Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse moeder twee keer zoveel tijd doorbrengt met haar kinderen als de vader. Terwijl de invloed van een betrokken vader positief bijdraagt aan het welzijn en de ontwikkeling van een kind, als hij dit vanaf de geboorte doet. Hoewel de Europese Commissie in 2010 al aan de overheid heeft aanbevolen om betaald vaderschapsverlof in te stellen van minimaal twee weken, ging er lang overheen voordat dit geregeld is.

 ‘Betaald vaderschapsverlof mag van mij veel meer worden dan één week. Dat is goed voor de moeder, haar partner en het pasgeboren kind. De vader of partner kan niet vroeg genoeg bij het leven en de opvoeding van een kind betrokken worden. Daar wordt iedereen beter van. En gelukkiger.

Minister Asscher, 2016

Hier zijn we het bij Baren &zo natuurlijk helemaal mee eens! Omdat ik benieuwd was hoe de mannen met kinderen in mijn omgeving hier tegenaan kijken, besloot ik het gewoon te vragen. De makkelijkste persoon dichtbij: één van mijn broers.

Hey Michiel, kun je even kort vertellen wie je bent en hoe jouw gezinssituatie eruit ziet?

“Ik ben Michiel. 31 jaar oud en sinds zeven jaar getrouwd met Corien. Wij hebben een dochtertje, Elin. Zij is ruim 2,5 jaar oud. Begin december verwachten wij ons tweede kindje. Spannend! Ik werk fulltime, waarvan anderhalve dag voor Heartbeat, een stichting voor christelijk jongerenwerk. De overige dagen werk ik als inbound marketing specialist voor Topic Creatieve Communicatie. Simpel komt dat er op neer dat ik bedrijven help om meer klanten te krijgen via hun website.” 

Wat was het eerste wat in je opkwam toen de zwangerschapstest positief was bij Elin?

“Het eerste wat in mij opkwam was ‘huh, wat zeg je nou?’ Mijn vrouw deed namelijk de test terwijl ik nog sliep en kwam dolenthousiast de kamer binnenlopen. Ik ben een diepe slaper dus het duurde even tot het doordrong wat er aan de hand was. Daarna was ik heel blij!”

Geboorteverlof in 2019

Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Werkt jouw partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan deze verlofdagen naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen 4 weken na de geboorte van jullie kind.

Rijksoverheid

Hoelang ben jij vrij geweest na de geboorte van Elin? Hoe vond je dit en ga je het bij nummer 2 hetzelfde of anders aanpakken?

“Ik ben twee weken vrij geweest. Voor mij was dat ook echt wel het minimale wat nodig is. Je wereldje wordt erg klein direct na de geboorte. Het bestond praktisch alleen nog uit de slaapkamer (we hadden Elin in een aanleunbedje en Corien moest nog een aantal dagen in bed blijven). Langzaam wordt dat weer groter. Ik weet nog dat we elkaar een high five gaven toen we na een dag of vier weer aan de grote tafel aten. Na een twee weken waren we een beetje ontwaakt uit de ‘roes’. Dus die twee weken is me goed bevallen.

Ik ga proberen het bij dit kindje weer zo te doen. Dit ligt nog niet helemaal vast met mijn werkgevers. Het mooie aan de timing bij dit kindje is dat (afhankelijk van de geboortedatum) de kerstdagen er vrij snel achteraan komen. Dan heb ik toch al vrij van beide banen. Dus misschien dat ik nog wel wat langer dan twee weken vrij heb…”

 

Dus het was bij jou en Corien direct duidelijk hoe jullie het zouden aanpakken met opvang en wie er minder zou gaan werken?

“Daar hadden we wel wat over gesproken maar nog niet concreet gemaakt. Daar gingen we afspraken over maken. Dit heeft weinig problemen opgeleverd. We wisten al snel dat ik fulltime zou blijven werken. Een praktische keuze, omdat het soms al puzzelen is mijn twee banen te combineren. Laat staan met een papadag erbij.”

 

Wat zijn de mogelijkheden bij jouw werk rondom vaderschap?

“Ik ben een bofkont wat dat betreft. Mijn beide banen zijn op zo’n vijf minuten fietsen van mijn huis. Dus op de dagen dat Corien thuis is, kan ik tussen de middag naar huis om samen te lunchen. Dan zie ik Elin nog wat meer dan alleen bij het ontbijt en avondeten (ze gaat na het eten bijna direct naar bed).

Wat ook een groot voordeel is, is dat ik in principe overal mijn werk kan doen. Als inbound marketing specialist heb je eigenlijk alleen een computer en internet nodig. Het is wel eens voorgekomen dat Elin haar knuffeltje Poppie vergeten was mee te nemen naar de kinderopvang. Dan kan ze dus echt niet slapen. (peuterstruggles! Haha). Ik kan dan gewoon even naar huis fietsen, het popje zoeken en afleveren en weer naar mijn werk. Ik werk dan bijvoorbeeld ’s avonds een half uurtje langer door. Ideaal dus.”

 

Is vaderschap een thema wat makkelijk bespreekbaar is op jouw werk?

“Ja, daarin zijn beide werkgevers zeer geneigd om mee te denken. Zeker bij Topic werken veel ouders van kinderen en dat merk je. Ze weten dat met kinderen niet altijd alles te plannen valt. Als de mogelijkheid er is (en er geen strakke deadlines van klanten zijn) dan valt er heel veel te overleggen.”

