Wat je moet weten over masturbatie als zwangere…

Een paar dagen geleden plaatsten we een blog over seks en 7 veelvoorkomende klachten tijdens seks in de zwangerschap. Dat mensen het lastig vinden om hierover te praten merken we niet alleen in de praktijk. Ook online en op social media heerst er een taboe op. Het is een veelgelezen blog, maar bijna niemand reageert erop. Geen probleem, wij blijven gewoon lekker door schrijven om taboes te doorbreken maar vooral om je goed te informeren. We kregen op Instagram een anonieme vraag over soloseks in de zwangerschap. Kan en mag je vingeren? Er ging direct een lampje bij ons branden. Wat een goed idee voor een artikel!

Meer of minder zin in seks?

De behoefte aan seks kan veranderen als je zwanger bent. De één voelt zich  supervrouwelijk en geniet van alles, ook van seks. Een ander heeft meer last dan lust van de zwangerschap of maakt zich teveel zorgen om van seks te kunnen genieten. Je stemming speelt ook een rol. Als je je goed voelt heb je meer zin in vrijen en geniet je er meer van.

Soloseks tijdens de zwangerschap

Soloseks is een andere term voor zelfbevrediging (met jezelf vrijen). Volgens seksuologen is het gezond en belangrijk voor je gezondheid. Je leert er namelijk van wat je fijn vindt en wat niet. Jij kent je lichaam het beste. Doordat je weet welke aanraking je fijn vindt tijdens soloseks, kun je ook gemakkelijker je grenzen aangeven aan een partner. Wist je dat 40% van de partners minder zin heeft in seks in het tweede trimester?  Terwijl jij zelf misschien wel meer zin hebt hebt.  Ook dan kun je het zelf doen.

Je kunt tijdens de hele zwangerschap veilig soloseks toepassen. Het is niet gevaarlijk voor jou of je baby. Masturberen kan je natuurlijk ook samen doen in je relatie.

Voordelen van soloseks tijdens je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is er een betere doorbloeding van je bekkenbodemgebied. Hierdoor word je vagina makkelijker vochtig, de clitoris wordt groter door zwelling en daardoor kun je sneller een orgasme krijgen. We horen soms dat vrouwen die nooit eerder een orgasme hebben gehad, dit tijdens de zwangerschap hierdoor dus ‘ineens’ wel kunnen. Doordat de baarmoederspier samentrekt, kan je orgasme krachtiger & sterker voelen dan buiten de zwangerschap. Dit is normaal. De baby in je buik heeft hier geen last van, hij wiegt heen en weer.

Soloseks verbetert de bloedsomloop. Het geeft een endorfine-boost, door deze hormonen voel je je gelukkig en dat heeft een positief effect heeft op je immuunsysteem. Ook verlaagt je stress-level en daardoor slaap je beter.

Nadelen van soloseks tijdens je zwangerschap

Er zijn geen grote nadelen van soloseks tijdens je zwangerschap.

 • In het eerste trimester van je zwangerschap (0-12 weken) kan je meer klachten hebben. Zwangeren zijn vaak misselijk, moe of hebben pijnlijke borsten.
 • Het kan zijn dat je angst voelt voor een miskraam.
 • Tijdens een orgasme kunnen je tepels melk lekken

Tips voor soloseks tijdens de zwangerschap

Je kunt je handen/vingers, speeksel, glijmiddel, de waterstraal onder de douche en je vibrator gebruiken voor soloseks tijdens de zwangerschap. Let er bij de vibrator op dat hij goed schoon is voordat je hem gaat gebruiken. Maak de vibrator elke keer schoon nadat je klaar bent.

 • Let er bij glijmiddel op dat deze op waterbasis is: dit is namelijk veilig, geeft geen vlekken en je spoelt het makkelijk weg na de tijd. Let op: siliconen glijmiddel beschadigt het materiaal van je vibrator, waardoor er bacteriën in kunnen gaan zitten. Dit wil je niet, zéker niet tijdens je zwangerschap. Vermijdt glijmiddelen met glycerine. Dit kan de zuurgraad van je vagina veranderen. Daardoor heb je meer kans op vaginale (schimmel)infecties. Ook andere glibberige middelen zoals olijfolie, babyolie of crème moet je laten staan. Je kunt er bultjes, jeuk, branderigheid of een ontsteking van krijgen.

Wanneer mag je geen soloseks tijdens de zwangerschap?

Je kunt beter geen geslachtsgemeenschap of een orgasme hebben tijdens  de zwangerschap als:

je bloedverlies hebt;

je ernstige spataderen rond de vagina hebt;

de vliezen zijn gebroken en je vruchtwater verliest;

de placenta geheel of gedeeltelijk voor de uitgang van de baarmoeder ligt (placenta praevia);

er sprake is van een dreigende vroeggeboorte.

Doe je aan anale seks tijdens de zwangerschap? Wees dan vooral alert dat jij (en je partner) goed je handen wassen. Ook de penis of de vibrator moet je goed schoonmaken, voordat je het weer in de vagina toelaat. Wisselen met een condoom kan ook. Je kunt ernstige infecties krijgen als je hier nonchalant mee omgaat, omdat er schadelijke bacteriën in je darm kunnen zitten. Soms veroorzaken deze bacteriën vroegtijdige weeën of laten je vliezen breken. In sommige gevallen adviseert de gynaecoloog om te stoppen met anale seks, bijvoorbeeld bij aambeien of een laagliggende placenta.

Twijfel je? De verloskundige of gynaecoloog geeft aan wanneer je geen soloseks meer mag doen


Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze blogpost over (solo)seks tijdens je zwangerschap? Bel ons op 0570-547488 of mail naar info@barenenzo.nl. Je kunt natuurlijk ook altijd tijdens een spreekuurcontrole bij ons terecht voor advies, doorverwijzing of tips.


Heb je na dit artikel vragen, dan kun je bij de volgende mensen terecht:

 1. Verloskundige. Je kunt bij alle vijf de verloskundigen van Baren &zo terecht om te praten over intimiteit en seksualiteit tijdens je kinderwens, zwangerschap en na de bevalling.
 2. Huisarts. Je kunt bij je huisarts terecht voor een gesprek, om te praten over elk intiem onderwerp. Als het nodig is, kan je huisarts je doorsturen naar een gespecialiseerde zorgverlener (zoals een seksuoloog of bekkenbodemfysiotherapeut).
 3. Seksuoloog. Mocht je hulp nodig hebben bij seksuele problemen, dan kun je terecht bij de seksuoloog van het Deventer Ziekenhuis na verwijzing van je huisarts. Deze hulp wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar soms wel vanuit een aanvullende verzekering.
 4. Bekkenbodemfysiotherapeut. Zij weten alles van de bekkenbodem, het aanspannen en ontspannen hiervan en kunnen je begeleiden/behandelen bij problemen.
 5. Mind Korrelatie. Wil je anoniem praten met een onafhankelijke psycholoog of maatschappelijk werkster? Bel of chat met de medewerkers van Mind Korrelatie. Hier kun je lezen bij welke onderwerpen ze helpen.

Overige hulpverleners

 1. Wil je een overzicht van organisaties waar je terecht kunt na seksueel geweld, zoals aanranding en verkrachting? Klik hier
 2. Hulp en advies nodig bij onbedoelde of ongewenste zwangerschap? Je kunt terecht bij FIOM
 3. Heb je onveilig gevreeën? Dan kun je je laten testen op een soa bij jouw huisarts of gratis bij de GGD. Meer informatie over het SOA-spreekuur van de GGD in Deventer lees je hier

Ook interessant: