Bij een normaal verlopende, vlotte bevalling is pijnstilling meestal niet nodig. Op het moment dat je ‘het echt niet meer ziet zitten’, is meestal het laatste deel van de bevalling aangebroken. Bij een bevalling die niet zo vlot en soepel verloopt, bijvoorbeeld bij uitputting, angst of meer dan normale spanning, kan pijnstilling een prima middel zijn om de bevalling toch tot een goed einde te brengen. De vicieuze cirkel van pijn en niet kunnen ontspannen kan dan doorbroken worden. Meestal wordt er gekozen voor medicijnen. We proberen goed naar je te luisteren en kijken naar de situatie zodat we je optimaal kunnen adviseren. Behalve de ruggenprik en Remifentanyl (pijnpomp) heb je ook de mogelijkheid van niet-farmacologische pijnbestrijding, oftewel pijnbestrijding zonder toediening van medicijnen! Clienten van Baren &zo kunnen een GeboorteTENS gebruiken.

Over de TENS

De naam TENS komt van Transcutane Electrische Neuro Stimulatie en is een pijnverlichtingsmethode die berust op de Gate Control Theory van Melzack en Wall. Volgens deze theorie kun je de doorgifte van pijnprikkels beïnvloeden. Pijnprikkels kunnen de ‘poort’ naar de hersenen alleen openen als ze sterk genoeg zijn. Andere prikkels, zoals electrische pulsen via de huid, zorgen ervoor dat de ‘poort’ voor pijnprikkels gesloten wordt. Bovendien maakt een vrouwenlichaam tijdens de bevalling endorfines aan. Dit zijn lichaamseigen pijnstillers en die zijn heel nuttig! GeboorteTENS apparaten zijn speciaal geschikt gemaakt voor pijnverlichting bij de bevalling. De meest gebruikte is de “Elle TENS 2″.

De TENS wordt veel gebruikt in de fysiotherapie en bij chronische pijn, waar het een bewezen effect heeft. Sinds midden jaren zeventig wordt het ook gebruikt bij bevallingen.

Hoe werkt de GeboorteTENS?

De Elle TENS 2 is een apparaatje ter grootte van een kleine afstandsbediening houd je in je hand, of hang je om je nek met een koordje. Tijdens de bevalling plak je aan beide kanten van je ruggengraat vier elektroden (de stickers of plakkers). Op deze plekken gaan de zenuwen uit je baarmoeder- en bekkenstreek het ruggenmerg in. Zodra je de GeboorteTENS aanzet, geeft hij lichte elektrische pulsen. Dit noemen we ook wel schokjes. Jij kunt zelf de sterkte van deze pulsen aanpassen. Meestal is de pijnstillende werking beter, hoe hoger de sterkte staat. Wanneer je stapsgewijs de stimulatie verhoogt, voel je vanzelf de schokjes toenemen. Je kunt dit blijven verhogen zolang dit aangenaam voelt op de plaatsen van de plakkers.

Er zijn twee standen waar je uit kan kiezen: “burst” en ” boost”. Burst is de basisstimulatie voor tussen de weeën door. Zodra je een prettige tinteling in je rug voelt, schakel je tijdens de wee door naar de boost stand. Dit doe je met 1 druk op de knop en je krijgt direct extra stimulatie tijdens de weeën. Deze boost-vorm van stimulatie blokkeert de pijnprikkeloverdracht, waardoor je minder pijn voelt. Zo af en toe zul je de stimulatie wat moeten opvoeren, naar een hoger niveau. De bedoeling is dat je de stimulatie zo hoog mogelijk instelt, zonder dat deze onprettig wordt. Dat geeft het beste resultaat.

  • De “burst” stimuleert dus de aanmaak van endorfine. De productie van deze lichaamseigen pijnstiller komt op gang op het moment dat jouw bevalling begint. Door het gebruik van TENS wordt de endorfinespiegel maximaal verhoogd.
  • Tijdens de weeën schakel je door een druk op de knop over naar de “boost” stand. Daarmee wordt een andere stimulatie afgegeven (het blokkeert de pijnprikkels waardoor je minder weeënpijn voelt.)

GeboorteTENS-Elle-aangebracht

Wanneer breng je de GeboorteTENS aan?

