Dag vier ‘De week van de vruchtbaarheid’ 2019

7 november –Als je een actieve kinderwens hebt en je bent al een tijdje samen aan het proberen om zwanger te worden, dan is elke maand spannend. Breekt je ongesteldheid door, of blijft hij uit? Wordt de test positief, of is er weer een teleurstelling? In Nederland adviseren huisartsen om minimaal 12 maanden te vrijen zonder anticonceptie. Als je na dat jaar niet zwanger bent wordt er verder gekeken. In dat eerste jaar kun je zelf ook een aantal dingen doen om je vruchtbaarheid te vergroten. Vandaag staat in het teken van ‘Do It Yourself’ (#DIY).

Alcohol of Mocktail tijdens je kinderwens

Als je zwanger wilt worden is een gezonde levensstijl van belang. Je maakt hierbij de kans op een spontane zwangerschap zo groot mogelijk. Je begrijpt vast dat je daarom alcoholgebruik het best kun minderen (of zelfs stoppen). Eén glaasje wijn tast je vruchtbaarheid niet direct aan, maar alcohol zorgt voor een stijgend oestrogeengehalte. Dit kan gevolgen hebben voor je menstruatiecyclus.

 • Ook voor mannen staat dit advies. Wist je dat alcohol de aanmaak van testosteron remt? Hierdoor nemen de zaadcellen af. Tegelijkertijd neemt het aantal afwijkende zaadcellen toe. Je hebt hierdoor meer kans op problemen.
 • DIY? Een lekkere mocktail maken. Klik hier voor inspiratie.

7 simpele manieren om je vruchtbaarheid een boost te geven!

Er zijn nog een aantal dingen die je kan toepassen, zodat jij je vruchtbaarheid een boost geeft. Het lijkt vanzelfsprekend, maar soms is het best lastig om op elk punt goed te scoren. We zijn benieuwd welk van onderstaand punt voor jou appeltje-eitje is, en met welke je meer moeite hebt.

 • Slaap minimaal 8 uur per nacht
 • Wandel dagelijks een halfuurtje
 • Zoek gezonde producten/voeding, zie blogpost dag 2 voor tips of maak een vruchtbare-smoothie met vers fruit
 • Ga sporten!
 • Lekker even ont-stressen met een tijdschrift op de bank
 • Pak een yoga-klasje mee, er zijn zelfs speciale houdingen die gericht zijn op je vruchtbaarheid vergroten (bijv. Cobbler’s Pose, Cobra, Lotus Pose, Supported Bridge Pose, en je benen-tegen-de-muur)
 • Neem een bad of douche

“Don’t expect everyone to understand your journey, especially if they’ve never had to walk your path…”

Het kan zijn dat er in jouw omgeving vreemd wordt gereageerd als je een wijntje laat staan, of dat je een keer iets anders dan carpaccio kiest als voorgerecht. Probeer jouw doel voor ogen te houden. Niemand hoeft het te begrijpen, zolang het voor jullie maar goed voelt. Iemand in vertrouwen nemen is wel een goed idee. Doorbreek het taboe!

Alternatieve geneeskunde en kinderwens

Ook buiten de reguliere geneeskunde kun je behandelingen doen om je vruchtbaarheid te vergroten. We noemen dit ‘alternatieve geneeskunde’ en sommige mensen zweren erbij.

Deze methode benadert vruchtbaarheid met een holistische blik. Lichaam, gevoel (emoties) en mentale ervaringen spelen een rol bij de kinderwens. Deze sessies leggen de focus op het creëren van een lichamelijke en mentale balans. Je leert ontspannen en loslaten van innerlijke saboteurs.

Hypnotherapie

De theorie achter de kleine naaldjes is dat het de bloedsomloop versterkt, ook in je geslachtsorganen. De energie en sterke doorbloeding zorgen voor een goede hormoonhuishouding. Ook verminder je stress. Het is een Traditionele Chinese Geneeswijze. Het is niet pijnlijk en bij een behandeling blijft je ondergoed aan, want de naaldjes worden niet in je intieme delen gezet ?

Accupunctuur

Een fertiliteitsmassage wordt gegeven door een masseur en richt zich vooral op je onderrug en buik. Men zegt dat je het beste de massage kan boeken in de periode tussen je ongesteldheid en de eisprong.

Massage (kinderwensmassage)

Een voetreflextherapeut kan en wil je graag ondersteunen als je zwanger wilt worden. Er komt veel stress bij kijken en dat werkt niet bevorderend. De speciale techniek normaliseert de balans van je hormonen, zorgt dat je meer ontspannen bent en optimaliseert de aanmaak van eicellen/zaadcellen.  Ook kan de reflexologie helpen in een acceptatieproces als je weet dat je altijd kinderloos zal blijven.

Voetreflextherapie

Mijn zwangerschap blijft uit, wanneer moet ik naar de huisarts?

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de stellen die ‘proberen’ binnen het jaar een spontane zwangerschap hebben. Ben je langer dan een jaar (12 maanden) bezig met zwanger worden, maar lukt het niet? Dan is het een goed idee om een afspraak te maken bij de dokter.

 • Heb je last van een uitblijvende of onregelmatige ongesteldheid? Ga dan al eerder naar de huisarts om te laten onderzoeken hoe het met jouw vruchtbaarheid is
 • Ben je 35 jaar of ouder? Bezoek je huisarts als je na 6 maanden onbeschermde seks nog niet zwanger bent
 • Heb jij altijd (extreme) pijn als je ongesteld bent? Ook dan moet je niet te lang wachten met naar de dokter gaan. Er kan iets anders aan de hand zijn, bijvoorbeeld het hebben van endometriose. Ongeveer 10% van de vrouwen heeft hier last van, het baarmoederslijmvlies groeit dan op andere plekken in je buik.

Ongewild kinderloos? Spreek je uit <3

Ben jij #1opde6 of ken jij iemand voor wie zwanger worden niet vanzelfsprekend is? Deel dan deze post en stop met zwijgen over dit belangrijke onderwerp. Je kunt de volgende hastags gebruiken:

#WeekvandeVruchtbaarheid2019 #EuropeanFertilityWeek2019 #TalkFertility

Dit is onze vierde blogpost tijdens de week van de vruchtbaarheid. Heb jij behoefte aan een luisterend oor tijdens jouw (onvervulde) kinderwens? Dan is een kinderwensconsult misschien iets voor jou. We bespreken onder andere je menstruatiecyclus, een gezonde levensstijl en je krijgt tips voor stoppen met anticonceptie. Klik hier om meer te lezen.

Ook interessant