De zwangerschap

Praktische informatie voor jou en je partner

Veilig en gezond zwanger

Een verloskundige begeleidt jou en je partner voor, tijdens en na de zwangerschap. Wij adviseren en ondersteunen jou tijdens deze belangrijke periode in je leven. We spelen een sleutelrol in de hele periode rondom zwangerschap en geboorte als de geboortespecialist en jouw persoonlijke coach. Afhankelijk van jouw vragen, hebben wij contact met veel andere (medische) beroepsbeoefenaren.

Want we willen allemaal hetzelfde: een gezonde moeder en een gezond kind!

Tevens hebben wij een aantal experts aan de praktijk gekoppeld. Je bent van harte welkom bij onze fysiotherapeut, diëtiste en/of vrouwencoach waar je terecht kunt voor een consult! We hebben alle zorg onder 1 dak.

Wat kun je van ons verwachten…

Voor de zwangerschap

Hebben jij en je partner een kinderwens en willen jullie meer informatie over zwanger worden? Zijn er ernstige ziektes in de familie en wil je hier advies over? Heb je in het verleden  een traumatische bevalling gehad en wil je hier over praten? Wij zijn er voor jou! Je bent van harte welkom om je bij ons aan te melden voordat je zwanger wordt.

In het begin van de zwangerschap

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je aanmelden bij onze praktijk. Ben je ongepland zwanger en heb je hulp nodig bij de begeleiding van deze zwangerschap? Of twijfel je over het afbreken van de zwangerschap? We proberen de eerste afspraak tussen de 8e en 10e week van je zwangerschap te plannen. Nadat we een afspraak met je gepland hebben, krijg je van ons een afspraakbevestiging.

Tijdens de zwangerschap

De verloskundigen controleren je zwangerschap en begeleiden jou in dit wonderbaarlijke proces. De eerste controle bij ons is een uitgebreide intake. Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld tussen de 10 en 12 keer naar onze praktijk. Tijdens de controles bespreken we het verloop van je zwangerschap, controleren we of alles goed gaat en beantwoorden we je vragen.

Tijdens je bevalling

Tussen de 37 en 42 weken zwangerschap mag je bevallen onder onze leiding. Je kunt kiezen om thuis te bevallen, of poliklinisch in het Deventer Ziekenhuis. Een plek waar jij je veilig voelt, is de beste plek om te bevallen. We geven je informatie en zorgen dat je goed voorbereid de bevalling ingaat. Lees hier meer!

Na je bevalling

Zodra je bevallen bent, komen we nog een aantal keer bij je thuis voor kraambedcontrole. Tijdens dit bezoek letten we op jouw lichamelijke en mentale herstel en de conditie van je kindje. Verder geven we je informatie en praktische tips ter ondersteuning. Wil je extra hulp en begeleiding bij de borstvoeding? Annemieke Smits is lactatiekundige (borstvoedingsspecialist). Lees hier alles over je kraamtijd.

Tijdens de nacontrole

Ongeveer zes weken na je bevalling kom je nog een keer op de praktijk. Tijdens de nacontrole bespreken we de bevalling na en geven we je adviezen voor een eventuele volgende bevalling. We zijn natuurlijk benieuwd hoe het met jou en de baby gaat. Je krijgt de gelegenheid om samen terug te kijken op de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Onderzoeken gedurende de zwangerschap

Afspraken en controles

De eerste afspraak (de intake) is een uitgebreide afspraak. We maken door middel van vragen een inschatting van jouw- en je partners gezondheid. Verder krijg je informatie over zwanger zijn en kun je vragen stellen. We bespreken de mogelijkheden aan screeningsonderzoeken en je krijgt formulieren van ons mee om bloed te prikken. De vervolgcontroles duren 15 minuten en zijn bedoeld om te kijken hoe het met jou en je zwangerschap gaat. We meten de bloeddruk, we onderzoeken je buik en luisteren naar het hartje van de baby. Er is tijdens deze controle ook altijd ruimte voor het beantwoorden van al jullie vragen. We houden de controles bij op een digitale ‘zwangerschapskaart’. Dit is jouw persoonlijke dossier. We hebben een vervolgschema voor de zwangerschapscontroles, maar mocht er een reden zijn dat jij vaker wilt komen, dan plannen we hier tijd voor in. Je bent ook altijd welkom om tussendoor even extra het hartje te horen. Neem telefonisch contact met ons op om de extra controle te plannen.

