Tegenwoordig werkt namelijk bijna elke zwangere vrouw en daarom krijgen we veel vragen over de combinatie van zwangerschap, moederschap en werk. Niet alleen van carrièrevrouwen met een miljoenen business, maar ook vrouwen die in loondienst zijn. In de praktijk zien we veel vrouwen in de leeftijd van 25 tot 35. Natuurlijk ook jonger, of ouder dan deze leeftijd, maar dat is een kleiner percentage. De meerderheid van alle vrouwen in de praktijk heeft een baan. We zien een verschuiving ontstaan in de doelgroep én de vragen die ons worden gesteld.

Elke vrouw worstelt met vraagstukken over werk rondom de periode van zwanger zijn. Vrouwen vragen zich af of ze wel genoeg werken, of ze zeuren als ze bekkenpijn hebben, of waar ze recht op hebben op het gebied van verlof. Ook zwangerschapsdiscriminatie komt helaas nog te veel voor.

Over Ina

We zijn in gesprek gegaan met Ina Heijnen. Zij is Birthlight yogadocent, bedrijfsdoula en auteur van het boek ‘Spuug op je blouse’. Ze woont samen met haar vriend en dochter van ruim 3 in Utrecht. Ze geeft wekelijkse zwangerschaps-, postnatale-, en bedrijfsyogalessen. Daarmee ondersteunt ze vrouwen bij het maken van keuzes die bijdragen aan hun welzijn op het werk en daarbuiten. Over de combinatie zwangerschap, moederschap en werk schreef ze een boek.

foto van Ina Heijnen

Waarom heb je het boek ‘Spuug op je blouse’ geschreven?

“In mijn yogalessen hoorde ik zoveel verhalen over de combinatie van zwangerschap, moederschap en werk. Bijna iedere vrouw worstelt wel ergens mee en bijna allemaal voelen we ons daarin alleen. Iedere week kreeg mijn vriend thuis op de bank al die verhalen te horen. Ik zat er vol mee! Op een gegeven moment zei hij: ‘Waarom schrijf je er geen boek over?’ Dat idee liet me niet meer los en nu bijna twee jaar later heb ik het boek in handen!

Ina wil met haar boek graag…

  • Ik wil vrouwen laten voelen dat ze niet de enige zijn wanneer ze bijvoorbeeld twijfelen of ze open willen zijn tegen hun collega’s over een miskraam of een ivf-traject.
  • Of dat het niet oké is wanneer collega’s vervelende opmerkingen maken.
  • En wil ik vrouwen op het hart drukken dat ze zichzelf serieus mogen nemen. Je lijf geeft zoveel signalen. Het is belangrijk om daarnaar te mogen luisteren. Wat ongemak hoort er misschien bij, maar continu pijn en keihard doorwerken is niet normaal. Daar gaan we vaak aan voorbij. Tijdens de zwangerschap en die eerste periode van het moederschap, gebeurt er zo ontzettend veel; op alle niveaus. In onze maatschappij is daar te weinig ruimte voor en op ons werk al helemaal. Ik wil daar aandacht voor creëren. Het delen van ervaringsverhalen is daarbij heel erg krachtig.”

Wat is jouw eigen ervaring met de combinatie van moederschap en je werk?

“Als zelfstandig ondernemer had ik de luxe om mijn eigen tijd in te kunnen delen. Mijn zwangerschap verliep heel soepel. De eerste zes maanden van het moederschap vielen me echter rauw op mijn dak. Weer gaan werken als yogadocent en als communicatie-professional voelde heel fijn. Maar ik merkte dat er anders naar me gekeken werd en dat ik mezelf opnieuw moest leren kennen. Daar vond ik weinig begeleiding in en de boeken die ik erover kon vinden waren dikke pillen. Ik herkende me daar niet in. Ik wilde echte verhalen van moeders zoals ik en horen dat ik niet de enige was die het bij vlagen zwaar vond. En wat praktische handvatten zodat ik mijn eigen weg kon vinden in het moederschap. Dat is de basis geworden voor het boek.”

foto van het boek "spuug op je blouse"

Voor wie is het boek ‘Spuug op je blouse’ bedoeld?

