Rond het einde van je zwangerschap vragen wij vaak of je een bevalplan of geboorteplan wil maken. Hierin schrijf je alles op wat jij belangrijk vindt tijdens jouw bevalling. Zo kan jouw partner, de verloskundige en andere zorgverleners daar rekening mee houden.

Niks zo onvoorspelbaar als een bevalling

Natuurlijk kan je nooit weten hoe je bevalling gaat lopen. Misschien is de naam geboorteplan dan ook een beetje apart. Je kan dit ‘plan’ zien als een goede voorbereiding. Want juist omdat een bevalling zo onvoorspelbaar is en er veel op je af komt is het fijn om van te voren al dingen op papier te zetten. Als je bezig gaat met het maken van zo’n plan moet je namelijk nadenken over verschillende aspecten van jouw bevalling. Zo ga je zo goed mogelijk voorbereid de bevalling in. Daarnaast kunnen de mensen die jouw helpen tijdens de bevalling zich aansluiten bij jouw wensen. Hierdoor blijf je betrokken bij de beslissingen die genomen worden, ook op momenten waarop je dit niet goed kan vertellen.

Wat staat er in een geboorteplan?

In ongeveer een A4tje beschrijf je alle dingen die jij belangrijk vindt tijdens de bevalling. Wie is er bijvoorbeeld bij aanwezig? Welke houding wil je graag aannemen? Waar wil je bevallen? Wat wil je als de baby er is? Wil je stilte? Wil je weinig licht? Wil je borstvoeding geven? etc. Al deze dingen kan je beknopt opschrijven en van te voren bespreken met jouw partner en de verloskundige.

Op de website van Geboorte Zorg Salland vind je een fijn invulformulier voor jouw persoonlijk geboorteplan. Deze kan je op de computer bewerken en vervolgens meenemen/opsturen naar jouw verloskundige.

Belangrijk om te weten

Niets in het plan staat vast! De veiligheid van jou en je baby staat altijd voorop. Hierom wordt soms van je geboorteplan afgeweken. Ook kan het zijn dat je tijdens de bevalling zelf toch iets anders wilt dan je van te voren in gedachten had. Daarom is dit ‘plan’ erg flexibel. Wel zie je vaak dat vrouwen die een geboorteplan hebben gemaakt, ondanks afwijking van het plan, toch het gevoel van controle behouden. Dit zorgt uiteindelijk voor een positieve beval ervaring.


Voor meer informatie over bevallen, klik hier.