Om zwanger te worden, is het handig om te weten hoe je lichaam werkt. In principe heb je elke maand één kans om zwanger te worden. Als een eicel rijpt en vrijkomt noemen we dat je ‘ovulatie’. In makkelijke term ook wel ‘je eisprong’ genoemd. Om te herkennen wanneer jouw lichaam een rijp eitje heeft, kun je bij de drogist een ovulatietest kopen. Maar wist je dat je lichaam ook elke maand signalen geeft die wijzen op een eisprong? Als je deze signalen gaat herkennen, heb je geen test meer nodig!
Dag 2 ‘Week van de Vruchtbaarheid’ 2019
Tijdens deze themaweek vragen we je aandacht voor ongewilde kinderloosheid. Vlot zwanger worden en een kindje krijgen is niet vanzelfsprekend voor iedereen. Bij Baren &zo zien we geregeld stellen die een intensief traject achter de rug hebben, omdat ze graag zwanger wilden worden en dit niet lukte. Ondanks dat er een heleboel stellen zijn in Nederland waarbij zwanger worden niet lukt, wordt er nog weinig over gesproken. Er heerst nog teveel stil verdriet rondom dit thema.
Preparation is key
Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je een actieve kinderwens hebt en graag zwanger wilt worden, dan is het belangrijk dat je gezond bent en weet waar je op moet letten. Maar wat is dat dan precies? En hoe kun jij je vruchtbaarheid vergroten? Vandaag bespreken we tips om (sneller) zwanger te worden.
Hoe herken je jouw eisprong?
- Je hebt veel zin in seks: you’re in the mood baby! Je lichaam probeert je iets te vertellen…
- Jouw vaginale afscheiding verandert tijdens je eisprong. Het slijm uit je vagina is doorzichtig en lijkt op vloeibaar eiwit. Hierdoor is vrijen makkelijker en fijner
- Je hebt gevoelige borsten en tepels. Dit komt door de toename van hormonen, sommige vrouwen vinden het zelfs een beetje pijnlijk
- Bekken/rugpijn en milde krampen, vaak op één plek in je onderbuik. Linksonder óf rechtsonder
- Je lichaamstemperatuur stijgt een beetje tijdens je eisprong
- Je kan minimaal bloedverlies hebben, we noemen dit spotting
- Zintuigen die veranderen: je ruikt, ziet en proeft sterker tijdens je ovulatie
- Vocht vasthouden: je kleding zit wat strakker en je voelt je opgeblazen. Het kan zijn dat je meer vocht vasthoudt tijdens je eisprong
Wanneer is mijn kans op een zwangerschap het grootst?
Probeer dagelijks of elke 2-3 dagen te vrijen. Zes dagen voor je eisprong en twee dagen erna. Wanneer je eisprong precies is, is per vrouw verschillend. Meestal vindt de eisprong plaats ongeveer 14 dagen voor de eerste dag van de volgende te verwachten menstruatie.
Lees hier meer informatie over cyclusproblemen (onregelmatige cyclus bijvoorbeeld), via de site van Freya.
Fertility Food Guide: gezonde voeding tijdens je kinderwens
Als je graag zwanger wil worden, dan is het verstandig om naar je eetpatroon te kijken. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt namelijk dat je veel invloed kan uitoefenen op je vruchtbaarheid.
Investeer in goede ‘brandstoffen’:
- Groene (blad)groente, 200 gram per dag! Ze zitten vol met antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Denk hierbij aan spinazie, sperziebonen, prei, broccoli, rucola, groene asperges, boerenkool of doperwtjes. Receptinspiratie staat genoeg online.
- Eet twee stuks fruit per dag
- Eet dagelijks volkoren granen. Denk aan quinoa, zilvervliesrijst, couscous, gierst of boekweit
- Ongezouten noten en zaden, 15-25 gram per dag (klein handje)
- Al aan peulvruchten gedacht? Dit zijn bonen, erwten en linzen. (Bijv. een Mexicaans gerecht met diverse soorten bonen), het liefst 1x per week
- Gezonde vetten: avocado, kokosolie en olijfolie. Let op met margarine op brood en bakken in harde vetten, kies dus liever voor vloeibaar en plantaardig
- Gevogelte, eieren
- Vis, 1x per week of vaker
Dit kan je beter vermijden:
- Alcohol, geen druppel
- Frisdrank en zoete drankjes als Fristi, Chocomel, Appelsap en Sinaasappelsap. Vervang dit door water, thee, sojadrank of filter koffie.
- Cafeïne, max 2 kopjes
- Suiker (kristal/basterd) – je kan dit vervangen door natuurlijke zoetstoffen zoals honing
- Zuivelproducten – vooral de sterk bewerkte toetjes etc.
- Rood vlees (maximaal 300 gram per week)
- Ultra processed foods uit de fabriek, verpakte koek/snoep/gebak/zoute snacks/repen
- Broodbeleg zoals chocopasta (Duo Penotti), Lotuskoekjes spread etc, vervang dit door pindakaas, hummus en groente(spreads)
Meer lezen over voeding tijdens je kinderwens?
- Dat kan op de website van het Voedingscentrum.
- Lees het boek “Eet als een Expert – Zwanger” van I’m a Foodie. Een boek met antwoorden op al jouw vragen over voeding tijdens kinderwens en zwangerschap, beantwoord door voedingswetenschappers en (kinder)diëtisten.
Ongewild kinderloos? Spreek je uit <3
Ben jij #1opde6 of ken jij iemand voor wie zwanger worden niet vanzelfsprekend is? Deel dan deze post en stop met zwijgen over dit belangrijke onderwerp. Je kunt de volgende hashtags gebruiken:
#WeekvandeVruchtbaarheid2019, #EuropeanFertilityweek2019, #Talkfertility
Dit is onze tweede blogpost tijdens de week van de vruchtbaarheid. Heb jij behoefte aan een luisterend oor tijdens jouw (onvervulde) kinderwens? Dan is een kinderwensconsult misschien iets voor jou. We bespreken onder andere je menstruatiecyclus, een gezonde levensstijl en je krijgt tips voor stoppen met anticonceptie. Klik hier om meer te lezen over dit consult.
Wil jij zwanger worden? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Of je nu een vrouw of man bent. Het helpt om je kind een gezonde start te geven. Met Zwangerwijzer kun je testen of er risico’s zijn voor de zwangerschap en je baby. Het duurt ongeveer 15 minuten.
Ook interessant
- Wat is de Europese Week van de Vruchtbaarheid? Blog 1 lees je hier.
- 7 simpele manieren om je vruchtbaarheid een boost te geven
Leestip: ‘Dagboek van een verloskundige’, een intiem en openhartig portret van het werk dat verloskundigen wereldwijd dag en nacht met liefde uitvoeren. Bestel hem hier.