Prenatale screening

In Nederland is het mogelijk om als aanstaande ouders het risico op een kindje met een chromosoomafwijking te laten inschatten. ‘Prenataal’ betekent ‘voor de geboorte‘, en screening is een onderzoek door middel van een test. Prenatale screening is onderzoek tijdens de zwangerschap om te beoordelen of het ongeboren kind een aangeboren afwijking heeft of een verhoogde kans daarop. Als uit de test blijkt dat de kans verhoogd is, of er worden bij de echo afwijkingen gezien, dan kom je in aanmerking voor verder onderzoek. Dit vervolgonderzoek wordt prenatale diagnostiek genoemd.

Je mag zelf kiezen of je een test wil doen. Let op, hier zijn wel kosten aan verbonden. Lees hieronder welke testen mogelijk zijn.

De NIPT

Wil je in de zwangerschap weten of je kindje een chromosoomafwijking heeft? Dan kun je kiezen voor de Non Invasieve Prenatale Test (NIPT). Dit is een bloedonderzoek naar het Syndroom van Down, Syndroom van Patau of Syndroom van Edwards. Voor meer informatie verwijzen we je naar  www.pns.nl

De echo’s

Tijdens je zwangerschap wordt er geregeld echoscopisch onderzoek gedaan. De meeste echo’s, behalve de pretecho, worden vergoed door je zorgverzekeraar. Alle echo’s worden gemaakt bij ons verloskundig echocentrum Fetura. De echoscopisten van Fetura zijn allemaal ervaren en hoogopgeleid waardoor zij alle echo’s deskundig kunnen uitvoeren.

Soms besluiten wij om medische redenen dat er extra echo’s gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld als je bloedverlies hebt of als we twijfelen over de groei van je baby. We zullen dit altijd met jou en je partner bespreken.

De termijnecho
Rond de 10-12 weken kun je betrouwbaar bepalen hoe ver je zwanger bent. Dit is een termijnecho. Voor 10 weken kun je nog niet veel zien op de echo. Op basis van deze termijnecho wordt de uitgerekende datum bepaald.

Wil je toch voor 10 weken een echo laten maken? Dat kan, kosten komen dan voor eigen rekening. De echo heet dan een vitaliteitsecho.

De 13 en 20 weken echo
  • De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kind. Je kiest zelf of je de 13 wekenecho wilt. Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Dus vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap. De echo duurt ongeveer 30 minuten. In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Deelnemen aan de wetenschappelijke studie en de 13 wekenecho kan vanaf 16 jaar.

  • De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij de 20-weken echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Er wordt gekeken naar de eventuele aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Ook wordt gekeken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. De 20-weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Kies je ervoor om deze echo te laten doen, houdt er dan rekening mee dat ook andere afwijkingen kunnen worden gezien.
De liggingsecho
Tijdens de zwangerschap draait het kind rond in je baarmoeder en neemt verschillende liggingen aan. Met de liggingsecho rond 35 weken, kan de echoscopiste zien hoe het kind ligt. Meestal is dit in hoofdligging, maar bij een klein aantal baby’s (3-4%) ligt het kind in stuitligging. Wanneer het kind in stuit of dwars ligt, wordt gekeken of hier een oorzaak voor is. Meestal is dit niet het geval. Verder wordt gekeken naar de plaats van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en de groei van de baby. Klik hier om meer te lezen.

Let op: niet elke zorgverzekeraar vergoed de liggingsecho.

Pretecho
Een pretecho biedt aanstaande ouders de kans om hun kindje al voor de geboorte te zien. De duidelijkheid is afhankelijk van je zwangerschapsduur, je postuur en de ligging van het kindje. Je kan kiezen voor 2D, 3D of 4D-echo’s. We hebben folders op de praktijk of boek hier je pretecho.

