Herken jij dit? Je kan goed luisteren en met andere meeleven. Je stimuleert anderen om hulp te zoeken; ‘ja joh dat moet je echt doen hoor, dat is hartstikke fijn’. Maar van jezelf mag je voor jezelf geen hulp vragen. Want jij moet het toch wel zelf kunnen redden, jouw situatie valt wel mee in vergelijking met anderen. Je vindt van jezelf dat je niet zo moeilijk moet doen over een miskraam. Als je weer op de been bent en het gaat allemaal wel weer dan kom je hier ook wel door heen

Gastblog door Annemarie de Bruin van Stil Begin Coaching

Ik heb geen begeleiding nodig… toch?

…En toch, diep van binnen voel je en weet je dat het toch goed zou zijn. Je zou heel graag aan de slag willen maar je geeft hier niet aan toe. Want is het niet een beetje overdreven als je hulp nodig hebt na een miskraam? Daniëlle herkende bovenstaande vragen allemaal. Zonder dat iemand het wist heeft ze toch contact gezocht.

Daniëlle zei: “Ik vond dat ik er een te groot punt van maakte. Zoveel mensen maken toch een miskraam mee? … Het voelde vooraf dus een beetje overdreven maar wat ben ik blij dat ik toch begeleiding heb gezocht”.

Even tijd voor haarzelf. Een cadeau aan jezelf. Zo heeft Daniëlle het ervaren. Ze voelde opluchting en rust toen ze merkte dat het helemaal geen groot hulpverleningstraject is.

Wanneer mag jij van jezelf ruimte geven aan je gevoelens? Van wie moet er nog toestemming komen om jezelf deze gerichte aandacht te gunnen?

Begeleiding na een miskraam

Voor Daniëlle was het al snel duidelijk tijdens ons telefoongesprek. Ze wilde graag aan de slag want de miskraam had onbewust veel meer impact op haar leven dan ze wilde geloven. Ze voelde angst om weer aan zwanger worden te denken. Ze voelde zich onrustig omdat ze van zichzelf niet mocht huilen om haar miskraam. Ze vond het moeilijk om met vriendinnen te praten over haar verdriet rondom haar miskraam en daarom deelde ze maar niks en wist bijna niemand van haar miskraam. Ze koos ervoor om zoveel mogelijk ‘gewoon’ dan maar door te gaan want dan heeft niemand het in de gaten en kan ze het snel vergeten… Toch merkte ze na een poosje dat dit voor haar niet werkte. Maar het idee dat ze hulp nodig heeft van een ander greep haar ook aan. En zo wikte ze wat af in haar hoofd.

3 redenen waarom je niet moet wachten om hulp te zoeken na je miskraam.

Ben je op zoek naar begeleiding na je miskraam? Maar twijfel je wanneer je dit ook daadwerkelijk gaat doen?

Dan herken je deze gevoelens vast:

  • Je ziet vreselijk op tegen die ene verjaardag met wéér al die mensen die kletsen over baby’s? Help, hoe ga ik hier mee om?
  • Je loopt in de stad en voelt je ineens intens verdrietig omdat je dat kindje hoort huilen bij de kassa? Waar komt dit gevoel ineens vandaan?
  • Je merkt dat je na een dag werken helemaal moe bent en chagrijnig reageert op een simpele vraag van je partner? Dit is in ieder geval niet wat ik wil.
  • Je piekert veel? Het is duidelijk dat dit bakken met energie kost.

Het voelt zo verdrietig, zo rot. Weet dat het helemaal niet gek is. En dat het ook echt herkenbaar is. Je hoeft er niet in je eentje mee rond te blijven worstelen.

Zo hoeft het niet te gaan.

Hier heb ik 3 redenen voor jou om juist déze maand te besluiten om een kortdurend traject te gaan volgen bij Stilbegin Coaching.

  1. Je wilt niet langer rond blijven lopen met je verdriet, je gepieker en je geslinger aan emoties.
  2. Je wilt hiervoor concrete handvatten om verder te kunnen.
  3. Je krijgt een heel mooi ‘gedenktegeltje’ cadeau van mij omdat het bijna zomer is. (Deze actie geldt tot 29  juli 2024)

Voor Daniëlle was ‘het is geen lang zwaar hulpverleningstraject’ de zin die er voor zorgde dat ze in actie kwam voor haarzelf. Ze kijkt terug op een heel bijzonder mooi traject en ziet het als een cadeau aan zich zelf, waarbij ze heeft geleerd om deze miskraam mee te dragen zonder het weg te hoeven stoppen.

Verlang jij ook naar een manier om om te gaan met je miskraam?

Verlang jij ook naar persoonlijke begeleiding maar vind je hulp vragen gewoon niet fijn maar diep van binnen wil je heel erg graag? Je bent van harte welkom met alle vragen en overtuigingen die je hebt.

Meld je aan via het contactformulier. We hebben altijd eerst een telefoongesprek om te kijken of en hoe stilbegin Coaching voor jou helpend kan zijn.                      

Spreek ik je snel? Schroom niet hè.

Lieve groetjes Annemarie


Over Annemarie

“Openhartige ontmoetingen, subtiele schoonheid en gezellige gesprekken, daar houd ik van. Dankbaar, gelovend in God en getrouwd ga ik door het leven. Samen hebben wij twee kinderen. Voordat we onze oudste zoon ontvingen, kreeg ik een miskraam. En na onze jongste dochter hebben we meerdere miskramen en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap meegemaakt. Een proces van verwachting, hoop, wens, spanning en loslaten. Steeds weer. Ik vertel dit omdat het voor jou misschien wel fijn is om te weten dat ik vanuit eigen ervaring spreek. En zelf dus weet en voel wat verlies in zwangerschap betekent. Het kan er enorm in hakken als zwanger worden en zwanger blijven niet vanzelfsprekend is”

Lees verder over Annemarie en wat ze voor jou kan betekenen op haar website: Stilbegin Coaching!


Verder lezen over verwerking van een miskraam: Het verlies van je zwangerschap