Je wordt vader!

We helpen je op weg in deze nieuwe fase

Een nieuwe tijd breekt aan…

Wat leuk, jullie krijgen samen een kindje! Een intense tijd breekt aan. Je vriendin of vrouw gaat veranderen, zowel lichamelijk als emotioneel. Daarbij kun je wel wat support gebruiken! Daarnaast is het in Nederland gebruikelijk dat je aanwezig bent bij de bevalling. Weet je welke rol je daarbij kunt aannemen? We helpen je graag op weg!

Zoals je misschien hebt gemerkt, is het wereldje rondom zwangerschap vooral op vrouwen gericht. Gelukkig wordt de rol van de vader steeds meer belicht. We hebben een aantal leuke tips voor je op een rij gezet.

Ben je een vrouwelijke partner? Deze informatie is natuurlijk ook voor jou bedoeld.

 

Boeken over vader worden

Je vrouw tijdens de zwangerschap
Boek van Jasper Rombout. Hoe mannen vader worden in 9 maanden.

“De zwangerschap. 294 totaal bizarre dagen. Ga er maar aanstaan, als man dan. Je meisje is zichzelf niet, maar een hormonale toverbal die telkens van kleur verschiet – en geen idee wanneer in welke kleur precies. Maandag de stralend zwangere, donderdag het chagrijn op oorlogspad. Dit boek geeft jou als aanstaande vader de nodige houvast. Jij weet straks precies wanneer je beter kunt duiken, en wanneer je even extra lief moet zijn. Welke weken het
zwaarst zijn, en wanneer ze je ineens zal bespringen. En wanneer het gevolg (het kind) groter is dan de oorzaak (je lid). Pak je ook nog wat kennis mee. Meisje ook blij.”

  • Jasper Rombout (35) is man. Daarnaast is hij oud-Parooljournalist, debatleider, copywriter en hoofdredacteur van de schoolkrant van (stief)dochter Jade (11). Toen zijn vrouw zwanger was van hun dochter Moos, hield Jasper 9 maanden lang aantekeningen bij. Dat leidde tot de geboorte van Tuurlijk Schatje.

tuurlijk schatje

Je eerste jaar als vader
Boek van Gerard Janssen

“Gefeliciteerd! Je bent vader en… En ja… Wat nu? Niet veel, denk je misschien. Jonge baby’s zijn meer iets voor moeders. Maar zo makkelijk kom je er niet vanaf. Je kind wil vanaf dag één met je kennis maken. En de moeder heeft je ook nodig. Daarom dit boek om je te helpen week tot week mee te groeien met een baby en een jonge moeder. Om je te helpen de overstap te maken van man tot vader.

Auteur Gerard Janssen is vader van drie en schreef eerder onder andere de bestsellers Dochters!, Zoons! en Zwangerschapsboek voor Mannen. Van zijn boeken zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

  • We hebben dit boek te leen op de praktijk, vraag onze assistente naar de mogelijkheden

9200000073880064

Wat verandert er in je eigen leven?
Boek van Beau van Erven Dorens

“Omdat vaders er mogen zijn. Dit is geen boek over kinderen, dit is een boek over jou. Over hoe jij, vader, zonder schaamte en verval, de kinderjaren overleeft. Voel je geborgen in het feit dat alle vaders in dezelfde shit zitten. Wentel
je in de deelneming van honderdduizenden dorstige vaders wanneer je onder dwang van de gillende moeder opnieuw de vaste borrelavond moet afzeggen. Voel de handen op je schouders, als je die zetpil een pinkje meegeeft.”

  • Dit boek hebben we te leen op de praktijk, vraag onze assistente om meer informatie

handboek voor vaders

Babymanagement
Boek van Henk Hanssen

“Babymanagement is het onmisbare praktische handboek voor mannen die vader worden of net vader zijn. In 240 rijk geïllustreerde pagina’s wordt grondig antwoord gegeven op alle vragen die (aanstaande) vaders zich stellen:
* Financiële planning: wat kost de opvoeding?
* Hoe voed en verschoon ik de baby?
* Wat is de beste babyfoon?
* En de meest praktische kinderwagen?
* Hoe combineer ik werk en privé-leven?
* Hoe zal het vaderschap mijn leven veranderen?
* Hoe houd ik de relatie met mijn partner verrassend?

