Veelgestelde vragen

Praktische informatie voor jou en je partner
In de zwangerschap kun je veel vragen hebben. Op deze pagina vind je de antwoorden op deze vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons een berichtje via de contactpagina.
Kinderwens
Wanneer stop ik met de anticonceptiepil?
Stoppen met de pil kan op elk moment. Vaak maken vrouwen een strip af, zodat ze hun onttrekkingsbloeding hebben in de week dat ze normaal een ‘stopweek’ zouden hebben. Daarna begin je niet meer aan een nieuwe strip en kan je lichaam beginnen met het herstellen van de natuurlijke cyclus.
Wanneer ben ik vruchtbaar?
Zodra jouw eerste eisprong na de pil is, ben je vruchtbaar. De eisprong is bij de meeste vrouwen ongeveer twee weken voor je menstruatie. Je bent het meest vruchtbaar op de dagen vlak voor en na je eisprong. Als je op die dagen seks hebt, is er een grote kans op zwangerschap. Heb je hulp nodig bij het uitrekenen van jouw cyclus en eisprong? Kom dan langs op ons kinderwensspreekuur. We geven je verschillende tips en tricks om je cyclus bij te houden.
Wat is een kinderwensconsult?
Als je een kinderwens hebt, kun je een afspraak bij ons maken voor een kinderwensconsult. Tijdens deze afspraak heb je een gesprek met een van onze verloskundigen. We stellen jou en je partner vragen over je gezondheid, bijzonderheden in de familie (zoals aangeboren afwijkingen), je leefstijl en voedingsgewoonten. Het nut van een kinderwensconsult is om eventuele afwijkingen samen met jullie in kaart te brengen, om er zo rekening mee te kunnen houden of proberen bepaalde afwijkingen te voorkomen. Verder geven we jullie inzicht in de menstruatiecyclus, geven we tips om sneller zwanger te worden en nemen we alle tijd voor jullie vragen.

Liever eerst een keer telefonisch contact? Je kunt de praktijk bellen op 0570-650591.

Moeders voor Moeders
Ben je net zwanger? Dan kun je mogelijk helpen en jouw geluk delen! Moeders voor Moeders wil de kinderwens van stellen met vruchtbaarheidsproblemen vervullen. Lees hier hoe het werkt.
Zwangerschap
Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?
Vanaf de eerste dag dat je menstruatie uitblijft kun je al een test doen. Als de test niet positief verkleurt en je na een week nog niet ongesteld bent geworden, test dan voor de zekerheid nog een keer.
Ik heb bloedverlies, is dit een miskraam?
Nee dat hoeft zeker niet. We verwijzen je graag naar de informatie op de pagina ‘Wat als het misgaat?’
Wanneer moet ik absoluut de verloskundige bellen?
Op onze signalenkaart staat duidelijk wanneer je ons direct moet bellen.
Kan ik een zwangerschapsverklaring aanvragen?
Een zwangerschapsverklaring is een verklaring van de verloskundige, waarin staat dat je zwanger bent en wanneer de uitgerekende datum is. Hiermee kun jij je zwangerschapsverlof regelen. Zorg dat je deze verklaring in je eigen administratie bewaart. Bel ons tijdens kantooruren op 0570-650591 om je zwangerschapsverklaring aan te vragen bij de assistente. Een berichtje sturen kan ook.

  • Wist je dat het UWV tot 1 jaar na de einddatum van de zwangerschaps- en bevallingsuitkering om je zwangerschapsverklaring kan vragen? Soms is dit nodig voor controle.
Hoe kan ik mijn zwangerschaps- en bevallingsverlof berekenen?
Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. In totaal dus 16 weken verlof! Lees meer op de site van Rijksoverheid.nl
veelgestelde vragen verloskundige Baren & zo

Kwalen

Ik heb veel rug- en bekkenklachten, wat nu?

