Bijna elke zwangere vrouw weet dat bewegen tijdens de zwangerschap een goed idee is. Sporten heeft namelijk dezelfde voordelen zowel in- als buiten de zwangerschap. Het verbetert de regulatie van je bloedsuikers, je conditie en je verkleint de kans op zwangerschapssuikerziekte. Natuurlijk moet je het sporten wel geleidelijk opbouwen als je een sportprogramma start in je zwangerschap. Ongeveer twee derde van de zwangeren heeft pijn in de rug of in het bekken, welke toeneemt richting het einde van de zwangerschap. Dit kan soms lastig zijn als je toch wil blijven bewegen.

Zwemmen is dan een heel erg goed idee! De kans op blessures is minimaal en je zwangere lichaam beweegt soepel en gemakkelijk in het water. Verder versterk je je rug- arm en beenspieren.

Zwemmen is mogelijk gedurende de hele zwangerschap

In alle trimesters mag je gewoon zwemmen. Een voordeel van zwemmen in het eerste trimester is dat het je een energieboost geeft en het kan je helpen tegen ochtendmisselijkheid. Na het eerste trimester zal je merken dat je sowieso energieker bent. Maak hier gebruik van en blijf lekker bewegen. In het derde trimester gaat je buik wat meer in de weg zitten en wordt alles zwaarder. De zwangerschap vraagt veel energie van je en dat kan ervoor zorgen dat zwemmen pittiger wordt. Het water geeft wel ondersteuning aan je gewrichten en het voorkomt oververhitting.

Tips bij het zwemmen tijdens je zwangerschap

Tip 1:  gebruik de schoolslag. Dit is de ideale oefening in het derde trimester, omdat het je borstspieren verlengt en je rugspieren verkort. Deze slag is ook fijn omdat het weinig inspanning vergt en de druk op je rug door de zwangerschap wordt wat verminderd. Een rugslag kan ook prima in de zwangerschap. De zwaartekracht is in het water een stuk minder, dus je bloedsomloop wordt niet afgekneld in tegenstelling tot oefeningen in bed of op de grond.

Tip 2: Drinken tijdens het zwemmen
Zorg dat je voldoende blijft drinken. Eén glas water voor het zwemmen en daarna elke twintig minuten een glas is het beste voor zwangeren. Luister naar je lichaam en stop als je duizelig of moe bent.