Je lichaam levert tijdens de zwangerschap een topprestatie en verdient daarom extra aandacht en zorg. Het lichaam verandert en voornamelijk de huid zal veel veranderingen ondergaan, dit is voor iedere vrouw anders. Zo kun je een stralende huid ervaren, want de ‘pregnant glow’ bestaat echt! Maar het kan ook zijn dat je juist meer huidklachten ervaart. Welke klachten horen bij de zwangerschap? Kun je klachten voorkomen? Wat doe ik als ik klachten heb? Welke huidverzorgingsproducten zijn veilig voor mijn baby?

Jeukende huid

Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft last van zwangerschapsjeuk. Dit is een verzamelnaam van verschillende jeukende huidaandoeningen tijdens de zwangerschap. In de meeste gevallen is dit niet ernstig maar wel erg vervelend. Maar wat kun je er aan doen?

  • Probeer niet te krabben. Dit klinkt eenvoudig maar kan erg lastig zijn. Bij krabben wordt de jeuk namelijk alleen maar erger.
  • Ga niet te vaak onder de douche of in bad. Hiermee droogt je huid uit en gaat deze meer jeuken. Je huid vet houden kan verlichtend werken. Doe dit wel met ongeparfumeerde en veilige huidverzorgingsproducten om je huid niet meer te hydrateren.

Wil je advies over goede en veilige huidverzorging voor jou (ook na bijv. een knipbevalling) en voor je kind?
Vraag de huidtherapeut naar de mogelijkheden.

Striae

Striae (zwangerschapsstriemen) komen regelmatig voor tijdens de zwangerschap en zijn een gevolg van (te) snelle uitrekking van de huid. Meestal ontstaan deze in de zesde of zevende maand. Je kunt de striemen herkennen aan roze/paarse strepen op de buik, borsten, dijen en soms in de liezen. Na de zwangerschap zullen de roze/paarse strepen veranderen in witte strepen. Deze vallen minder op maar kunnen wel als storend worden ervaren. Wat kun je er aan doen:

  • Het allermooiste zou zijn om striae te voorkomen, alleen is dit lastig omdat de scheurtjes zich diep in de huid bevinden. Ook speelt een genetische factor mee, dus als je moeder last had van striae is de kans groter dat je het zelf ook ontwikkelt. Toch kun je door de huid soepel te houden met een hydraterende crème, goede invloed hebben op de doorbloeding van je huid. Breng daarom (dagelijks) met een masserende beweging de crème aan, om mogelijk scheurtjes in de huid voorkomen.
  • Mocht je de striae na de bevalling nog als storend ervaren zijn er verschillende mogelijkheden om deze te laten vervagen door de huidtherapeut. Met behulp van fractionele lasertherapie of microneedling wordt de huid gestimuleerd nieuw collageen aan te maken waardoor de schade wordt opgevuld met nieuwe huidcellen.

Acné

Onder invloed van hormonen kunnen talgklieren tijdens de zwangerschap actiever worden. In de eerste drie maanden van de zwangerschap kan het dus zijn dat je meer last hebt van een onrustige huid. In de meeste gevallen gaat dit vanzelf over, maar soms kan het ook maanden duren. Wat kun je er aan doen:

  • Een acnebehandeling kan een optie zijn tijdens de zwangerschap. De huidtherapeut heeft kennis over producten die wel en niet gebruikt mogen worden op de huid en zal daar rekening mee houden (Vitamine A-zuur of hogere concentraties Salicylzuur zijn bijvoorbeeld stoffen die niet gebruikt mogen worden tijdens de zwangerschap). De huidtherapeut kan je hierover persoonlijk adviseren na een huidanalyse.

Oedeem en spataderen

Bijna alle zwangere vrouwen (40%) krijgen op een gegeven moment dikkere enkels, voeten en handen, ook wel oedeem genoemd. Dit kan als pijnlijk en oncomfortabel worden ervaren, met mogelijk spataderen als gevolg van de verhoogde druk. Wat kun je er aan doen:

  • Wanneer je zwanger bent is regelmatig bewegen erg belangrijk om o.a. spataderen en vochtophoping te voorkomen. Door speciale elastische (steun)kousen te dragen, zorg je ervoor dat het bloed vanuit de benen makkelijker terugstroomt richting het hart. Verloskundigen, huisartsen en huidtherapeuten adviseren om deze kousen te dragen tijdens je zwangerschap, vooral in de laatste drie maanden. Het assortiment voor elastische (steun)kousen is met haar tijd meegegaan en verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren, waardoor je er alsnog stylish uitziet!

Pigmentvlekken

De zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron kunnen pigmentcellen extra activeren. Bij (overmatige) blootstelling aan de zon kan er daardoor een zwangerschapsmasker ontstaan. Dit is te herkennen aan donkere pigmentvlekken op je voorhoofd, de bovenlip en de wangen.

  • Het is van groot belang je huid dagelijks te beschermen tegen de zon door een antizonnebrand- of een hydraterende dagcrème met een hoge SPF (min. 30) te gebruiken, om zonbeschadiging of pigmentvlekken te voorkomen.
  • Gelukkig verdwijnt een zwangerschapsmasker na de zwangerschap doorgaans binnen enkele maanden vanzelf. Mocht je na de zwangerschap toch nog last hebben van pigmentvlekken, zijn er mogelijkheden om het te verminderen met behulp van lasertherapie en peelings.

Ongewenste haargroei

Door verlenging van de haargroeifasen, kan het zijn dat zwangere vrouwen last krijgen van extra haargroei op het lichaam. Haren vallen minder snel uit waardoor het haar op je hoofdhuid tijdens je zwangerschap vaak glanzender en dikker is. Maar er komt dan ook meer haar voor in het gezicht, benen en/of armen. Meestal in de zes maanden na de bevalling zal het haar op je hele lichaam, dus ook op de hoofdhuid, weer dunner worden en verdwijnen.

  • Tijdens je zwangerschap kun je weinig tegen de (over)beharing doen. Mocht de beharing  na je bevalling niet vanzelf verdwijnen, kun je een laserbehandeling ondergaan om de haren veilig en definitief te laten verdwijnen.

Littekentherapie

Het kan zijn dat jouw bevalling niet loopt zoals je had gehoopt of je van tevoren al de keuze hebt gemaakt voor een keizersnede. Een langzaam genezend (buik)litteken kan hiervan een complicatie zijn.

  • Om een litteken na een keizersnede zoveel mogelijk te voorkomen, wordt aangeraden siliconengel te smeren of een siliconenpleister te plakken. Hiermee voorkom je rode, dikke, pijnlijke littekens. Ook jeuk en pijn zullen door het gebruik van deze producten verminderen. Hoe eerder je het litteken goed behandeld, hoe minder klachten je zult ervaren. De siliconenpleisters bestaan in verschillende maten, vormen en elasticiteit.

 


Blog door: Bauwien van der Zwaag, huidtherapeute

De huidtherapeut van Huidtherapie Wezep kan je hierover goed adviseren en helpt je graag! E-mail naar info@uwhuid.com of bel/WhatsApp naar 06-408 299 40 voor vragen of het maken van een afspraak.