Zwangerschap en de bevalling zijn risico’s op het ontwikkelen van rug, bekken- en bekkenbodemklachten. Uit onderzoek blijkt dat 67% – 89% van de zwangere vrouwen rond de 30e week van haar zwangerschap bekkenpijn ervaart. Door de bevalling bestaat het risico op het ontwikkelen van bekkenbodemproblemen. Rond 20 weken zwangerschap en 6 weken na de bevalling zijn belangrijke momenten op te screenen op deze klachten.

Verloskundigenpraktijk Baren &zo heeft haar eigen bekkenfysiotherapeut. Je bent van harte welkom op het inloopspreekuur van Sytske. Bij deze eerste afspraak:

  • gaan we uitgebreid in op je klachten: om een goede indruk te krijgen van de aard en de ernst en de mate waarin deze klachten jouw leven beïnvloeden
  • je krijgt veel uitleg over de oorzaak en de gevolgen van jouw klachten en de samenhang met de functie van het bekken, de bekkenbodem en de bekkenorganen.
  • geven we je persoonlijke adviezen over drinken, voeding, houding en beweging, toilethouding en toiletgedrag horen daar ook bij.

Plan je afspraak via onze assistentes op 0570-650591, of stuur ons je vraag via het contactformulier.

Bevalling
Welke benodigdheden moet ik kopen voor de bevalling?
We hebben een handige benodigdhedenlijst voor je gemaakt. Deze vind je hier.
Welke soorten pijnstilling tijdens de bevalling kan ik kiezen?
Een bevalling doet pijn, dat weten we allemaal. Met een goede voorbereiding (door cursussen en/of informatieavonden te volgen) weet je wat er komt en kun je beter anticiperen.  De verloskundigen maken tijdens je bevalling gebruik van verschillende ademhalingstechnieken, massage en houdingsveranderingen om je zo goed mogelijk te begeleiden. Maar soms zijn de weeën te pijnlijk, of ben je te moe geworden tijdens het proces en dan zijn de eerder genoemde zaken niet meer voldoende. We stemmen met jou en je partner af welke pijnstillingsmethode dan het meest geschikt is. Je hebt in het Deventer Ziekenhuis de keuze uit twee soorten pijnstilling: de ruggenprik en het pijnpompje.

Waarom worden baby's vaak 's nachts geboren?
Goede vraag! We krijgen hier geregeld vragen over, daarom schreven we er een blog over!
Leefstijl
Tot wanneer moet ik foliumzuur slikken?
Het wordt aangeraden om met 0,4mg foliumzuur te starten vanaf het moment dat je stopt met anticonceptie en je zwanger wilt worden tot en met de 10e week van je zwangerschap.
Mag ik vrijen in de zwangerschap?
Jazeker. Seks in je zwangerschap kan en mag gewoon. Het kan geen miskraam of beschadiging bij de baby veroorzaken. Je baby zit volledig beschermd in jouw buik, hij wiebelt alleen maar heen en weer. Je baby merkt het wel als jij klaarkomt. Masturbatie kan ook geen enkel kwaad, het kan juist voor ontspanning zorgen.

Wanneer mag je geen seks in de zwangerschap

  • Bij bloedverlies
  • Bij gebroken vliezen

De beleving van intimiteit en seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt per persoon en per zwangerschap. Ondervind je problemen of heb je vragen over seksualiteit? Dan kun je dit altijd bespreken met ons. Heb je ooit een vervelende seksuele ervaring meegemaakt of heb je moeite met een inwendig onderzoek,  vertel ons dit dan. We houden er tijdens de bevalling extra rekening mee. Meer lezen over seks? Zie de folder op onze site of lees meer op de de site van Zanzu.