Zwangerschapscursus

Van ons krijg je veel informatie over je zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Toch is het vaak erg leuk en leerzaam om een zwangerschapscursus te volgen. Je kunt ervaringen uitwisselen met andere zwangeren, krijgt ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor de bevalling en veel tips en informatie. De meeste cursussen starten rond de 24e week van je zwangerschap. In de regio Deventer en Olst zijn er talloze mogelijkheden voor zwangerschapscursussen.

Leefstijl tijdens je zwangerschap

De manier waarop je leeft, eet en beweegt, heeft invloed op je baby. Het is dus belangrijk hierop te letten.
Roken
Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat roken slecht voor je is. Het wordt dan ook sterk afgeraden om te roken tijdens de zwangerschap. Het beste is om te stoppen met roken zodra je weet dat je een kinderwens hebt. Want voor zowel mannen als vrouwen vergroot dit de vruchtbaarheid. Op deze manier geef je jouw kindje een optimale start, maar verbeter je ook je eigen gezondheid. Als rokende zwangere heb je een verhoogd risico op een miskraam, op vroeggeboorte, het loslaten van de placenta en het overlijden van de baby. Ook na de geboorte gaan de effecten van roken nog door: je hebt een groter risico op het krijgen van een kindje met longproblemen, luchtweginfecties, oorontstekingen, gedragsproblemen, een huilbaby en wiegendood. Het is dus ontzettend de moeite waard om te stoppen met roken! Vraag ons gerust om advies, wij kunnen je helpen om te stoppen met roken. Er bestaan ook verschillende hulpprogramma’s om het stoppen met roken te stimuleren. Zie ookwww.rokeninfo.nl.
Medicijnen
Niet alle medicijnen zijn geschikt om te blijven gebruiken als je een kinderwens hebt, of zwanger bent. Soms is het beter om op een ander geneesmiddel over te stappen, of om de dosering aan te passen. Het is dus ook verstandig om je huisarts, apotheek en tandarts door te geven dat je zwanger wilt worden of dat je zwanger bent. Als verloskundigen vinden wij het fijn om op de hoogte zijn, welke medicatie jij gebruik en in welke dosering.
Sport en beweging
Zwanger zijn is topsport! Daarom is het goed om je lichaam fit en in conditie te houden. Sporten in de zwangerschap zorgt voor meer energie, een sneller herstel na je bevalling, een gezonde gewichtstoename in je zwangerschap, minder last van kwaaltjes, een betere nachtrust in je zwangerschap en je zal je psychisch beter voelen. Het is goed om minimaal een half uur per dag te bewegen als je zwanger bent. Maar houd het wel veilig: als je merkt dat het klachten geeft, doe het dan rustiger aan of stop ermee. Zwemmen, hardlopen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen. Sporten waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Denk hierbij aan hockey, volleybal, skiën en voetbal. Er zijn een aantal sporten die sterk afgeraden worden: diepzeeduiken, kitesurfen, marathon lopen, parachutespringen, bergbeklimmen en raften. Zie ook onze blog voor tips.
Alcohol
Alcohol drinken in de hele periode van kinderwens, zwangerschap en borstvoeding wordt sterk afgeraden. Alcohol verhoogt je kans op een miskraam, maar geeft ook risico’s op een kindje met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Kindjes met het FAS zijn vaak te klein door een groeivertraging, hebben een afwijkend gezicht en hersenschade. Vind je het moeilijk om alcohol te laten staan in je zwangerschap? Geef dit bij ons aan, dan kunnen we je helpen. Meer informatie kun je vinden op www.alcoholenzwangerschap.nl.
Straling, röntgen, MRI
Krijg je een röntgenonderzoek? Zeg dan dat je zwanger bent. Röntgenstraling kan namelijk schadelijk zijn voor de baby. Soms is het mogelijk het onderzoek uit te stellen tot na de bevalling. Is het onderzoek noodzakelijk, dan kan vaak de baarmoeder worden afgeschermd. De baby krijgt dan zo min mogelijk straling. Een MRI-scan kan zonder gevaar voor de baby worden gemaakt. Van beeldschermen en magnetrons is geen schadelijke invloed aangetoond.
Seksualiteit

