De eerste levensfase
De eerste weken met je baby zijn ontzettend spannend! Jullie moeten aan elkaar wennen, elkaar leren kennen. Zeker bij de eerste baby is alles nieuw. Terwijl je lichaam moet herstellen van de bevalling, moet je ‘leren’ om voor de baby te zorgen. Het is best een zware, maar heel bijzondere tijd. Samen met de kraamverzorgster helpen we jullie de eerste dagen na de bevalling op weg.
Jij en je partner in de kraamtijd
Herstel van de moeder
Natuurlijk is het herstel na de bevalling voor iedereen anders: het is afhankelijk van hoe zwaar je zwangerschap was, hoe de bevalling is verlopen, maar ook het verloop van de eerste week is belangrijk. De eerste dagen heeft de baby om de twee tot drie uur voeding nodig, ook in de nacht. Het kindje kan onrustig zijn of huilen. Je komt dus zeker slaap tekort. Misschien heb je hechtingen of heb je pijn door het oprekken van de bekkenbodem tijdens de bevalling, dan kan naar het toilet gaan kan vervelend zijn. Je kunt overal spierpijn voelen. Het is heel belangrijk om zo veel mogelijk te rusten. Lekker je ogen dicht te doen, als de baby ook slaapt, en je lichaam de gelegenheid geven om weer normaal te gaan voelen.
Hechting en/of knip
Als je tijdens de bevalling bent ingescheurd of als er een knip is gezet, dan duurt het ongeveer een week om te genezen. De hechtingen lossen meestal vanzelf op. Dit gaat bij de een sneller dan bij de ander. Je kunt de hechtingdraadjes bijvoorbeeld verliezen met afvegen tijdens een toiletgang. Na tien dagen tot zes weken zijn ze volledig opgelost.
Emoties en kraamtranen
De kraamperiode is ook een emotionele tijd. Veel vrouwen krijgen rond de derde tot vijfde dag last van kraamtranen: de spanning van al het nieuwe, je veranderende hormonen, de moeheid, het kleine baby’tje dat van jou afhankelijk is… Soms weet je niet eens waarom je huilt, maar laat de tranen maar komen, het lucht op.
De rol van de partner
De rol van de partner, meestal papa van de baby, is zeker in de eerste periode ontzettend belangrijk. Hoewel je waarschijnlijk ook moe bent, ben je wel fitter dan mama! Vaak ben je zeker in de eerste avonden en nachten degene die de baby oppakt, luiertjes verschoont en helpt met voedingen. Er is veel te doen de eerste dagen: aangifte bij de gemeente, boodschappen, bezoek ontvangen en kopjes koffie en beschuitjes verzorgen. Meestal heb je in ieder geval vijf dagen vaderschapsverlof als werknemer. Het is fijn als je in de eerste weken ook tijd hebt om thuis te zijn. Zie ook de pagina speciaal voor vaders.
Je bekkenbodem trainen
Het is goed je bekkenbodem regelmatig te trainen: een aantal keer per dag aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren is een goede oefening. Pas als je bekkenbodem weer stevig aanvoelt en je je urine en ontlasting weer goed kunt ophouden, kun je je buikspieren gaan trainen of weer gaan sporten.
Anticonceptie
Na de bevalling komt je menstruatiecyclus weer op gang. Soms komt je eerste ongesteldheid al na een paar weken, soms duurt het wel een paar maanden. Twee weken voor deze eerste menstruatie heb je een eisprong. Als je seks hebt in deze periode, kun je weer zwanger worden. Als je dit wilt voorkomen, is het goed om na te denken over anticonceptie. Je kunt bij ons terecht voor informatie over de verschillende mogelijkheden van anticonceptie. We informeren je graag.
Online bekijken welke vorm van anticonceptie bij je past? Kijk dan eens hier.
De nacontrole
Zes weken na de bevalling kun je op nacontrole komen. Als er problemen zijn geweest tijdens de bevalling krijg je een afspraak bij de gynaecoloog, in alle andere gevallen kun je bij ons komen. Tijdens dit consult meten we je bloeddruk en controleren eventueel je ijzergehalte. We bespreken hoe het gaat, hoe je de bevalling hebt ervaren en of er bij een volgende bevalling nog speciale aandachtspunten zijn. Natuurlijk willen we weten hoe het met je baby is gegaan de eerste weken. Het is leuk om de kleine nog even te zien, maar bepaal zelf of het uitkomt om de baby mee te nemen. Als je nog klachten ervaart na de bevalling, kunnen we dit bekijken. De nacontrole is niet verplicht, maar het kan wel een fijne afsluiting zijn van je zwangerschap.
Je baby
1. Je baby's ritme
De eerste dagen lijkt de baby misschien alleen maar te eten, slapen of huilen. Je kunt vaak nog geen ritme ontdekken. Maar luister en kijk goed naar je kindje. Je leert te herkennen of de baby honger heeft, een boertje moet laten of een vieze luier heeft. Ook leer je de slaapsignalen herkennen. Als de baby slaapt, is dat soms maar kort. Dat is normaal, een kind maakt nog geen lange slaapuren. In de eerste weken ontwikkelt zich vanzelf een duidelijk ritme van wakker zijn en slapen. Is de baby onrustig, pak hem of haar dan lekker tegen je aan. Verwennen kan nog niet. Zorg wel dat je niet in slaap valt met de baby in je armen. Lees over veilig slapen in deze folder.
4. Hielprik
2. Huilen
5. Gehoorscreening
3. Consultatiebureau
6. Wist je dat je kan komen wegen?
Formele zaken die je moet regelen
Aangifte
Na de geboorte moet je aangifte doen bij de burgerlijke stand in de gemeente waar de baby geboren is. Dit moet binnen 3 werkdagen gedaan worden door de moeder of vader of iemand anders die bij de bevalling aanwezig was. Bekijk hier wat je mee moet nemen, als je baby geboren is in de gemeente Deventer of in de gemeente Olst-Wijhe.
Verzekeringen
Jullie kind is niet automatisch verzekerd voor ziektekosten! De zorgverzekering voor kinderen tot 18 jaar is wel gratis. Na een telefoontje naar de zorgverzekeraar van een van de ouders, wordt de baby bijgeschreven op de (basis) ziektekostenpolis. Binnen vier maanden moeten jullie het Burgerservicenummer van de baby doorgeven aan de ziektekostenverzekeraar. Dit BSN nummer krijgen jullie na aangifte bij de Burgerlijke Stand. Vergeet je de baby binnen vier maanden aan te melden, dan moeten jullie zelf de zorgkosten voor de kleine betalen, ook de kosten die bijvoorbeeld direct na de bevalling voor de baby zijn gemaakt.
Ouderlijk gezag
Als je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt heeft alleen de moeder ouderlijk gezag. Als je dit ouderlijk gezag wil delen met je partner, moet je dit gezag aanvragen. Lees op rijksoverheid.nl bij ouderlijk gezag hoe je dit kunt regelen.