Waarom is roken zo slecht voor mijn zwangerschap?
Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat roken slecht voor je is. Het wordt dan ook sterk afgeraden om te roken tijdens de zwangerschap. Het beste is om te stoppen met roken zodra je weet dat je een kinderwens hebt. Want voor zowel mannen als vrouwen vergroot dit de vruchtbaarheid. Op deze manier geef je jouw kindje een optimale start, maar verbeter je ook je eigen gezondheid. Als rokende zwangere heb je een verhoogd risico op

  • een miskraam
  • op vroeggeboorte
  • het loslaten van de placenta
  • het overlijden van de baby.
  • Ook na de geboorte gaan de effecten van roken nog door: je hebt een groter risico op het krijgen van een kindje met longproblemen, luchtweginfecties, oorontstekingen, gedragsproblemen, een huilbaby en wiegendood. Het is dus ontzettend de moeite waard om te stoppen met roken! Vraag ons gerust om advies, wij kunnen je helpen om te stoppen met roken. Er bestaan ook verschillende hulpprogramma’s om het stoppen met roken te stimuleren. Zie ook onze folder over roken in de zwangerschap.
Mag ik een glaasje alcohol drinken?
Nee, tijdens de zwangerschap is er geen veilige grens aan te geven voor het nuttigen van een glaasje alcohol. Alcohol gaat via de placenta regelrecht naar het bloed van je kindje. Belangrijke organen zoals de hersenen, centraal zenuwstelsel, hart, lever en nieren zijn het meest gevoelig, zeker in de eerste helft van de zwangerschap als alles goed aangelegd moet worden. Overmatig drinkgedrag leidt tot aangeboren afwijkingen en groeiachterstand. We zien zelfs dat baby’s moeten afkicken na de geboorte. Daarom is het echt beter als je alcohol laat staan gedurende je zwangerschap.
Mag ik drugs gebruiken in de zwangerschap?
Drugsgebruik tijdens je zwangerschap, zorgt voor een verhoogd risico op een kindje met een aangeboren afwijking. Ze zorgen er vaak voor dat een kindje na de geboorte ontwenningsverschijnselen heeft. Je baby is dan aan het afkicken.

Het gebruik van zowel soft- als harddrugs wordt dus sterk afgeraden in de zwangerschap. Zie voor meer informatie de website van drugsinfo.

Vakantie en fit 2 fly verklaring
Het gehele jaar door krijgen we vragen over op vakantie gaan in je zwangerschap.

  • Lees hier onze blog  over de fit-2-fly verklaring
  • Lees hier op de pagina onze tips voor je vakantie
Voeding
Welke kaas kan ik eten in de zwangerschap?
Geitenkaas, brie, mozzarella, mascarpone: er zijn een boel lekkere kaassoorten op de markt! Als zwangere moet je oppassen met kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kazen kunnen namelijk de Listeria bacterie bij zich dragen. Maar gelukkig worden in Nederland bijna geen rauwmelkse kazen geproduceerd. Wel worden ze uit andere landen geïmporteerd. Op het etiket staat dan ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’.
Kan ik rauwe ham eten in de zwangerschap?
Rauwe ham kan, net als ander rauw vlees, de parasiet toxoplasmosa gondii bevatten. Bij rauwe ham kun je denken aan serranoham, parmaham, Iberico ham, coburgerham en prosciutto. Je kunt rauwe ham wel gewoon eten als het goed is verhit, bijvoorbeeld op een pizza.

Andere ham-soorten, zoals schouderham, yorkham of achterham, kun je wel eten.

Welke vleeswaren kan ik veilig eten in de zwangerschap?
Alle vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn kun je zonder zorgen eten tijdens je zwangerschap. Bij vleeswaren is het wel belangrijk dat je ze in de koelkast bewaart (4 graden Celsius). Zorg dat je het maximaal 4 dagen na openen bewaart. Sluit de verpakking altijd goed af om te voorkomen dat er kruisbestuiving plaats vindt; wanneer bacteriën ook op andere voedingsmiddelen in de koelkast gaan zitten. Gekookte vleeswaren zijn:

  • Gekookte worst
  • Boterhamworst
  • Gelderse worst.
  • Gebraden vleeswaren (gebraden fricandeau en gebraden gehakt).
  • Grillworst en beenham
Mag ik sushi tijdens de zwangerschap?
Jazeker! Er zijn alleen een aantal dingen waar je op moet letten. Dat lees je in dit artikel over sushi in de zwangerschap.
Welk ijs kan ik eten in de zwangerschap?
IJs kun je veilig eten als je zwanger bent. Sorbet, softijs, waterijs, roomijs en Italiaans ijs (schepijs) kun je gerust af en toe eten. Alleen ijs met alcohol kun je beter laten staan.