 

Wat vindt jij van het begrip ‘papadag’ ?

“Ik vind dat heel mooi! Wij hebben er zelf voor gekozen dat niet te doen, maar niet omdat ik er de waarde niet van zie. Kleine kinderen worden vaak omringt door vrouwen. (mama, opvang, juffen). Niet dat daar is iets mis mee is, maar ze hebben ook positieve mannelijke rolmodellen nodig. Daarin kan een papadag zeker meewerken. Volgens mij is het voor papa’s een aanrader elkaar op te zoeken op zulke dagen. Een kind kan je behoorlijk aan huis kluisteren, zeker als ze wat kleiner zijn. Als je dan samen bent, kun je elkaar helpen en de kids kunnen lekker samen spelen.

Zelf probeer ik heel bewust tijd in te bouwen voor Elin op de momenten dat ik wel thuis ben. ’s Avonds nog even stoeien of een boekje lezen. Op zaterdag en zondag samen erop uit, naar de speeltuin of wandelen in het parkje bij ons huis. Dat vindt ze heerlijk (en ik ook!)”

De Europese Commissie adviseerde de Overheid om bij de geboorte van een kind minstens 2 weken betaald verlof te geven aan vaders (in Noorwegen krijgen jonge vaders 14 weken). Voor Nederland wist minister Asscher (Sociale Zaken) er 3 dagen onbetaald verlof uit te krijgen, naast de twee betaalde dagen.

Wat vindt jij van dit beleid om ‘betrokken vaderschap’ te stimuleren?

“Voor mij was die twee weken echt wel het minimum! Ik zou niet weten hoe ik het anders zou hebben gedaan. 14 weken klinkt wel heel ‘luxe’, maar helpt volgens mij absoluut een goede band tussen papa en kind op te bouwen. Voor minstens twee weken ben ik zeker.”

 

Hoe combineer jij je drukke werkleven/carrière met een jong gezin? Heb je tips voor andere vaders?

“Ik probeer om thuis ook echt op thuis gericht te zijn. Geen werkmail of appjes checken als ik thuis ben en het gezinstijd is. Zoals ik al zei hoef ik om te werken niet perse op kantoor te zijn. Het is dus verleidelijk thuis nog éven dit of éven dat te doen. Even die campagne voor de klant aanpassen of kijken wat de resultaten van die nieuwe blog zijn die ik schreef. Maar een oog op je telefoon maakt dat je de helft niet meekrijgt van wat je kindje (of vrouw!) zegt. Dus denk goed na over wat je je kindje wilt geven aan tijd en aandacht. Maak vervolgens keuzes om dat ook waar te maken.

Wat voor mijzelf een leerpunt is, is om mijn frustraties van werk niet te veel mee te nemen naar huis. Soms vertel ik aan de eettafel over wat er misging en dan kan de sfeer wel negatief beïnvloed worden. Elin snapt niet waar ik het over heb, maar proeft wel mijn irritatie. Zij gaat dan proberen aandacht te trekken of gek te doen omdat ze niet goed weet wat ze ermee moet. Ik zou niet willen dat zij wat van mijn werkstress meekrijgt. Dus daar probeer ik op te letten.”

 

Zou er een cursus moeten komen voor vaders met tips over vaderschap, de combinatie met carrière et cetera?

Dat weet ik niet zo goed. Voor mij zelf zou het niet nodig zijn. Maar ik ben iemand die wel duidelijke ideeën heeft over opvoeding en wat ik belangrijk vind voor mijn kinderen. Ook ben ik behoorlijk doelgericht dus het lukt me aardig me aan mijn voornemens te houden. Maar voor vaders die vooral heel carrièregericht zijn, kan het denk ik van waarde zijn.

Als je inzicht krijgt in wat je invloed als vader is, ben je denk ik sneller geneigd er werk van te maken. Een kindje is niet iets wat je even ‘erbij’ doet. Ze vragen tijd, liefde, aandacht. Ook als je moe bent, of druk. Daar goede keuzes in maken is wel essentieel om te leren voor een vader.”

Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020

Per 1 juli 2020 kan je partner tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Hij of zij krijgt dan een uitkering ter hoogte van 70% van het dagloon. Er is wel een maximum van 70% van het maximumdagloon. UWV betaalt deze weken verlof. Je partner moet deze verlofweken opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van jullie kind.

Rijksoverheid

Voorwaarde is wel:

  1. Dat een werknemer eerst het geboorteverlof van eenmaal het aantal werkuren per week opneemt. 
  2. Ook moet een werknemer het verlof in hele weken aanvragen.
  3. In overleg met de werkgever kan de werknemer het aanvullend verlof over een langere periode dan 5 weken  spreiden. Het is ook mogelijk om minder dan 5 weken aanvullend geboorteverlof op te nemen.
  4. Wordt jullie kind op of ná 1 juli 2020 geboren? Dan krijgt je partner recht op het aanvullend geboorteverlof en de uitkering. (NB: een andere term voor geboorteverlof is vaderschapsverlof/partnerverlof/kraamverlof

We hopen dat je het interessant vond om te lezen. Meer lezen? 

Klik rechts op de rode linkjes.