Het verliezen van een zwangerschap voor 16 weken, noemen we een miskraam. Dit komt bij 1 op de 10 zwangerschappen voor. Een miskraam is voor veel zwangeren en hun partners een ingrijpende gebeurtenis: er komt een abrupt einde aan alle plannen en fantasieën over het verwachte kindje. Het gebeurt meestal onverwacht, waardoor je geschokt en vol ongeloof achterblijft. Hoe ga je om met dit verlies?

Waarom?

Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.

Rouwproces

Iedereen gaat anders om met het verwerken van het verdriet rondom het verliezen van een kindje. Veel ouders geven zichzelf snel te weinig ruimte voor het verwerken van het verlies. Er wordt vaak niet veel over gesproken en de emoties worden snel weggedrukt. Maar het wegdrukken van emoties blijkt niet zo goed te werken. Doordenderen in je werk ook niet. Sommige vrouwen leggen soms al hun focus op het ‘opnieuw zwanger worden’ en geven zichzelf niet de kans om de miskraam goed te verwerken. Misschien herken je dat?

Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken?

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
  • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige.
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
  • Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven.
  • Vertel je levende kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.
  • En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.

Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt.

Na de miskraam

Na een miskraam herstelt het lichaam meestal voorspoedig en kan je snel weer zwanger worden. De emotionele verwerking neemt vaak meer tijd in beslag. Wij bieden professionele begeleiding bij een (dreigende) miskraam, en adviseren je graag over de vervolgstappen qua verwerking en eventueel opnieuw zwanger worden.


Wil je graag begeleiding in het verwerken van jouw verlies? Hier vind je een lijst met coaches die je goed kunnen begeleiden na het verlies van je kindje in de prille zwangerschap, na je miskraam of rond je abortus.

Zou je graag willen praten met iemand die ervaring heeft met (meerdere) miskramen? Of wil je graag dat er iemand met je mee gaat naar je afspraken in het ziekenhuis? We hebben een eigen vrijwilligster: Sabine. Ze is helaas ervaringsdeskundige, maar wil graag jou/jullie bijstaan. Neem contact met ons op, dan koppelen we jullie aan elkaar.


Meer informatie over wat een miskraam precies is, vind je hier.