Het zorgen voor en opvoeden van een kind is iets wat met de nodig uitdagingen met zich meebrengt. Speciaal voor jonge moeders (tot 24 jaar) organiseert Raster Welzijn bijeenkomsten voor moeder en kind. Op deze avonden wordt samen gegeten en is er ruimte voor praktische adviezen. Dit zorgt voor verbinding en steun met jonge moeders. Myrthe is een jongerewerker en is wekelijks aanwezig bij deze avonden. Ze vertelt hieronder meer!

Als jongerenwerker bij Raster Welzijn in Deventer ben ik, Myrthe Ho-Sam-Sooi, samen met mijn collega’s Mirjam en Annet toegewijd aan het ondersteunen van jonge moeders in hun reis door het ouderschap. Onze passie voor het welzijn blijkt uit de jonge moeder groep die wij leiden, een veilige haven waar (jonge) moeders tot 24 jaar samenkomen, hun ervaringen delen en elkaar ondersteunen.

Moeders en kinderen

Elke dinsdagmiddag, behalve tijdens schoolvakanties, wordt Bij de Halte (Zwolseweg 190, Deventer) omgetoverd tot een plek van saamhorigheid en ondersteuning voor en door deze moeders. Het programma is ontworpen om verschillende behoeften te vervullen. Van praktische adviezen over ouderschap tot het bieden van een sociaal netwerk. Het eerste uur staat in het teken van gescheiden activiteiten voor moeders en kinderen. Samen met mijn collega’s richt ik me op de behoeften van de moeders, terwijl de kinderen zich vermaken onder toezicht.

Lekker eten

Een hoogtepunt van de bijeenkomst is het gezamenlijke avondeten, waar onze vrijwilliger een smakelijke maaltijd bereidt voor alle aanwezigen. Dit creëert niet alleen een gevoel van gemeenschap, maar biedt ook een gelegenheid voor moeders om te ontspannen terwijl ze genieten van een heerlijke maaltijd met hun kinderen. Na het eten wordt er samen opgeruimd, waardoor een gevoel van verantwoordelijkheid en samenwerking wordt bevorderd. Daarnaast organiseren we één keer per jaar een kinderkleding beurs om ons in te zetten voor de maatschappij en doen we verschillende uitjes met de mama’s en kinderen.

Whatsapp-groep

Naast onze wekelijkse bijeenkomst hebben we een Whatsapp-groep opgezet waar moeders op elk moment van de dag advies kunnen vragen, ervaringen kunnen delen of gewoon een luisterend oor kunnen vinden. Dit online platform verlengt de verbinding die tijdens de bijeenkomsten wordt opgebouwd en biedt een continue bron van steun en informatie voor jonge moeders, ongeacht waar ze zich bevinden of hoe druk hun schema’s ook zijn.

Wat maakt deze jonge moeder groep zo bijzonder?

Het gaat niet alleen om het delen van advies, maar ook om het creëren van een gevoel van kracht en saamhorigheid onder deze moeders. Het is een plek waar ze zich begrepen voelen, waar ze niet worden veroordeeld en waar ze de kracht vinden om hun uitdagingen aan te gaan.

De jonge moeder groep is een initiatief voor en door moeders. Het is niet alleen een plek waar ze praktische tips en adviezen kunnen krijgen, maar ook een bron van verbinding, steun en vriendschap. Zo hopen we iets te kunnen betekenen voor de (jonge) moeders in Deventer!


Wil je meer weten over de Jonge Moeder groep of heb je interesse om een keertje langs te komen? Neem dan contact op met Myrthe (06-39511707).


Heb je minder te besteden? Ook voor de babyuitzet kan je terecht bij Halte Z. Check hun Instagram voor meer informatie.

Wat als het moederschap anders is dan je had verwacht.