Gemiddeld maakt 1 op de 5 vrouwen een miskraam mee. Bij een miskraam ga je een rouwproces door. Je moet afscheid nemen van je kindje voordat je het hebt leren kennen. Wanneer een zwangerschap anders loopt dan je had verwacht, kan dit zorgen voor stress, angst of onrust bij volgende zwangerschappen. Maar ook in het dagelijkse leven kan het zorgen voor lastige situaties. In dit proces kan het fijn zijn om extra begeleiding te ontvangen.

Mieke is Miskraamcoach en kan je begeleiden om je miskraam te verwerken en een plekje te kunnen geven. Ze schreef deze gastblog om hier meer over te vertellen.

Stilstaan bij verlies

Kort geleden sprak ik Evelyne. Ze gaf aan dat na de geboorte van haar regenboogkindje het gemis van het kindje, dat ze daarvoor door een miskraam verloren was, pas echt werd. Dat ze daar graag nu de tijd en aandacht aan wou geven. Evelyne was aan het werk op het moment dat de miskraam begon en hoewel alles in haar zei dat ze hier nu bij stil moest staan, bij alles wat haar overkwam, werkte ze door. Werk ging voor, ook in de week en weken erna. Echt stil staan bij het verlies heeft ze niet gedaan.

Het effect van een miskraam

Het effect van de miskraam merkte Evelyne echter wel. Ze was weer snel in verwachting, en tijdens die 2e zwangerschap was er veel onrust en angst.  Elke keer had ze een nieuwe datum in haar hoofd wanneer ze vast geruster zou zijn en minder angstig. Eerst dacht ze dat het na  de datum, dat het de 1e keer mis ging, wel beter zou worden. Toen de termijnecho, de 20 weken echo en elke keer was het niet zo. De onrust en angst bleven tot 1 week voor de geboorte van haar zoon, die week heeft ze kunnen genieten van haar zwangerschap. Haar zoon werd met 39 weken geboren. Nu geeft ze aan graag nog een kind te willen maar dan wel zonder al die angst en onrust. Gelukkig heeft ze daarvoor ondersteuning gevonden.

Mijn verhaal

Die ondersteuning had ik zelf ook graag gehad toen ik 4 jaar geleden 2x een miskraam doormaakte vroeg in dezelfde zwangerschap. Ik bleef, naast mijn verlies, ook nog in verwachting. Ik was zwanger geweest van een drieling, waarbij wij tijdens die zwangerschap twee kindjes zijn verloren. Het was een rollercoaster van emoties waarvoor ik uiteindelijk hulp heb gehad bij de bedrijfspsycholoog. Samen hebben we een module rouw doorlopen en de steun die zij mij gaf heeft mij goed geholpen.

Ik denk echter wel dat het beter kan. Zowel de zoektocht naar goede hulp, als specifieke begeleiding na een doorgemaakt zwangerschapsverlies. Daarom ben ik de opleiding gaan volgen tot Miskraamcoach. Sinds 2023 begeleid ik nu vrouwen en stellen die moeite hebben om hun zwangerschapsverlies te verweven met hun leven. Ik help hen weer ten volle te leven, in het volledige besef van alles wat er is en is geweest.

Tijdens de coaching kijken we naar jouw verlies,  alles mag er zijn en is niets gek. Ik loop het hele traject met je mee en je krijgt nieuwe inzichten en praktische handvaten om je emoties meer in balans te krijgen, om makkelijker om te gaan met de mensen in je omgeving en om je weer meer jezelf te voelen.

Ook ben ik heel bij met verloskundige praktijk Baren&zo, voordat ik contact op nam met hen, hadden zij al vrouwen doorverwezen, hen die zoektocht bespaard. Nu mag ik mijzelf hier voorstellen, waardoor dat voor nog meer vrouwen en stellen telt.

Mieke Advocaat zittend op een stoel.

Ik ben Mieke Advocaat-Hegeman, vrouw, moeder en ondernemer. Ik houd van een goede wandeling in het bos en van een gezellige tijd met vriendinnen, lees graag en geniet van de coaching die ik mag geven via Miskraambegeleiding Twente.  Super bedankt Baren&zo.


Het verwerken van een miskraam – Hoe doe je dat?

Liedjes die troost en steun kunnen geven bij een miskraam