Wat als het mis gaat?

Praktische informatie voor jou en je partner

Een miskraam

Wat als het mis gaat?

Je denkt er liever niet aan, maar niet elke zwangerschap komt tot een goed einde. Soms gaat het al vroeg in de zwangerschap mis, maar dat kan ook op een veel later moment gebeuren. Als je je zorgen maakt, bloed verliest of buikpijn hebt, bel dan meteen naar ons voor hulp en advies. Het verliezen van een zwangerschap voor 16 weken, noemen we een miskraam. Een miskraam is voor veel zwangeren en hun partners een ingrijpende gebeurtenis: er komt een abrupt einde aan alle plannen en fantasieën over het verwachte kindje. Het gebeurt meestal onverwacht, waardoor je geschokt en vol ongeloof achterblijft. Na een miskraam herstelt het lichaam meestal voorspoedig en kan je snel weer zwanger worden. De emotionele verwerking neemt vaak meer tijd in beslag. Wij bieden professionele begeleiding bij een (dreigende) miskraam, en adviseren je graag over de vervolgstappen qua verwerking en eventueel opnieuw zwanger worden.

Hoe begint een miskraam?

Meestal begint een miskraam met bloedverlies. Binnen enkele uren tot dagen wordt dit meer en krijg je er buik- en rugpijn bij. Je kan ook misselijk worden. Je mag tegen de pijn paracetamol innemen, maximaal 6 keer 500 mg per 24 uur. Na het verlies van de zwangerschap nemen de klachten weer af. Als er bij een echo wordt vastgesteld dat het vruchtje niet meer leeft, noemen we dat een missed abortion. Het kindje leeft niet meer, maar je bent nog wel zwanger. Jullie moeten nu een keuze maken tussen afwachten of de miskraam spontaan op gang komt of een doorverwijzing naar de gynaecologen van het Deventer Ziekenhuis. Wij willen jullie graag begeleiden bij het moeten doormaken van een miskraam of missed abortion. We zullen de keuzemogelijkheden met jullie doornemen en jullie informatie geven.

Nazorg bij een miskraam

Ongeveer een week na de miskraam bellen we je. Onderwerpen die we met je bespreken zijn je psychische gesteldheid, lichamelijk herstel en het op gang komen van de menstruatie. In dit gesprek kan ook de verwerking van het verlies besproken worden. Als je niet (meteen) opnieuw zwanger wilt worden, kunnen we je adviseren over een goede anticonceptiemethode. Ook de wens met betrekking tot een nieuwe zwangerschap kan onderwerp van gesprek zijn.

Ook zijn we gewend om 6 weken na de miskraam nog even weer te bellen.

Meer lezen? Bekijk onze artikelen hier.

Bel ons direct bij:

  • Lang aanhoudende, of toenemende buik- en rugpijn
  • Heftig vaginaal bloedverlies (meer dan 2 maandverbanden doordrenkt in een uur)
  • Koorts (een temperatuur van 38 graden of hoger)
  • Ben je ongerust of twijfel je of je miskraam normaal verloopt? Neem gerust contact met ons op.