Foliumzuur is een ander woord voor vitamine B11. Deze vitamine zorgt voor een goede groei en werking van jouw lichaam. Maar voor zwangere vrouwen is foliumzuur extra belangrijk! Waarom dat zo belangrijk is vertellen we hieronder.

Waarom foliumzuur tijdens de zwangerschap?

Je lichaam kan vitamine B11 zelf niet aanmaken. We krijgen B11 via ons voedsel binnen. Het komt van nature voor in groenten (vooral de groene soorten), volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Door gezond en gevarieerd te eten, krijgt iedereen er voldoende van binnen, behalve zwangere vrouwen. Als je zwanger bent heb je namelijk 400 microgram per dag nodig. Dit komt neer op ruim een kilo bruine bonen per dag of een halve kilo spruiten. Dit is natuurlijk niet helemaal realistisch… Daarom is het handig om pillen te gaan slikken.

Waar zorgt foliumzuur voor?

  • Het speelt een rol bij de vorming van het centrale zenuwstelsel van je baby
  • Het draag bij aan de weefselgroei en de vorming van de placenta
  • Het verkleint de kans op een vroeggeboorte
  • Het verkleint de kans op een laag geboortegewicht
  • Het de kans verkleint op aangeboren afwijkingen, zoals aan een open rug, een open schedel, een open gehemelte (schisis). De verzamelnaam voor dit soort afwijkingen is neurale buis defecten.

Wanneer moet je beginnen met foliumzuur slikken?

Ons advies is om een maand vóórdat je probeert zwanger te worden beginnen met het slikken van foliumzuur. Jouw lichaam heeft die paar weken nodig om een goede voorraad foliumzuur op te bouwen. Als je niet meteen daarna zwanger raakt, is het niet erg dat je het al slikt. Het is namelijk onschadelijk voor je gezondheid en je krijgt er ook geen bijwerkingen van. Je kunt dus veilig foliumzuur tijdens zwangerschap slikken. Het is wel belangrijk dat je niet meer slikt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Tot wanneer doorgaan met slikken van foliumzuur?

Als je zwanger bent, is het belangrijk dat je de tabletten blijft slikken tot en met de tiende week van je zwangerschap. Dit komt neer op de tien weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het is overigens niet erg als je foliumzuur blijft slikken, maar in principe haal je weer voldoende uit je gezonde, gevarieerde voeding. En doordat de baby dan helemaal is aangelegd, is de kans op een neurale buis defect klein.

Waar kan je foliumzuur kopen?

Foliumzuurtabletten kun je op veel verschillende plekken kopen, denk aan de apotheek, drogisterijen of gewoon online. Sommige zwangerschapssupplementen of multivitamine voor zwangeren bevatten al een goede dosering foliumzuur. In dit geval hoef je dan niet extra foliumzuur te slikken. Slik niet meer dan 400 microgram per dag.

Wanneer overleg huisarts, verloskundige of gynaecoloog?

Als je wilt beginnen met foliumzuur slikken, heb je geen advies of recept nodig. In de volgende gevallen is het wel verstandig om contact met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog op te nemen:

  • Als je eerder een kind hebt gekregen met een open rug of schisis. Of als jij of je partner geboren zijn met die aangeboren afwijking. Je hebt dan een hogere dosis foliumzuur nodig dan de standaarddosis van 400 microgram. Pillen in zo’n hoge dosering zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept.
  • Als je epilepsie of suikerziekte hebt of als deze aandoeningen voorkomen in je familie.
  • Als je meerdere miskramen hebt gehad. Er zijn aanwijzingen dat een tekort aan foliumzuur de kans op een miskraam vergroot bij vrouwen die daar gevoelig voor zijn.
  • Als je in verwachting bent van een tweeling of meerling

In het kort:

  1. Begin minimaal vier weken voor je zwanger wil worden met slikken van foliumzuur.
    
  2. Te laat met foliumzuur slikken? Begin dan zo snel mogelijk vanaf het moment dat je (weet dat je) zwanger bent.
    
  3. Gebruik tabletten van 400 microgram. Slik niet meer dan dat per dag.
    
  4. Blijf foliumzuur slikken totdat je zeker weet dat je tien weken zwanger bent. Daarna is het niet meer nodig, maar als je wil kun je gedurende je hele zwangerschap extra blijven slikken.

Benieuwd naar wat gezonde voeding is tijdens je zwangerschap? Klik hier