De beleving van intimiteit en seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt per persoon en per zwangerschap. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen verboden ten aanzien van seksualiteit. Seks kan ook geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken. Je baby zit volledig beschermd in jouw buik, hij wiebelt alleen maar heen en weer. Je baby merkt het wel als jij klaarkomt. Masturbatie kan ook geen enkel kwaad, het kan juist voor ontspanning zorgen. Alleen bij bloedverlies of gebroken vliezen wordt gemeenschap afgeraden, in verband met infectiegevaar. Ondervind je toch problemen of heb je vragen over seksualiteit? Dan kun je dit altijd bespreken met ons. Heb je ooit een vervelende seksuele ervaring meegemaakt of heb je moeite met een inwendig onderzoek,  vertel ons dit dan. We houden er tijdens de bevalling extra rekening mee. Meer lezen over seks? Zie de folders op onze site of lees meer op de de site van Zanzu.

Drugs
Drugsgebruik tijdens je zwangerschap, zorgt voor een verhoogd risico op een kindje met een aangeboren afwijking. Ze zorgen er vaak voor dat een kindje na de geboorte ontwenningsverschijnselen heeft. Het gebruik van zowel soft- als harddrugs wordt dus sterk afgeraden in de zwangerschap. Zie voor meer informatie www.drugsinfo.nl.
Werken
Denk je erover na om kinderen te krijgen of ben je zwanger? Dan is het belangrijk om ook goed na te denken over de risico’s op je werk. Als er op je werk risico’s zijn, dan is het nodig om beschermende maatregelen te nemen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het werken in ploegendienst, lawaai of lichamelijk zwaar werk. Pas daarom gedurende je hele zwangerschap goed op voor de risico’s op je werk. Heb je geen bedrijfsarts op je werk? Praat er dan met ons over, met je huisarts, of met je leidinggevende. Bekijk onze folderpagina voor meer informatie.
Vakantie
Ook als je zwanger bent, kun je prima genieten van een vakantie. Het is wel verstandig dat je op een aantal zaken let.

  • In het buitenland worden de regels omtrent hygiëne vaak niet zo nauw genomen. Let daarom op dat je groenten altijd gekookt en gewassen zijn en je fruit geschild. Ook kraanwater is vaak niet drinkbaar. Kies dus altijd voor mineraalwater uit een flesje, ook als je je tanden poetst.
  • Drink meer dan je gewend bent, zeker 2 liter per dag
  • Vermijd de volle zon en maak gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
  • Check vooraf of je verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland
  • Zoek, indien nodig, een betrouwbare kliniek of ziekenhuis
  • Neem altijd je doorzichtige mapje mee met daarin je zwangerschapskaart

Meer lezen over vakantie en zwangerschap? Neem ook eens een kijkje op onze blog.

Voeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om vers, gezond en gevarieerd te eten. Wil je meer lezen over de juiste voeding tijdens je zwangerschap, kijk dan eens bij onze veelgestelde vragen of lees meer op de website van Het Voedingscentrum.

Ook schrijven we geregeld artikelen over eten in je zwangerschap op onze blog.

Wat moet je regelen tijdens je zwangerschap?

– Je zwangerschapsverlof aanvragen, dit kan met je zwangerschapsverklaring
– Je verzekering bellen om te vertellen dat je zwanger bent en kijk naar je polis
– Kraamzorg aanvragen, doe dit voor 20 weken
– Regel de erkenning als je niet getrouwd of geregistreerd partner bent
– De babykamer klaarmaken, want je baby heeft behoefte aan een veilige en rustige plek in huis
– Beslissen welke achternaam de baby krijgt. Als ouders kies je of je kind de achternaam van jou of van je partner krijgt. Ben je niet getrouwd? Dan kan je alleen de achternaam van je partner kiezen als deze het kind heeft erkend
– Informeer vast naar kinderopvang

Als je zwanger bent, moet je aan veel dingen denken. Om je een handje te helpen hebben we een lijstje samengesteld. Doe hier je voordeel mee. Heb je zinvolle aanvullingen? Laat het ons weten, dan kunnen we dit toevoegen.

Wij wensen jou een hele prettige zwangerschap,
Marlies, Martine, Alyssa, Jorte en Annemieke