Jullie zijn al 6 tot 12 maanden bezig met proberen, maar de zwangerschap blijft uit. Dan is het verstandig om als man eens naar deze tips te kijken. 

Gezond gewicht

Gezond gewicht: ben je te zwaar of juist te licht? Bereken je BMI online en bekijk direct wat je kunt aanpassen. Wist je dat een gezond BMI een positief effect heeft op je testosteronhormoon? Daarmee gaat je libido (zin in seks) omhoog en je sperma heeft een betere kwaliteit. Gezond sperma = meer kans op een goede zwangerschap.

Roken? Een no go

Stop met roken. Sommige stoffen in de rook van sigaretten komen helemaal tot in de zaadbal, waar de spermacellen worden gemaakt. Er worden minder spermacellen gemaakt en ze kunnen daardoor minder snel een eicel bevruchten.

Drugs

Stop met het gebruiken drugs, zoals wiet en hasj, maar ook harddrugs als MDMA, cocaïne of ketamine. Ze hebben allemaal een negatief effect op de kwaliteit van het sperma. Je hebt meer kans op een afwijking als er een eicel met deze zaadcellen wordt bevrucht

Wie is de BOB?

Van alle soorten alcohol weten we dat het slecht is voor het zaad. Dus mannen, laat je biertje staan. Het heeft veel invloed op je vruchtbaarheid. Al na drie drankjes zien we dat sperma toxisch wordt (giftig).

Fietsen is mijn medicijn

Fiets je meer dan 12 uur per week (#racefiets of #MTB)? Dit geeft veel druk op de ballen en de balzak. Hier wordt je minder vruchtbaar van. Toch even afwisselen met wat andere sporten…

I’m feeling hot, hot, hot!

De hottub skippen is een must. Waarom? Wist je dat zaad koel moet blijven om goed te werken? Daarom hangt de balzak ook los van je lijf, zodat de temperatuur daar lager is. Stap je vaak in een bubbelbad of in je houtgestookte hottub, dan heb je meer kans op verminderde vruchtbaarheid.

MacBook Pro aan de kant

Laptop van je schoot is handig om je zaadkwaliteit te verbeteren. Dit heeft te maken met punt 6, als je continu met je laptop op schoot zit, gaat de temperatuur omhoog in de balzak. Dit is niet goed voor je sperma/zaadcellen.

Geen glijmiddel

Geen glijmiddel tijdens de seks gebruiken. Wist je dat glijmiddel het moeilijker maakt voor sperma om goed te kunnen zwemmen?

Ohh, yeah!

Vaker klaarkomen. Het is bewezen dat dit de aanmaak van nieuw zaad stimuleert en het is positief voor de kwaliteit van het zaad.


Verminderde zaadkwaliteit door…

  • Wist je dat gebruik van anabole steroïden en/of medicatie een negatief effect heeft op de zaadkwaliteit?
  • Ook het werken met chemische middelen is geen goed idee
  • Werken in ploegendiensten is niet goed voor je zaad

Ook interessant

  • 5 dingen die alle stellen zouden moeten doen vóór ze zwanger zijn
  • 7 simpele manieren om de vruchtbaarheid van je vrouw te verbeteren
  • 8 symptomen om de ovulatie (eisprong) sneller te herkennen
  • Test je kennis over (on)vruchtbaarheid met de QUIZ!
  • 11 vroege symptomen om een zwangerschap te herkennen