Je brengt de plakkers van de GeboorteTENS aan bij de eerste weeën. Je hebt dan alle tijd om het apparaatje aan te sluiten en je kunt wennen aan de bediening. Maar die is erg makkelijk zoals je hierboven hebt kunnen lezen. De elektroden zijn met opzet groter dan noodzakelijk, zodat ze altijd goed zitten. Plak de bovenste elektroden vlak onder je BH-bandje, en de onderste vanaf de kuiltjes in je onderrug naar beneden, dan zit het altijd goed!

Doordat je zelf de pijn kunt verlichten, kun je beter ontspannen. Daardoor gaat de ontsluiting vaak sneller. Omdat je minder pijn hebt, ben je na de bevalling ook sneller op de been dan zonder GeboorteTENS. Minder pijn kost minder energie.

Bevallen met GeboorteTENS en waarom we zo enthousiast zijn

Tijdens een thuisbevalling is deze methode van pijnstilling super handig, omdat we geen medicijnen nodig hebben. Je hoeft dus geen medicatie toegediend te krijgen om er baat bij te hebben. Maar er zijn nog een aantal voordelen die we graag met je willen delen:

  • Je hebt zelf de controle over het gebruik van de GeboorteTENS, want jij bepaalt de “toediening” en de “dosering”
  • Controlegevoel hebben tijdens een bevalling, heeft een positief effect op de beleving van de bevalling en de pijn
  • Je kunt vrij rondlopen en bewegen
  • Bepaal zelf hoe hoog of laag je de intensiteit van de schokjes wilt
  • Sommige verzekeraars vergoeden het gebruik van de TENS

Ook als je poliklinisch, MediumRisk of klinisch gaat bevallen in het ziekenhuis kun je de GeboorteTENS gebruiken. Onze tip is om de plakkers al bij de eerste weeën aan te brengen. Dit kan thuis of op de verloskamer. Ook onderweg blijven de plak-elektroden (stickers) gewoon zitten. Er is een kleine kans dat het GeboorteTENS stoort op de CTG apparatuur. Soms vraagt het ziekenhuispersoneel dan of je hem tijdelijk wilt uitzetten.

Werkt het echt?

Ja, de GeboorteTENS werkt echt. Uit onderzoek met 1200 dames, blijkt dat het in meer dan 80% van de gevallen werkzaam is. Vooral bij rugweeën zien we dat de GeboorteTENS goed werkt. Soms voelen vrouwen de pijn in de rug nauwelijks. Maar natuurlijke kan de mate waarin het werkt wel variëren per vrouw. Maar ook bij andere soorten weeën dan in je rug, heeft GeboorteTENS genoeg effect om te zorgen dat de pijn draaglijk is en je tussen de weeën door kunt ontspannen. Doordat je minder angstig bent en minder pijn hebt gaat de bevalling ook vaak sneller dan zonder GeboorteTENS. Een kleine groep vrouwen had geen baat bij de TENS en vond de schokjes vervelend.

Is de GeboorteTENS gevaarlijk voor de baby?

Nee, als je de gebruiksaanwijzing gewoon volgt, is de GeboorteTENS onschadelijk voor moeder en kind. Dit is natuurlijk uitgebreid onderzocht. De plak-elektroden zijn extra groot en worden alleen op de rug geplakt; als ze op de juiste manier worden geplaatst, heeft de baby geen last van de stimulatie.

Wanneer mag je de GeboorteTENS niet gebruiken

Dames met een hartritmestoornis, het gebruik van een pacemaker en epileptische aandoeningen mogen geen gebruik maken van de GeboorteTENS.


Ook gebruik maken van de GeboorteTENS bij jouw bevalling? Baren &zo heeft vier  ‘Elle TENS 2′ apparaten speciaal voor de bevalling in de praktijk die je kunt gebruiken. Het setje persoonlijke elektroden kun je bij ons kopen voor 15 euro. Laat ons met een berichtje weten dat je de TENS wilt lenen. Je krijgt het tasje met de TENS, stickers en de gebruiksaanwijzing dan mee vanaf 36 weken tijdens het spreekuur.


 

Reserveer jouw GeboorteTENS!