Bij een lotusbevalling wordt de navelstreng niet doorgeknipt bij de bevalling maar er wordt gewacht totdat deze vanzelf afvalt. Dit betekend dat je baby nog een tijdje (3 tot 10 dagen) vast blijft zitten aan de placenta. Wat zijn hier de voordelen van? En waar moet je op letten als je hiervoor kiest?

Lotusbevalling

Waar bij de meeste bevallingen de navelstreng enkele minuten na de geboorte wordt doorgeknipt, wordt bij een lotusbevalling de navelstreng niet doorgeknipt. Je baby blijft verbonden met de placenta totdat de navelsteng vanzelf loslaat. Dit gebeurt meestal na drie tot tien dagen na de bevalling. De placenta wordt ingewikkeld in doeken en in een zakje bewaard. Zo’n lotusbevalling komt niet vaak voor. Ongeveer 5 procent van de ouders kiest ervoor om dit te doen.

Wat zijn de voordelen?

Als een kindje geboren is stroomt er nog een tijdje bloed door de navelstreng van de placenta naar het kindje. Op het moment dat je de navelstreng tussen je vingers vasthoudt voel je het bloed erdoorheen stromen/’kloppen’. Als er geen nood is wordt er vaak gewacht met het doorknippen van de navelstreng totdat deze is uitgeklopt. Hier kan je ook specifiek om vragen tijdens je geboorte of je kan het in je geboorteplan zetten.

Een lotusbevalling zou verschillende voordelen hebben, zoals de extra toevoer van belangrijke voedingsstoffen naar je baby. Denk hierbij aan ijzer maar ook stamcellen. Al deze stoffen zorgen ervoor dat jouw kindje beter kan vechten tegen virussen en bacteriën. Toch zijn deze voordelen nooit bewezen. Zodra de navelstreng is uitgeklopt, stroomt er geen bloed meer naar je kindje. Een lotusgeboorte heeft dus waarschijnlijk niet meer voordelen dan het laten uitkloppen van de navelstreng.

Halve lotus

Een andere mogelijkheid is een halve lotusbevalling. Hierbij wordt het doorknippen van de navelstreng uitgesteld tot na de geboorte van de placenta. Hierdoor ben je zeker dat de navelstreng is uitgeklopt en dat alle goede stoffen bij jouw kindje terecht zijn gekomen. Bij een halve lotus kan je zelf kiezen wanneer je de navelstreng doorknipt. Of dit nou een uur of een dag na de bevalling is.

Nadelen van een lotusbevalling

Naast voordelen heeft een lotusbevalling ook een paar nadelen. Zo lijkt het erop te wijzen dat de kans op gezondheidsproblemen bij je baby iets groter zijn. Er kunnen bacteriën gaan groeien in de placenta. Dit kan voor een ontsteking zorgen. Maar er is nog verder onderzoek nodig om te zien of dit echt waar is.

Daarnaast kan het minder fijn zijn om, naast je baby, ook de zak met de placenta mee te dragen. Daarnaast gaat de placenta naar een paar dagen ook wat ruiken.

Overleg

Wil jij graag een (halve)lotus bevalling? Overleg dit dan even met de verloskundige. Daarnaast is het handig om het ook aan te geven bij de kraamzorg. Ga je bevallen met een keizersnee of in het ziekenhuis? Ook dan is soms een (halve) lotusbevalling mogelijk. Laat dan je wensen bekend worden bij de gynaecoloog.


Wil je meer weten over de bevalling? Klik dan hier.