Nuchter, actueel en gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten: Babymanagement is hét boek om het plezier en de uitdaging van het vaderschap te ontdekken. En dat alles in een taal die veel mannen zal aanspreken.”

  • We hebben dit boek te leen op de praktijk, vraag onze assistente naar de mogelijkheden

1001004002732053

Hoe ga je om met je vrouw tijdens de zwangerschap

Een app met ervaringen van andere mannen
Met de app Tuurlijk Schatje maakt auteur Jasper Rombout zijn succesdebuut! Gratis app beschikbaar voor alle devices. Tuurlijk Schatje is bekend van radio, tv en dag-week en maandbladen.

De app biedt:

  • 295 korte verhalen, (met clou) voor elke dag van de zwangerschap 1
  • Actuele thema’s, tips en anekdotes: altijd met humor en toch integer
  • Geschreven met testosteron waar ook vrouwen van blijken te smullen
leven met zwangere vrouw: 7 survivaltips
Journalist Reinier schreef tips voor mannen met een zwangere vrouw.  Over klussen, je bieradem en vrouw altijd gelijk geven. Lees het op de blog van me-to-we.
To do: 24 coole vader-zoon dingen
Ervaringen om te doen! Of je nu al vader bent, van plan bent om vader te worden of iets wil ondernemen met je oudeheer: deze lijst helpt je op weg – letterlijk. Aan elke ervaring houd je namelijk – naast een mooi moment – een paar extra skills of levenslessen over. Zie de website van Manners.nl
Seks in de zwangerschap
De beleving van intimiteit en seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt per persoon en per zwangerschap. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen verboden ten aanzien van seks. Het kan ook geen miskraam of beschadiging van je kind veroorzaken. De baby zit volledig beschermd in de buik, hij wiebelt alleen maar heen en weer. Alleen bij bloedverlies of gebroken vliezen wordt gemeenschap afgeraden, in verband met infectiegevaar.

Tips nodig over standjes tijdens de zwangerschap? Lees dan deze folder eens.

Wat schaf je aan?
Alles wat je moet kopen, hebben we hier op de checklist staan.
Documentaire: je rol tijdens de bevalling

Drie jonge mannen worden vader. Ze leven toe naar de geboorte van hun 1e kind en proberen zich voor te bereiden. Wat is hun rol als man, tijdens de zwangerschap? En hoe houden ze zich staande tijdens de bevalling. Deze film laat de moeders buiten beeld en kijkt enkel naar de vaders op het moment dat het leven hen bijna letterlijk overvalt…. Via ikstonderbij kun je de film online bekijken voor een klein bedrag. Echt de moeite waard!

Een fijn gevoel, ook ten alle tijden te kunnen bellen bij vragen enz. Altijd een luisterend oor. En ook “oog” voor de papa’s. Iets wat wij ook als prettig hebben ervaren, aangezien het vaak draait om de mama’s in de zwangerschap.
Wij willen jullie bedanken voor de fijne tijd en begeleiding.
Eduard

Helemaal super! Ook als je pappa bent… of gaat worden. Ik vond het altijd leuk om naar jullie toe te gaan!
Chris

Zeer aan te bevelen! Wat een deskundig, vriendelijk en prettig team! Voor vragen of geruststelling konden wij altijd terecht. Ook tijdens en na de bevalling was de begeleiding super! Professioneel, maar wel met persoonlijke aandacht.
Anoniem

Regelzaken

• Zorg dat je een 2 euro muntstuk in je auto hebt liggen voor de rolstoel in het ziekenhuis, de autotank vol is en oefen met het autostoeltje

• Bezoek de (online)infoavond van het Deventer Ziekenhuis en bekijk de rondleidingvideo’s op de website van Geboortezorg Salland

• Doe de geboorteaangifte binnen 3 dagen in de gemeente waar het kindje geboren is. Plan hier je afspraak voor Deventer, en hier voor gemeente Olst-Wijhe.
• Meld je kindje aan bij een van beider zorgverzekeringen, dit kan zodra het BSN bekend is
• Vraag kinderbijslag online aan
• Aanvraag kindgebonden budget, kijk bij de belastingdienst of je in aanmerking komt
• Regel het ouderlijk gezag: als je ongehuwd bent, krijgt de moeder automatisch ouderlijk gezag. Ook al heb je als vader de erkenning geregeld. Verzoek indienen kan bij het kantongerecht.
• Lees onze partner tips voor tijdens de bevalling onder het kopje praktische zaken