijk nooit precies wanneer de bevalling zal plaatsvinden. Mogelijk komt de baby te vroeg, of zijn er andere (medische) problemen waardoor jij onverwacht naar het Deventer Ziekenhuis moet. Dan is het handig als je wat zaken vast geregeld hebt, zodat je je daar op het moment zelf niet druk om hoeft te maken. Je kunt dan je volledige aandacht op de bevalling en de baby richten. En dat is wel zo ontspannen!

Wat als de verloskundige nog niet ter plekke is

Het kan gebeuren dat je onverwacht zo snel bevalt, dat we niet op tijd zijn om je te begeleiden. Bij zo’n snelle bevalling gaat zelden wat mis. Het komt gelukkig bijna niet voor dat we te laat zijn, omdat weeën je waarschuwen dat de bevalling begint. Overvalt de snelheid van de bevalling je toch en voel je dat de baby komt?

Probeer kalm te blijven en bel ons direct op 0570-547488.We kunnen je zelfs via de telefoon begeleiden en komen altijd zo snel mogelijk naar je toe! Laat alles gebeuren en vertrouw op jezelf. Probeer te gaan liggen en blijf rustig ademen. Leg het kindje na de geboorte op je buik en houd jullie beiden warm met doeken of een dekbed. De navelstreng kun je met rust laten tot wij er zijn.

In geval van nood

Heb je direct verloskundige hulp nodig? Je kunt ons altijd bereiken via 0570-547488. Je krijgt dan direct de dienstdoende verloskundige aan de telefoon.

Rol van de partner

Bevallen is voor de meeste vrouwen pittig, maar we onderschatten niet wat een bevalling met een partner doet! Het is voor de meeste partners erg heftig om te zien dat je vrouw of vriendin zoveel pijn heeft. Vaak voel je een gevoel van onmacht, samen met de spanning of alles goed zal gaan. Een bevalling is een aangrijpende en emotionele gebeurtenis, dus er komt veel op je af. Bespreek van tevoren met elkaar hoe jullie tegen de bevalling aankijken en wat je van elkaar verwacht.
Wij proberen partners zoveel mogelijk te betrekken in het bevallingsproces. Kun je niet goed tegen bloed of kijk je liever van een afstandje? Dit is ook geen probleem.
Stel ons gerust vragen tijdens de bevalling.

Tips voor de partner
  • Doe je ringen af (mocht zij in je hand knijpen tijdens een wee, dan is dit te verdragen)
  • Let goed op de ademhaling van je vrouw. Sommige vrouwen hebben de neiging om te gaan hyperventileren (te snel ademen) als de weeën erg heftig zijn. Jouw aanwijzingen kunnen haar helpen om niet in paniek te raken en om haar ademhaling weer onder controle te krijgen.
  • Ondersteun haar constant (tenzij zij aangeeft dit niet te willen). Steun geven gedurende het voortraject, ook al duurt dit uren, is vaak belangrijker dan tijdens de bevalling zelf. De beste steun die je vaak kan geven, is door er gewoon ‘te zijn’. Zwijgend naast haar zitten is prima!
  • Ga niet in discussie: je vrouw heeft pijn en zal misschien kortaf reageren. Zij bedoelt het niet persoonlijk, al lijkt dat misschien wel zo.
  • Heb geduld. Het is beter om te zitten niksen, dan naast haar tv te gaan zitten kijken. Ze krijgt snel het gevoel dat zij er alleen voor staat.
  • Ben je bang voor bloed of flauwvallen, blijf dan bij haar hoofdeinde zodra de persweeën beginnen.
  • Zorg dat de foto- of filmcamera klaarligt en opgeladen is

Er is een prachtige documentaire gemaakt waarin een aantal vaders vertellen over hun ervaringen tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Via ikstonderbij kun je de film online bekijken voor een klein bedrag. Echt de moeite waard!

Kraamzorg

Tijdens de bevalling en in de eerste week na de geboorte van jullie kind is een kraamverzorgende aanwezig om jullie te helpen. Zij zorgt voor de kraamvrouw en de baby, geeft uitleg over de verzorging en de voedingen van de baby. Zij controleert of het herstel goed gaat en overlegt bij twijfel met ons. Jullie kiezen zelf de organisatie die de kraamzorg zal verlenen. We hebben folders van de mogelijke kraamzorgorganisaties.

Kraamzorgvergoeding
Vraag eerst bij je verzekering of je zelf mag kiezen voor een bureau of dat je verzekeraar een contract heeft met een bepaalde organisatie. Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. De zorgverzekeraar kan in de polisvoorwaarden hebben bepaald dat het aantal uren kraamzorg wordt vastgesteld op basis van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIK). Voor kraamzorg die je thuis ontvangt, geldt geen eigen risico, maar wel een wettelijke eigen bijdrage van 4,15 euro per uur. Als je in het ziekenhuis bevalt (zonder medische indicatie) betaal je ruim 400 euro aan eigen bijdrage voor de poliklinische bevalling. Daarnaast betaal je 33 euro per dag aan eigen bijdrage voor de kraamzorg die je na de bevalling ontvangt. De eigen bijdrage voor de ziekenhuisbevalling vervalt als er sprake is van een medische indicatie. Je kunt ook een aanvullende verzekering afsluiten met een vergoeding voor deze eigen bijdrage(s).

