Een miskraam
Wat als het mis gaat?
Je denkt er liever niet aan, maar niet elke zwangerschap komt tot een goed einde. Soms gaat het al vroeg in de zwangerschap mis, maar dat kan ook op een veel later moment gebeuren. Als je je zorgen maakt, bloed verliest of buikpijn hebt, bel dan meteen naar ons voor hulp en advies. Het verliezen van een zwangerschap voor 16 weken, noemen we een miskraam. Een miskraam is voor veel zwangeren en hun partners een ingrijpende gebeurtenis: er komt een abrupt einde aan alle plannen en fantasieën over het verwachte kindje. Het gebeurt meestal onverwacht, waardoor je geschokt en vol ongeloof achterblijft. Na een miskraam herstelt het lichaam meestal voorspoedig en kan je snel weer zwanger worden. De emotionele verwerking neemt vaak meer tijd in beslag. Wij bieden professionele begeleiding bij een (dreigende) miskraam, en adviseren je graag over de vervolgstappen qua verwerking en eventueel opnieuw zwanger worden.
Hoe begint een miskraam?
Meestal begint een spontane miskraam met bloedverlies. Binnen enkele uren tot dagen wordt dit meer en krijg je er buik- en rugpijn bij. Je kan ook misselijk worden. Je mag tegen de pijn paracetamol innemen, maximaal 6 keer 500 mg per 24 uur. Na het verlies van de zwangerschap nemen de klachten weer af. Soms wordt bij de echo vastgesteld dat het vruchtje niet meer leeft. We noemen dat een missed abortion. Het kindje leeft niet meer, maar je bent nog wel zwanger. Jullie moeten nu een keuze maken wat je wilt. De eerste mogelijkheid is afwachten tot de miskraam spontaan op gang komt, maar je kan ook een doorverwijzing naar de gynaecologen van het Deventer Ziekenhuis krijgen. De behandeling bij een miskraam als je niet wilt afwachten is medicatie om de miskraam op te wekken, of een operatie (curettage). Dat is een ingreep waarbij de gynaecoloog op de operatiekamers het zwangerschapsweefsel via de vagina en de baarmoedermond verwijdert.
Wij willen jullie graag begeleiden bij het moeten doormaken van een miskraam of missed abortion. We zullen de keuzemogelijkheden met jullie doornemen en jullie informatie geven.
Medische termen
De medische term voor een miskraam is spontane abortus. De term missed abortion wordt door artsen en verloskundigen gebruikt voor de situatie waarin een vruchtje nog niet uit zichzelf naar buiten is gekomen. Bij een zogeheten lege vruchtzak wordt er geen embryo gezien en is alleen de vruchtzak aangelegd. We spreken van een late miskraam als de zwangerschap verkeerd afloopt na de vierde maand, maar voor de levensvatbare periode.
Bel ons direct bij:
- Lang aanhoudende, of toenemende buik- en rugpijn
- Heftig vaginaal bloedverlies (meer dan 2 maandverbanden doordrenkt in een uur)
- Koorts (een temperatuur van 38 graden of hoger)
- Ben je ongerust of twijfel je of je miskraam normaal verloopt? Neem gerust contact met ons op.
Buddy
Zou je graag willen praten met iemand die ervaring heeft met (meerdere) miskramen? Of wil je graag dat er iemand met je mee gaat naar je afspraken in het ziekenhuis? We hebben een eigen vrijwilligster: Sabine. Ze is helaas ervaringsdeskundige, maar wil graag jou/jullie bijstaan. Neem contact met ons op, dan koppelen we jullie aan elkaar.
“Ik moest elke keer naar het ziekenhuis voor controle maar mijn man kon dus niet meer vrij krijgen van zijn werk en ik stond er als ware alleen voor. Toen had ik het heel fijn gevonden als er iemand toch met mee mee kon. Die me op kon halen van huis…. me kon steunen in de wachtkamer tussen alle prachtige zwangere vrouwen. Ik heb een opleiding voor ervaringsdeskundige gehad op het Saxion en gewerkt voor Limor. Ik ondersteun graag de vrouwen die dit nodig hebben.” – Sabine
Keuzekaart
Een keuzekaart geeft een overzicht van opties over screening, diagnose of behandeling en helpt jou en de arts bij het samen beslissen. Klik hier voor de keuzekaart.
Folder Geboortezorg Salland
Een miskraam komt vaak voor. Bij 10 tot 15% van de zwangerschappen eindigt de zwangerschap in een miskraam. Bekijk de informatie van Geboortezorg Salland hier.
Emotionele impact na miskraam
Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.…
Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.
Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips in onze blog kunnen je misschien helpen. Klik hier om meer te lezen.
Muziek: liedjes die steun en troost geven
Muziek kan je helpen om te gaan met het verdriet. Klik op de link hieronder om meer te lezen.
Muziek: liedjes die troost en steun kunnen geven – Baren & zo (barenenzo.nl)
Onze nazorg bij een miskraam
Ongeveer een week na de miskraam bellen we je. Onderwerpen die we met je bespreken zijn je psychische gesteldheid, lichamelijk herstel en het op gang komen van de menstruatie. In dit gesprek kan ook de verwerking van het verlies besproken worden.
Als je niet (meteen) opnieuw zwanger wilt worden, kunnen we je adviseren over een goede anticonceptiemethode. Ook de wens met betrekking tot een nieuwe zwangerschap kan onderwerp van gesprek zijn.
Ook zijn we gewend om 6 weken na de miskraam nog even weer te bellen.