Voeding van de baby

Praktische informatie voor jou en je partner
In de zwangerschap komt er veel op je af en moet je over veel dingen nadenken. Je hebt misschien al iets gelezen over het onderwerp babyvoeding. Het is een belangrijk onderwerp, wat zeker al in je zwangerschap aandacht verdient. Hieronder vind je informatie om je op weg te helpen, zodat je een goede keuze kunt maken tussen borst- of kunstvoeding.

Alle informatie op een rij

Borstvoeding geven

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby. Borstvoeding draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van je baby, maar ook aan zijn gezondheid én die van jou. Het eerste uur na de geboorte wordt er tussen moeder en kind huid-op-huid contact gemaakt. De meeste baby’s gaan dan vanzelf op zoek naar de borst want een baby heeft een natuurlijke reflex om te gaan drinken. Je merkt dit aan de happende beweging en je ziet dat hij met zijn mondje de borst zoekt. In het begin kan het aanhappen van de baby wat gevoelig zijn aan je tepels. Dit is normaal. Aan de toeschietreflex moet je misschien ook even wennen. Deze reflex zorgt ervoor dat de spieren rondom de melkkliertjes de melk door de melkgangen spuiten.  Borstvoeding geven, doet als het goed is, geen pijn.

Voordelen van borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby.

Baby’s die borstvoeding krijgen:

  • Hebben minder kans op wiegendood
  • Drinken altijd melk die goed op hem/haar is aangepast;
  • Hebben minder kans op astma, allergieën en suikerziekte op jonge leeftijd
  • Hebben een lager risico op overgewicht en hoge bloeddruk op oudere leeftijd
  • Hebben een betere kaakontwikkeling
  • Hebben een hoger IQ
  • Zijn minder vaak ziek, met name keel-, neus- en ooraandoeningen komen minder voor
  • Hebben minder gaatjes in het gebit op oudere leeftijd

Als je borstvoeding geeft:

  • Herstel je sneller na de bevalling
  • Heb je minder bloedverlies na de bevalling
  • Raak je sneller je zwangerschapskilo’s kwijt
  • Heb je minder kans op eierstokkanker, op sommige vormen van borstkanker en heb je minder kans op botontkalking op latere leeftijd

Problemen bij borstvoeding

Soms kun je klachten krijgen bij het geven van borstvoeding, bijvoorbeeld tepelkloven, borstontsteking of spruw. Gelukkig kun je met de begeleiding van ons en de kraamverzorgende deze meestal verhelpen. Heb je teveel of te weinig borstvoeding, heb je problemen met afkolven of heb je andere problemen met het geven van borstvoeding? Voor gespecialiseerde hulp kun je bij Annemieke Smits terecht. Zij is naast verloskundige ook borstvoedingsspecialist.

Lees meer over het geven van borstvoeding op de websites van:

  • Kennisdossier borstvoeding van Zorgwijzer, klik hier
  • Borstvoedingorganisatie La Leche Leage, klik hier
  • Kenniscentrum Borstvoeding, klik hier

Kunstvoeding

Wil je of kun je geen borstvoeding geven, dan is kunstvoeding een alternatief. Het is verstandig één merk voeding te kiezen en je baby deze te blijven geven. Het maakt eigenlijk niet uit welk merk je kiest. Want wat er precies in moet zitten staat in de wet. Kunstvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden heet ‘volledige zuigelingenvoeding’. Wanneer deze term op de verpakking staat, bevat het alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Er zijn ook verschillende type voedingen. Bijvoorbeeld voor hongerige baby’s of voor baby’s met krampjes. Meestal is zo’n apart soort niet nodig. Heb je toch het idee dat je baby andere voeding nodig heeft en wil je overstappen? Bel het consultatiebureau voor advies.

Slaap- en eetritme

Een kleine baby eet en slaapt vooral, maar ook zal de kleine soms onrustig zijn. In de eerste week wordt de hoeveelheid borst- of flesvoeding langzaam steeds meer. Iedere twee tot drie uur geef je voeding en daarna leg je de baby weer te slapen. Het maagje van de baby groeit mee met de hoeveelheid melk en de darmen komen op gang om de voeding te verteren. Het kindje kan onrustig zijn omdat de hoeveelheid melk niet genoeg is, maar ook omdat het te veel is, waardoor buikkrampjes ontstaan. Het is niet altijd duidelijk wat er is. Als de baby gaat groeien en meer melk per voeding kan drinken, zal de tijd tussen de voedingen langer worden. De meeste kinderen hebben de eerste weken nog een nachtvoeding nodig, ook hebben ze veel uren slaap nodig, maar natuurlijk is dit voor ieder kindje anders.

Een lactatiekundige IBCLC is er voor jou, wanneer je vragen hebt over borstvoeding, goed voorbereid wilt zijn op het geven van borstvoeding of hulp nodig hebt. Als het geven van borstvoeding niet vanzelf gaat, vraag dan tijdig om hulp. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met Annemieke.

Stel je vraag aan Annemieke

3 + 7 =