Tips voor jou

Elke vrouw is anders en iedereen ervaart pijn op een andere manier. Over het algemeen geldt dat vermoeidheid, angst en onrust zorgen voor het voelen van meer pijn. Als je ontspannen bent, kun je de pijn dus beter aan. Ook kennis over het beloop van de bevalling kan behulpzaam zijn in dit proces. Zorg dat je goed voorbereid bent op de bevalling, bijvoorbeeld door een voorlichtings- of thema avond te bezoeken of door ademhalingstechnieken te oefenen.
8 ontspanningstips voor de bevalling
  • Probeer je weeën op te vangen op een manier die jou het beste bevalt. De ene vrouw vindt wegzuchten het fijnst, een andere kan zich beter ontspannen met de yogatechniek.
  • Probeer je niet te richten op het aantal uren dat je bezig bent, of dat je nog voor de boeg hebt. Bevallen is een avontuur waarbij je weinig kunt voorspellen, zeker niet in tijd. De vordering is van verschillende factoren afhankelijk. Het is verstandig om je helemaal te laten meegaan met de weeën en je hier niet tegen te verzetten. Als je dit moeilijk vindt, kan je altijd extra advies aan ons vragen.
  • Water helpt om te ontspannen. Neem een douche of bad tijdens de weeën
  • Geen bad als je gebroken vliezen zonder weeën hebt!
  • Muziek beluisteren of op een melodietje meezuchten werkt ontspannend
  • Zorg dat je warme voeten hebt
  • Zorg dat je in een behaaglijke, rustige omgeving bent
  • Natuurlijk is het fijn als mensen je willen steunen, maar ontspannen de weeën opvangen terwijl beneden de kamer vol zit met mensen is moeilijk. Ook wachten op de gang in het ziekenhuis is voor niemand prettig. Voor jou niet omdat je je opgelaten voelt, voor je partner niet omdat hij/zij zich verplicht kan voelen om iedere keer verslag te moeten doen en voor de mensen op de gang duurt het allemaal erg lang en is het zenuwslopend om maar te moeten wachten. Hoe veel leuker is het om ze te kunnen bellen dat de baby er is!
Pijnstilling

Bij een normaal verlopende, vlotte bevalling is pijnstilling meestal niet nodig. Op het moment dat je ‘het echt niet meer ziet zitten’, is meestal het laatste deel van de bevalling aangebroken. Bij een bevalling die niet zo vlot en soepel verloopt, bijvoorbeeld bij uitputting, angst of meer dan normale spanning, kan pijnstilling een prima middel zijn om de bevalling toch tot een goed einde te brengen. De vicieuze cirkel van pijn en niet kunnen ontspannen kan dan door medicijnen doorbroken worden. We proberen goed naar je te luisteren kijken goed naar de situatie. Als de zorg wordt overgedragen in verband met een pijnstillingswens, gaan we met je mee naar het ziekenhuis. Als je wilt, worden we gebeld zodra baby komt. Dan komen we weer naar het ziekenhuis om je te ondersteunen en te coachen en zijn we toch bij de bevalling. Kijk ook eens op de site van Geboortezorg Salland, er worden namelijk diverse webinars gegeven waar jij je voor kunt aanmelden.

De GeboorteTENS
Huur bij ons een GeboorteTENS.

Wat kan je doen om de bevalling zo goed mogelijk door te komen?

Zoek afleiding

Als de weeën net beginnen, probeer dan de pijn zoveel mogelijk te negeren. Ze zijn dan nog goed te verdragen en je kunt deze periode goed gebruiken om de laatste voorbereidingen te treffen. Heb je dit allemaal gedaan dan kan je het beste even TV gaan kijken of muziek te luisteren tot de weeën echt gaan doorzetten. Maak dan je partner wakker als je ’s nachts gaat bevallen en zorg dat je je bevallingtas klaar hebt staan mocht het eenmaal zover zijn.

Heb vertrouwen

Als de bevalling eenmaal begint is het belangrijk om je eraan over te geven. Vertrouw op je lichaam, die weet wat het moet doen. De pijn die je voelt is ervoor om je baby ter wereld te brengen. Door dit bewust te denken kan je de pijn helpen onderdrukken.

Wissel van houding

Wist je dat je minder pijn hebt als je regelmatig van houding wisselt tijdens de bevalling? Ook duurt de bevalling korter. Het is jouw bevalling, dus jij bepaalt in welke houding je bevalt. Wissel wel een aantal houdingen tijdens de bevalling af. Probeer uit wat voor jou het beste voelt!

Bevallingschecklist

  • Maak een lijstje in je telefoon met belangrijke telefoonnummers
  • Zorg ervoor dat het huis ‘s avonds of ‘s nachts goed zichtbaar is.
  • Doe een lichtje aan in de gang of in de huiskamer.
  • Zorg ervoor dat de kamer waarin je gaat bevallen en ook de babykamer schoon, opgeruimd, goed verlicht en goed warm zijn.
  • Jullie bed moet verhoogd zijn tot 80 cm. Gebruik bedverhogers (klossen) of bierkratjes
  • Leg een bedzeil in de lengte op jullie matras met een schoon hoeslaken eroverheen
  • Zorg dagelijks voor een goed gevulde autotank en oefen met het autostoeltje
  • Zorg dat de ziekenhuistas klaarstaat