Bij ons op de praktijk werken meerdere verloskundigen. Je weet natuurlijk niet wie er bij jouw bevalling aanwezig zal zijn. Daarom stellen wij ons graag even aan je voor. Hieronder lees je het interview met verloskundige Marlies.

Wat maakt verloskundige zijn voor jou zo interessant en leuk?

Er is zoveel mooi en gaaf aan dit beroep. Het dynamische en soms acute karakter want geen dag is hetzelfde, dat maakt het super interessant. Elk stel heeft weer zijn eigen vragen en omstandigheden. Je bouwt een aantal maanden aan een vertrouwensband en dan mag je bij zoiets intiems als de bevalling erbij zijn. Super mooi vind ik dat, echt een kers op de taart. Daarnaast is het bijzonder om de verantwoordelijkheid als zelfstandig medisch professional te hebben en in een split second beslissingen te maken.

Wat voor school/werkachtergrond heb je?

Ik ben van VWO naar Havo gegaan om sneller toegelaten te kunnen worden op de Verloskunde Academie Groningen ????. Echt een jonkie was ik, 17 toen ik werd toegelaten en op kamers ging om te studeren! Tijdens mijn studie verloskunde heb ik trouwens ook gewerkt als kraamverzorgster. Dat was erg leuk en heel leerzaam.

Wilde je altijd al verloskundige worden?

Ja, ik kan me niet anders herinneren dan dat ik verloskundige wilde worden. Er zijn zelfs foto’s van mij in groep 5 op de basisschool waarin ik een spreekbeurt geef over baby’s en over het beroep van de verloskundige. Ik heb er altijd een fascinatie voor gehad. Het was een droom die uitkwam dat ik werd toegelaten.

Wanneer en hoe kwam je bij Baren &zo terecht?

Ik was net een jaartje afgestudeerd toen ik via via begreep dat er een vacature was in Deventer. Ook al woonde ik Twente, best in de buurt, was ik nog nooit in Deventer geweest. Toch besloot ik te solliciteren omdat ik zo’n leuk telefoongesprek had met één van de verloskundigen van Baren &zo. Ik zou wel zien hoe lang ik er zou werken en of de stad me zou bevallen… nou dat blijkt. Komend november (2024) woon en werk ik hier alweer 10 jaar! Deventer heeft mijn hart gestolen. Het is eigenlijk een groot dorp. Inmiddels helemaal gesetteld hier, dus ik denk dat we ook niet meer weggaan. ????

Ben je zelf al eens bevallen?

Ja, in oktober 2023 ben ik mama geworden van een heel lief en blij meisje. Onze dochter Charlotte is na een razendsnelle badbevalling in het Deventer Ziekenhuis geboren. Naast de klinisch verloskundige was ook Baren &zo collega Martine erbij. Een hele fijne ervaring en ik kijk er heel goed op terug. Ik vond bevallen heel gaaf!

Wat is je favoriete dienst? Weekend, nachten, huisbezoek?

Ik werk graag de zaterdag op zondag dienst. De sfeer is relaxt, er is weinig haast en ook het aantal telefoontjes naar de spoedlijn valt dan mee. Er is dan altijd ruim de tijd en dat vind ik prettig om lekker te kletsen met mensen. De huisbezoeken zijn altijd leuk, ook in de andere diensten: een kijkje achter de voordeur bij de cliënten.

Wat doe je graag als je niet aan het werk bent?

Ik schrijf graag verhalen en columns: een van mijn uit de hand gelopen hobby’s. Maar ik kan ook erg genieten van spelen met mijn kindje, naar de schoonheidsspecialiste of masseuse gaan, met een vriendin koffiedrinken of uitgebreid uit eten met mijn man.

Wat vind je de moeilijke kant van het vak verloskunde?

Dat er helaas ook soms sprake is van verdrietige of moeilijke dingen, zoals afwijkingen, rouw en/of verlies. Zwangerschappen zijn zo kwetsbaar. Het is altijd lastig als er afscheid moet worden genomen van een gewenst kindje bijvoorbeeld. Als verloskundige sta je er toch veel solo voor en dat is niet altijd makkelijk als je iets heftigs meemaakt.

Weet je nog wat jouw eerste bevalling was die je bijwoonde?

Ja, dat weet ik nog heel goed. Het was mijn eerste dienst in Hengelo in een drukke grote praktijk als waarneemster (ZZP-er). Ik was kraamvisites aan het rijden, toen de assistente van die praktijk me belde dat er een zwangere met persdrang had gebeld. Ik sjeesde naar het adres en daar stond de voordeur al op een kier. Hup, snel de trap op naar boven.. mijn verlostas mee naar boven zeulend. Daar lag de dame in kwestie al op bed, het hoofdje was al bijna geboren! Ik kon nog net mijn handschoenen aan doen en de baby opvangen. Alle spanning die ik vooraf had gevoeld voor “mijn 1e bevalling alleen” was voor niets, dit was nog eens een super binnenkomer ????.

Wat is je mooiste ervaring binnen het vak?

Dat zijn er zoveel, ik kan er eigenlijk niet eentje kiezen. Cliché he?

Ik vond het wel prachtig om bij de bevalling van mijn beste vriendin te zijn vorig jaar, dat was wel heel erg mooi en bijzonder om haar moeder te zien worden. Alle andere mooie en bijzondere verhalen heb ik gebundeld. Je kunt ze lezen in ‘Dagboek van een verloskundige’ en ‘Sorry dat ik je wakker bel’.


Wil je nog een interview lezen met een van onze verloskundige? Lees dan hier het interview met Marlies!

Bevallen regio Salland