Anticonceptie - spiraaltje plaatsen bij Baren & zo

Praktische informatie voor het laten plaatsen van een spiraaltje

Het anticonceptie spiraaltje

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Je kan nu bij ons terecht voor het plaatsen van een spiraal. Als je belt voor een afspraak bespreken we eerst met je welk spiraal je voorkeur heeft. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraaltje (T-Safe) en het hormoonspiraaltje (Mirena).

 

Wat is een spiraaltje?

Een spiraaltje is een klein plastic voorwerp dat in de baarmoeder wordt geplaatst om te dienen als anticonceptiemiddel of om de menstruatiecyclus te reguleren. Er bestaan twee soorten spiraaltjes: een spiraaltje zonder hormonen (T-safe spiraaltje, ook wel het koper spiraaltje genoemd) en een spiraaltje met hormonen (Mirena en Kyleena).

Het spiraaltje zonder hormonen is een klein plastic voorwerp waar een koperdraad omheen is gewikkeld. Het koper zorgt voor een reactie in het baarmoederslijmvlies waardoor zaadcellen worden gehinderd in hun weg naar de eileiders en eicellen zich niet in de baarmoederwand in kunnen nestelen.

Het spiraaltje met hormonen is een klein plastic voorwerp met een staafje met hormonen (progesteron). Deze hormonen zorgen ervoor dat een zwangerschap voorkomen wordt. Daarnaast kan het hormoonhoudend spiraaltje ook worden toegepast bij menstruatiecyclus problemen.

 

  • De Kyleena spiraal bevat minder hormonen en is ietsje kleiner dan de Mirena waardoor deze spiraal makkelijker te plaatsen is.
  • Bij het plaatsen van een spiraal in verband met menstruatiecyclus problemen wordt nog steeds geadviseerd om de Mirena spiraal te gebruiken, omdat de kans dan groter is dat het bloedverlies tijdens de menstruatie minder wordt of afneemt.

Waarom zou je kiezen voor een spiraal?

Het voordeel van een spiraaltje is dat deze 5 tot 10 jaar kan blijven zitten (afhankelijk van het soort spiraaltje dat je kiest), je hoeft deze tijd niet meer aan anticonceptie te denken! Mocht je binnen deze periode toch een kinderwens hebben, dan kan het spiraaltje eenvoudig worden verwijderd. Je bent dan direct weer vruchtbaar. Een spiraaltje is een van de meest betrouwbare anticonceptiemiddelen, omdat je hem niet kan vergeten en hij werkt ook 100% als je antibiotica gebruikt of diarree hebt. Bij het hormoonhoudend (Mirena) spiraaltje neemt de hoeveelheid bloedverlies en de duur van een menstruatie meestal aanzienlijk af.

Het nadeel van een spiraaltje is dat de eerst drie tot zes maand onregelmatig bloedverlies kan krijgen. Na deze periode wordt de menstruatie meestal weer regelmatig. Mogelijke complicaties bij het inbrengen van een spiraal zijn infecties. Ook is er een kleine kans dat bij het inbrengen van het spiraaltje er een perforatie van de baarmoeder ontstaat.

Het inbrengen van een spiraaltje

Voor het inbrengen van een spiraaltje is het van belang dat je een vragenlijst over je medische voorgeschiedenis zo volledig mogelijk en eerlijk mogelijk invult en deze alvast naar ons opstuurt. Hierdoor kunnen wij als verloskundige beslissen of een spiraaltje een veilige optie voor jou is. Als de afspraak gepland is, krijg je deze vragenlijst toegestuurd per mail.

Het inbrengen van een spiraal is een relatief kleine ingreep, het inbrengen van een spiraal kan pijnlijk zijn en na het inbrengen kan je je duizelig voelen. Twee uur voor het plaatsen van een spiraal mag je  pijnstilling nemen, voorkeur hierbij is ibuprofen (400mg).

Voordat het spiraaltje wordt ingebracht zullen wij een inwendig onderzoek doen, om de ligging van de baarmoeder te bepalen. Vervolgens wordt een speculum (ook wel eendenbek genoemd) ingebracht en door middel van een staafje wordt de diepte van de baarmoeder gemeten. Wanneer de baarmoeder groot genoeg blijkt, zal het spiraaltje worden ingebracht.

 

Het inbrengen wordt meestal tijdens een menstruatie gedaan, omdat dan zeker is dat je niet zwanger bent en de spiraal dan direct betrouwbaar is.

Na een zwangerschap en bevalling kan een spiraaltje ook zonder problemen buiten een menstruatie worden geplaatst.  Je kan na het plaatsen zelf controleren of het spiraaltje goed zit. Dit kan je doen door met jouw vingertoppen de vagina in te gaan. Je kan dan de dunne draadjes van het spiraaltje diep in jouw vagina voelen. Let op; trek niet aan de draadjes!

Na zes tot acht weken wordt een nacontrole afspraak gemaakt. 

 

De kosten

  • Anticonceptie voor vrouwen vanaf 21 jaar wordt niet vergoed vanuit het basispakket. De kosten van een spiraaltje en het plaatsen hiervan zijn dus afhankelijk van je verzekering en verzekeringspakket.
  • Een T-safe (koper)spiraaltje kost € 69,- en is te bestellen op www.t-safe.nl of je kan hem laten voorschrijven door ons.
  • De Mirena en Kyleena spiraal kosten beiden ongeveer € 175,- en moet op recept van de verloskundige bij de apotheek worden opgehaald.
  • De kosten voor de plaatsing bedragen ongeveer €65,- en worden meestal vergoed door de verzekeraar. We raden aan om dit van te voren te checken bij jouw zorgverzekeraar.

Afspraak maken

Een afspraak maken kan op de volgende manieren:

  • Bel tijdens op het nummer 0570-650591 op werkdagen tussen 08.30-12.00uur.
  • Stuur ons een email met een terugbelverzoek op info@barenenzo.nl (vermeld jouw nummer en wanneer je teruggebeld wil worden).