“Het boek is voor zwangere vrouwen en moeders met kind(eren) tot een jaar of drie. Spuug op je blouse bevat 18 ervaringsverhalen van moeders uit allerlei werkvelden en 17 experts geven praktische tips. Daarnaast lees je mijn eigen observaties en drie dossiers over bekkenpijn, je rechten en waar je meer informatie vindt. In totaal 224 bladzijden. Het fijne is dat je het boek niet van kaft tot kaft of in een keer hoeft te lezen. Je kunt er iedere keer iets uitpikken wat op dat moment relevant voor je is.”

Bij sommige vrouwen wordt een contract niet verlengd tijdens de zwangerschap. Soms is het lastig om te bewijzen of de zwangerschap de reden is, of vanwege andere redenen. Baren &zo merkt in de praktijk dat vrouwen soms geen stappen ondernemen, of ze stuiten op een muur.

Wat kan een zwangere doen om zwangerschapsdiscriminatie tegen te gaan?

“Ik sprak hierover met het College voor de Rechten van de Mens. Het is moeilijk om het te voorkomen. Wat wel helpt is om te weten wat er allemaal onder zwangerschapsdiscriminatie valt, zodat je het op tijd herkent. Weten waar je recht op hebt is daarom o zo belangrijk. Zodat je eventueel stappen kunt ondernemen als een organisatie zich niet aan de wet houdt. Veel moeders doen dit niet omdat ze vooruit willen kijken en geen (negatieve) energie willen steken in bijvoorbeeld een rechtszaak. Dat begrijp ik. En toch hoop ik dat meer vrouwen wel die stap zetten, zoals Suzanne in mijn boek, om de situatie voor alle zwangere vrouwen en moeders na ons te verbeteren.”

Welke tip voor de lezers van ‘Spuug op je blouse’ heb je in geval van een miskraam?

“Simone vertelt in Spuug op je blouse over haar drie miskramen en hoe ze daar op haar werk mee omging. Het is heel persoonlijk en kan per miskraam verschillen. Expert Miriam van Kreij is oprichtster van Miskraambegeleiding Nederland. Zij geeft in mijn boek waardevolle tips en ik raad haar werkboek aan. Je eigen gevoel serieus nemen en jezelf toestaan om te rouwen zijn twee belangrijke elementen. Gun jezelf tijd om het te verwerken op fysiek, maar ook zeker op emotioneel vlak.

Wat heeft je het meest verbaasd tijdens het schrijven van dit boek?

“Hoe hard we voor onszelf zijn. We leggen de lat ongelofelijk hoog. De verwachtingen van buiten helpen niet, maar een deel zit in onszelf. We mogen echt milder zijn voor onszelf. Daarom geef ik met alle hoofdstuktitels ‘toestemming’, want dat is waar we collectief behoefte aan hebben. Toestemming om te ontspannen, milder te zijn, het (tijdelijk) rustiger aan te doen en te mogen veranderen.”

Wat hoop je te bereiken met het boek?

“Het kwam al een paar keer ter sprake. Ik hoop dat vrouwen milder worden naar zichzelf, dat we beseffen dat we een nieuw leven maken in ons lichaam! Dat dit energie vraagt en (tijdelijke) aanpassingen in ons (werkende) leven vereist. Daarnaast wil ik werkgevers bereiken en strijden dat er beter gezorgd wordt voor zwangere vrouwen en werkende ouders. Ik geloof er namelijk in dat wanneer we investeren in het welzijn van zwangere vrouwen en moeders iedereen daarvan profiteert.”

Zijn er nog dingen die je wilt toevoegen die we niet hebben gevraagd?

“Bijna alle vrouwen zeiden reflecterend op hun eigen verhaal: ‘Had ik maar eerder naar mezelf geluisterd. Had ik de signalen van mijn lichaam maar serieus genomen.’ Je mag eerlijk zijn, naar jezelf en de buitenwereld. Heb je hulp nodig? Dat mag! Soms is een schoonmaakster al een enorme opluchting, soms is het fijn om gesprekken te voeren met een psycholoog die gespecialiseerd is in zwangerschap of moederschap een cadeau voor jezelf. En weet dat we allemaal onze slechte momenten hebben, je hoeft het niet alleen te doen.”

Ina, bedankt voor je tijd! En veel succes met deze belangrijke missie.

We hebben het boek ‘Spuug op je Blouse’ te leen op de praktijk. Stuur ons een berichtje om het te reserveren, zodat je hem thuis op je gemak kunt lezen. Liever ’t boek zelf aanschaffen? Dat kan hier.

liefs, team Baren & zo


Nog meer om te lezen

Over voeding tijdens de zwangerschap

Over het boek van Marlies