Zwangerschapsklachten zijn heel normaal. Steeds meer cliënten zoeken verder en kijken verder als de uitgerekende datum in zicht komt: wat zijn de mogelijkheden voor mij zowel binnen als buiten het traditionele aanbod? Chantal Dijkman, voetreflextherapeut, werkt al tijdje samen met onze praktijk. Ze ondersteunt vrouwen voor, tijdens en rondom de zwangerschap doormiddel van voetreflex. Om klachtenvermindering te krijgen, een baby te laten draaien of eventueel de bevalling voor te bereiden door punten te behandelen om het lichaam klaar te maken voor de bevalling.

Wat kan Chantal doen als voetreflex therapeut voor jouw bevalling?

Chantal: “Je lichaam weet wat het moet doen en je hebt als vrouw ook vertrouwen erin dat je het kunt, maar soms heeft je lichaam een extra steuntje nodig als de 42e week eraan zit te komen. Ik begin eerst met je bekkenspieren losser te krijgen via de voeten, waardoor je kindje kan gaan zakken en dieper in je bekken kan gaan liggen. Ook de hormonen stuur ik aan via reflexpunten om hormonen te gaan aan maken zoals oxytocine om de bevalling op te gaan wekken. Het kan zijn dat je die dag of de dag erna gelijk gaat bevallen. Maar dat is niet altijd zo. De een reageert sneller als de ander en het kind bepaalt altijd zelf wanneer het er klaar voor is. Maar wel hebben we samen ervoor gezorgd dat jij als moeder er klaar voor bent en jouw lichaam een stukje gestimuleerd wordt dat je beter door de bevalling mag gaan en je lijf de eerste prikkels al heeft ontvangen. Soms voorkomen we hiermee dat je een inleiding nodig hebt.”

Hoe gaat de behandeling?

“Je komt heerlijk bij mij langs in de praktijk. Je krijgt een ontspannen voetenbadje. Waarbij we tijdens je voetenbad even langslopen hoe het met je gaat en doe ik een intake om te weten hoe jouw lichaam in elkaar zit. Ik vraag bijvoorbeeld waar je wel eens kwaaltjes hebt gehad voor je zwanger werd. Natuurlijk kan ik je tips en tricks kan geven voor nu en eventueel voor na je zwangerschap. Daarna krijg je een heerlijke voetreflexbehandeling. Waarbij ik je voeten masseer en drukpunten behandel op jouw voet om meer te verbinden met je lijf en te stimuleren dat je mag gaan bevallen. Om jou helemaal ready te maken voor de bevalling.”

Wat is het resultaat?

  • Je voelt je meer ontspannen.
  • Tijdens de behandeling heb je ook verbinding met je kleintje (die reageert namelijk ook tijdens de behandeling)
  • Je lichaam heeft een prikkeling gekregen om je bekkenspieren meer te gaan ontspannen.
  • Je lichaam heeft een prikkeling gekregen om de hormonen aan te gaan maken voor jouw bevalling.
  • Je gaat bevallen.

“Al deze facetten kunnen er voor zorgen dat je eventueel niet ingeleid hoeft te worden en dat het op een natuurlijke manier kan gaan gebeuren. Het is aan te raden om vanaf 38 weken al je eerste afspraak te hebben. Waarbij ik de voorbereiding en de kennismaking met jou en je lichaam heb gehad. Vanaf 39 weken mag ik hem echt inzetten je te stimuleren tot bevallen.”

Wil je meer informatie over wat voetreflex allemaal kan doen tijdens een bevalling? Kijk dan gerust op mijn website.


Klik hier voor de gastblog die Chantal eerder schreef voor onze website! Hierin verteld ze meer over wat voetreflex is.