Huidveranderingen in de zwangerschap: Striae, acne, een droge en jeukende huid en meer… waar moet je op letten nu de zomer eraan komt?

Huid veranderingen tijdens de zwangerschap

“In mijn praktijk komen regelmatig zwangere vrouwen met klachten over verschillende (huid)veranderingen tijdens hun zwangerschap. In veel gevallen kan ik ze geruststellen omdat een groot gedeelte van de klachten na de zwangerschap vanzelf verdwijnt maar soms heeft het lichaam een beetje hulp nodig. Het lichaam van een vrouw is sterk en ervoor gemaakt om negen maanden lang een baby te dragen en te laten groeien. Nu we richting het mooie weer gaan liggen naast de kans op striae, acne, een droge en jeukende huid nog meer huidklachten op de loer…  Gelukkig zijn er goede én veilige hulpmiddelen om deze klachten op tijd te verminderen…”

Oedeem (vochtophoping)

Dikke enkels, voeten en handen door vocht, (oedeem) zijn ongemakken waar bijna 40% van de zwangere vrouwen last van krijgen. Dit kan als pijnlijk en oncomfortabel worden ervaren, met mogelijk spataderen als gevolg van de verhoogde druk in de vaten. Ook wanneer je zwanger bent is regelmatig bewegen erg belangrijk om o.a. spataderen en vochtophoping te voorkomen. Daarnaast kun je speciale elastische (steun)kousen dragen, die ervoor zorgen dat het bloed vanuit de benen makkelijker terugstroomt richting het hart.  

Verloskundigen, huisartsen en huidtherapeuten adviseren om deze kousen vooral in de laatste drie maanden van je zwangerschap te dragen en kunnen met een verwijzing vanuit de zorgverzekering vergoed worden. Het assortiment voor elastische (steun)kousen is met haar tijd meegegaan en verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren, waardoor je er alsnog stylish uitziet! Bijvoorbeeld http://www.stoxenergy.com

Extra pigment in de huid

Vrouwen die in de zomerperiode op de helft of aan het eind van hun zwangerschap zijn, kunnen te maken krijgen met een zogenaamd ‘zwangerschapsmasker’. Hierbij ontstaan extra pigmentvlekken op het voorhoofd, op de wangen, onder de ogen of rondom de mond (sommige vrouwen krijgen een snorretje).

Dit komt doordat het lichaam onder invloed van hormonen (oestrogeen en progesteron) meer pigment in je huid gaat produceren. Het is van groot belang je huid dagelijks te beschermen tegen de zon door het gebruik van een goed zonbeschermingsproduct of een hydraterende dagcrème met minimaal SPF30 te gebruiken.  

Pigmentvlekken op het voorhoofd

Gelukkig verdwijnt een zwangerschapsmasker na de zwangerschap meestal binnen enkele maanden vanzelf. Ben je bevallen en heb je nog last van pigmentvlekken? Ik kan je helpen het te verminderen met behulp van  lasertherapie  en peelings

Smeer je huid goed in

De laatste jaren wordt duidelijk wat de minder zonnige kant van de zon is en dat we ons goed moeten beschermen om (zon)schade tegen te gaan. Ook tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om je huid te beschermen met goede zonnebrandcrème om de hardnekkige huidvlekken te voorkomen. Toch zijn er bepaalde zonnebrandproducten die je beter in het vak kan laten staan omdat ze risicovoller zijn. 

“Producten met oxybenzone (benzophenon 3) worden afgeraden voor zwangeren…”

Veilige zonnebrandproducten met goede ingrediënten zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar van La Roche Posay.

Slikken

Vitamine D is onmisbaar tijdens je zwangerschap en wordt aanbevolen om te slikken (ook als je niet zwanger bent). Door middel van een dagelijks vitaminesupplement voorkom je dat je een te laag vitamine D-gehalte hebt. Dit verlaagt het risico op zwangerschapscomplicaties zoals een laag geboortegewicht van je baby, zwangerschapsvergiftiging of suikerziekte verkleint. 

Tips voor goede huidverzorging in je zwangerschap

“De huid van een baby is 5 keer zo dun als de huid van een volwassene en daar moet je voorzichtig mee omgaan…”

Nu weet je hoe belangrijk het is om voorzichtig om te gaan met je eigen huid, maar wees nog voorzichtiger straks met de huid van je kindje. Deze is namelijk 5x zo dun en extra kwetsbaar voor schadelijke stoffen zoals geparfumeerde producten etc. Meer dan 2/3 van de baby’s krijgt te maken met huidproblemen en 20% van de pasgeborenen ontwikkelt binnen 6 maanden eczeem.

Omdat je de tijd nu en straks als kersverse ouders wel anders kan besteden dan aan het uitzoeken van de veilige en goede huidverzorging heb ik dat voor je gedaan!  Lees het hier.

“Help je lichaam, en dan vooral je huid, een handje in deze bijzondere tijd waarin je een topprestatie levert!”

Wat is een huidtherapeut?

Een huidtherapeut is een (para)medisch specialist die de zieke en/of beschadigde huid behandelt. Het doel van huidtherapie is het opheffen, voorkomen of verminderen van stoornissen, beperkingen en/of handicaps ten gevolge van huidaandoeningen.
De titel huidtherapeut is een beschermde titel, vastgelegd in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG, artikel 34). De huidtherapeut van Huidtherapie Wezep is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (BIG-geregistreerd).

Het werkveld van de huidtherapeut is breed en afwisselend. Patiënten kunnen van jong tot oud bij de huidtherapeut terecht met huidproblemen (van acne, oedeem tot ouderdomsvlekken) – en wensen op het gebied van cosmetische verbeteringen (camoufleren van verkleuringen, verwijderen van tatoeages etc.).

Groetjes, Bauwien van der Zwaag 
Huidtherapie Wezep 

Meer vragen over een veilige producten en passende huidzorg bij klachten tijdens je zwangerschap? De huidtherapeut van Huidtherapie Wezep geeft persoonlijk advies en helpt je huid weer stralen! Ga naar www.uwhuid.com voor meer informatie of bel/app 06 – 40829940.


Lees ook: Huidtherapie in de zwangerschap