Bij ons op de praktijk werken meerdere verloskundigen. Je weet natuurlijk niet welke verloskundige er bij jouw bevalling aanwezig zal zijn. Daarom stellen wij ons graag even aan je voor. Alyssa is deze keer aan de beurt. Hieronder lees je het interview terug.

Wat maakt verloskundige zijn voor jou zo interessant en leuk?

Ik mag nu al ruim twee jaar verloskundige zijn en het is nooit hetzelfde. Ik leer elke dag weer nieuwe dingen en dit maakt het werk zo interessant. Ik vind de populatie in Deventer en omgeving uitdagend en ik vind het fijn als ik voor hen iets kan betekenen. Het vak zelf is heel mooi omdat ik natuurlijk een passie heb voor zwangerschap en geboorte.

Wat voor school/werkachtergrond heb je?

Ik heb de HAVO afgerond en ik ben vervolgens de vakken scheikunde en biologie gaan behalen voor de selectierondes van de opleiding Verloskunde. Tijdens mijn opleiding ben ik zowel praktijkassistente bij een verloskundigenpraktijk geweest als partus-assistente.

Wilde je altijd al verloskundige worden?

Als kind heb ik dit nooit uitgesproken maar vond zwangerschappen wel heel interessant. Op de middelbare school was ik zoekende tot aan mijn laatste jaar. Ik heb toen getwijfeld of ik ervoor zou gaan i.v.m. de vakken zoals hierboven beschreven en de selectieprocedure. Echter kreeg ik dit niet uit mijn hoofd. Ik ben heel blij met mijn keuze want zie mij nu ook niets anders doen dan de verloskunde.

Wanneer en hoe kwam je bij Baren &zo terecht?

Ik woon in Olst en was zoekende naar een eindstage plek. Dit met succes bij Baren & Zo en heb ik in 2021 mijn 12 weken stage hier behaald en kon ik na mijn afstuderen aan het werk als collega.

Ben je zelf al eens bevallen?

Het staat voor 2024 op mijn to-do list!

Wat is je favoriete dienst? Weekend, nachten, huisbezoek?

Qua dagen maakt het mij niets uit want een dienst is toch niet te voorspellen qua planning. De ene keer is het megadruk en de andere keer twijfel je of de telefoon het wel doet. Het prettigste in de dienst is doorloop en geen overlap van bevallingen.

Wat doe je graag als je niet aan het werk bent?

Ik kan nu gaan zeggen dat ik van alles onderneem maar heel eerlijk ben ik een echte huismus. Ik kan dan ook echt genieten van een dagje vrij op de bank met een serie aan. Verder ben ik bijna wekelijks te vinden bij een Pubquiz en word ik ook erg blij van een autopuzzelrit en een escaperoom. Ik hoef geen lange vakanties maar plan dan wel graag meerdere weekjes per jaar vrij om stedentrips in te plannen.

Wat vind je de moeilijke kant van het vak verloskunde?

Zoals elk vak zijn er niet alleen maar leuke kanten. Als verloskundige ben je medeverantwoordelijk voor de gezondheid van moeder en kind. Dit gaat gelukkig vrijwel altijd het goed maar het is iets wat je in je achterhoofd hebt en op voorbereid moet zijn. Daarnaast zijn de miskramen helaas niet zelden en brengt dat veel onzekerheid en verdriet met zich mee.

Weet je nog wat jouw eerste bevalling was die je bijwoonde?

Ja dit is iets waarop je in de eerste stage zit te wachten. Als het dan zover is, is het ook mega eng en spannend. Je hoeft nog niets te kunnen maar het alleen al in de ruimte aanwezig zijn en het aanschouwen levert wat zweetdruppels op. Ik weet wel dat toen ik het meemaakte ik dacht: ‘oké dit is wel wat ik wil gaan doen.’

Wat is je mooiste ervaring binnen het vak?

Velen zullen denken de bevalling. Ja dat is zeker de kers op de taart maar wat ik vooral mooi vind, is dat iemand goed terugkijkt op de zorg en ik daaraan heb bijgedragen. Daar doe ik het voor. Dit kan dus ook een telefoontje zijn, een bezoek of een afspraak op de praktijk.


Wil je nog een interview lezen met een van onze verloskundige? Lees dan hier het interview met Marlies!

Bevallen regio Salland