Deze week staat geheel in het teken van vruchtbaarheid. Misschien denk je dan direct aan ‘voorkomen dat je zwanger wordt’, bijvoorbeeld door anticonceptie te gebruiken. Maar deze themaweek is vooral bedoeld om aandacht te vestigen op het feit dat een kindje krijgen niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Bij Baren & zo zien we geregeld stellen die een intensief traject achter de rug hebben, omdat ze graag zwanger wilden worden en dit niet lukte. Ondanks dat er een heleboel stellen zijn in Nederland waarbij zwanger worden niet lukt, wordt er nog weinig over gesproken. Er heerst nog teveel stil verdriet rondom dit thema.

Waarom een hele week over dit thema in Europa?

Inmiddels is het een traditie: de eerste week van november is het de Europese Week van de Vruchtbaarheid. Samen met onze Europese collega-organisaties vragen we aandacht voor vruchtbaarheid.

Een (nog) onvervulde kinderwens heeft invloed op heel veel onderdelen in je leven. De relatie met je partner kan onder druk komen te staan, maar ook je werk en/of je relaties met andere mensen in je omgeving. Aandacht vragen voor dit onderwerp kan lastig zijn. Wat vertel je wel, wat houdt je voor jezelf. Misschien twijfel je wel over wat je moet delen met de mensen in je omgeving omdat je het privé vindt, of omdat je mensen niet veel belasten?

Hoeveel mensen hebben moeite met zwanger worden?

De cijfers liegen er niet om. Wist jij dat 25 miljoen Europeanen moeite hebben met zwanger worden? Dat zijn 1 op de 6 stellen! Kijk eens rond in jouw vriendengroep of in je familie… dat zijn een heleboel mensen die rondlopen met stil verdriet.

Deze week bieden we iedereen die betrokken is bij vruchtbaarheidsproblemen (direct of indirect) de mogelijkheid om je hierover uit te spreken. Zullen we met zijn allen proberen om dit thema beter bespreekbaar te maken?

Online activiteiten

Aangezien Baren & zo dit thema belangrijk vindt, zullen we komende week elke dag nieuwe informatie met je delen in blogs. Zodat je meer leert over je vruchtbaarheid, maar ook over onvruchtbaar zijn. Na deze week heb je meer inzicht in kennis over vruchtbaarheid, waar verbetering mogelijk is, maar ook in de donkere kanten die komen kijken bij infertiliteit: teleurstelling, boosheid, verdriet.

Ongewild kinderloos? Spreek je uit <3

Ben jij #1opde6 of ken jij iemand voor wie zwanger worden niet vanzelfsprekend is? Deel dan deze post en stop met zwijgen over dit belangrijke onderwerp. Je kunt de volgende hastags gebruiken:

#WeekvandeVruchtbaarheid2019

#EuropeanFertilityweek2019

#Talkfertility


Dit is onze eerste blogpost tijdens de week van de vruchtbaarheid. Heb jij behoefte aan een luisterend oor tijdens jouw (onvervulde) kinderwens? Dan is een kinderwensconsult misschien iets voor jou. We bespreken onder andere je mentruatiecyclus, een gezonde levensstijl en je krijgt tips voor stoppen met anticonceptie. Klik hier om meer te lezen.