Dag 3 ‘Week van de Vruchtbaarheid’ 2019

6 november 2019 – Vlot zwanger worden en een kindje krijgen is niet vanzelfsprekend voor iedereen. Tijdens deze themaweek vragen we je aandacht voor ongewilde kinderloosheid. Ondanks dat er een heleboel stellen zijn in Nederland waarbij zwanger worden niet lukt, wordt er nog weinig over gesproken. Er heerst nog teveel stil verdriet rondom dit thema. Deze keer hebben we het over ongelijke kinderwens.

Het thema van dag drie? MANNEN! Er zijn verschillende tips om de vruchtbaarheid van een man te vergroten. Maar misschien heeft jouw partner helemaal geen kinderwens! Een uitblijvende kinderwens kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat hij geen tijd heeft door een booming carrière. Of hij is bang. Angstig dat hij zijn vrijheid kwijt is straks, of dat hij jou kwijtraakt omdat alle aandacht naar een kindje gaat. Sommige partners hebben bindingsangst en vinden een kind de grootste commitment die er is. Ook jullie financiële plaatje kan meespelen. Een kind is duur, kunnen jullie het betalen?  Als jouw partner geen kinderen wil, maar jij wel, dan kan dat voor veel verdriet zorgen. En frustratie of boosheid. We beginnen daarom met 7 tips om je op weg te helpen.

7 tips bij ongelijke kinderwens

Misschien is jouw kinderwens onvervuld. Niet omdat het zwanger worden medisch gezien niet lukt, maar omdat jij en je partner verschillend in deze kwestie staan. Het kan voelen alsof je moet kiezen tussen je kinderwens en je partner. Maar dat wil je niet omdat je wel een fijne relatie hebt! Een duivels dilemma.

  1. Allereerst: is het voor jou duidelijk waarom JIJ een kinderwens hebt? Focus op jezelf en wees daarbij kritisch. Wat houdt jouw kinderwens precies in? Probeer dit eens op papier te zetten om het duidelijk te krijgen. Heb jij ook angsten of twijfels over het ouderschap? #zelfkennis
  2. Ga het gesprek aan met je partner. Wat is de reden dat hij geen kinderen wil en is dit duidelijk voor jou? (bijv. maatschappelijke overwegingen, druk leven, financiële last, kinderen niet leuk vinden, bang zijn dat hij niet geschikt is).
  3. Probeer oprecht te luisteren, mét interesse en zonder onderbrekingen. Samenvatten mag, maar probeer niet inhoudelijk aan te vallen.
  4. Persoonlijke effectiviteit. Een moeilijk woord, maar dit gaat vooral over je persoonlijke doelen. Welke richting wil je op met jouw leven, wat is jouw stip op de horizon? Naast je kinderwens wil je vast nog meer dingen doen in je leven. Maak een #bucketlist.
  5. Weet jij niet goed welk doel jij nog meer hebt in je leven of wat je wil toevoegen aan je bucketlist?
    • Laat onbekende dingen toe in je leven: probeer een nieuw restaurant, zoek een filmgenre uit in de bios waar je nog nooit naartoe bent geweest, leer een nieuwe taal of muziekinstrument
    • Je wilt duidelijk graag kinderwens vervuld zien raken. Maar kun je dit hoofddoel ook opdelen in kleine doelen zonder zwanger te zijn? Bijvoorbeeld: een nieuwe baan waar je met kinderen werkt, aanmelden voor wens-ambulance, voorlezen in de bieb, mantelzorgen
    • Zeg vaker ja in plaats van nee. Je zult merken dat je blik zal verruimen!
  6. Investeer erin om je relatie goed te krijgen/houden. Los van de kinderwens ben je ook geliefden. Maak elkaar aan het lachen, probeer dagelijks te knuffelen. Ga samen koken, probeer nieuwe gerechten. Elkaar masseren, samen sporten. De mogelijkheden zijn eindeloos.
  7. Mensen kunnen veranderen. Mannen zonder kinderwens ook. Maar niet altijd. En zeker niet onder tijdsdruk. Accepteer dus hoe je situatie nu is. Lukt dit niet, dan kun je er over praten met iemand anders dan je partner. Bijvoorbeeld een vriendin, de huisarts of een (relatie)coach.

Ongewild kinderloos? Spreek je uit <3

Ben jij #1opde6 of ken jij iemand voor wie zwanger worden niet vanzelfsprekend is? Deel dan deze post en stop met zwijgen over dit belangrijke onderwerp. Je kunt de volgende hashtags gebruiken:

#WeekvandeVruchtbaarheid2019 #EuropeanFertilityweek2019 ,#Talkfertility

Dit is onze derde blogpost tijdens de week van de vruchtbaarheid. Heb jij behoefte aan een luisterend oor tijdens jouw (onvervulde) kinderwens? Dan is een kinderwensconsult misschien iets voor jou. We bespreken onder andere je menstruatiecyclus, een gezonde levensstijl en je krijgt tips voor stoppen met anticonceptie. Klik hier om meer te lezen over het kinderwensconsult.

Ook interessant