  • Softijs: Er wordt wel eens beweerd dat je bij softijs meer risico loopt op een voedselinfectie, en dat je het als zwangere vrouw niet moet eten. Onderzoek laat zien dat je het veilig kunt eten, ook als je zwanger bent. Wel is het zo dat de machines schoon moeten zijn en de ijsmaker hygiënisch moet werken. Maar hier zijn duidelijke regels voor in Nederland. Vertrouw je de hygiëne niet, neem het dan niet. Maar in het algemeen geldt: softijs is veilig om te eten als je zwanger bent.
  • IJs op vakantie: Of je ijs in het buitenland veilig kunt eten, is lastiger aan te geven. In warme landen kan het zijn dat de temperatuur in vriezers of koelingen hoger oploopt of dat er niet hygiënisch gewerkt wordt. In sommige landen, zoals de meeste landen in Afrika en Azië, is het kraanwater ook niet veilig om te drinken. Als je twijfelt over de hygiëne, vraag het na of neem het niet. Bijvoorbeeld bij ijs dat verkocht wordt op straat.
De praktijk
Hoeveel verloskundigen werken er bij Baren & zo?

Het team van Baren & zo bestaat uit vijf verloskundigen. Annemieke, Martine en Marlies werken fulltime. Zij zijn eigenaar van de praktijk. Jorte en Alyssa werken parttime. Lees hier hen persoonlijke boodschap voor jou!

Hoe vaak krijg ik een echo?

Je kunt bij ons meerdere echo’s laten maken. In het begin van de zwangerschap, rond 10-12 weken plannen we de termijnecho. Deze echo is om je uitgerekende datum te bepalen. Bij 13 weken en bij 20 weken krijg je een uitgebreide echo om te kijken of de baby aangeboren afwijkingen heeft. Bij 35 weken doen we de liggingsecho. Deze echo bekijkt of de baby met het hoofdje naar beneden ligt en we meten nog een keer de groei van de baby en het vruchtwater. Deze echo’s zijn op medische indicatie en worden dus vergoed door je zorgverzekeraar.

Wil je daarnaast nog eens leuk naar je kindje kijken? Dan kun je een pretecho laten maken tegen betaling.

Waarom zijn er twee spreekuurlocaties?
 

De verloskundigen van Baren & zo houden spreekuur in Deventer en in Olst. Zo kun je als zwangere uit beide plaatsen makkelijk en snel bij ons terecht, dicht bij je huis.

Wanneer houden jullie spreekuur?

Het spreekuur in Deventer is

  • Maandag van 08:30 tot 17:00
  • Dinsdag van 08:30 tot 15:00
  • Donderdag van 08:30 tot 17:00
  • Vrijdag van 08:30 tot 17:00

Het spreekuur in Olst is

  • Woensdagmiddag van 13:30 tot 16:00
Ik ben onder controle van de gynaecoloog. Kan ik mij inschrijven bij Baren & zo?

Jazeker! We noemen dit een ‘ los kraambed’. De verloskundigen zullen de kraamvisites bij jou doen zodra je bevallen bent. Maar in deze regio is het ook gebruikelijk om de eerste afspraak (de intake) ook in te plannen bij een verloskundige. Wil je eerst kennismaken? Je bent van harte welkom! Bel ons voor een afspraak op 0570-650591, of stuur ons een berichtje.

Ik ben nog aan het oriënteren en wil kennismaken, kan dit?

Zodra je een kinderwens hebt of al zwanger bent, komt een verloskundigenpraktijk in beeld. Misschien heb je al wat websites bekeken van praktijken in deze regio om een goede keuze te maken. Bij Baren & zo vinden we het ontzettend belangrijk dat jij en je partner je thuis voelen bij ons. Dus als je graag eerst even wilt komen kennismaken en sfeer proeven in de praktijk, ben je van harte welkom! Laat je even weten wanneer je komt? De koffie staat klaar.