Je bent 37 weken zwanger en de baby kan zich elk moment melden! Hartstikke spannend natuurlijk en daarom is het fijn als je alles goed hebt voorbereid. Om je een eindje op weg te helpen geven we je hier een checklist met alle belangrijke dingen waar je aan moet denken voordat je gaat bevallen.

1. Maak een lijstje in je telefoon met belangrijke telefoonnummers.

Dit spreekt misschien voor zich maar telefoonnummers snel bij de hand hebben is natuurlijk erg handig. Zet ze daarom in je eigen telefoon maar ook in die van je partner! Want als jij weeën aan het wegpuffen bent wil je misschien graag dat hij/zij even belt. Denk hierbij aan het spoednummer van de verloskundige of het nummer van het kraambureau.

2. Zorg ervoor dat het huis ‘s avonds of ‘s nachts goed zichtbaar is.

De meeste vrouwen bevallen ’s nachts. Om het voor ons wat makkelijker te maken om jullie huis te vinden (en daardoor op tijd ter plaatsen te zijn) is het fijn dat jullie huis goed te zien is vanaf buiten. Doe een lichtje aan in de gang of in de huiskamer. En zorg bijvoorbeeld dat het huisnummer ook goed te zien is.

3. Zorg ervoor dat de kamer waarin je gaat bevallen en ook de babykamer schoon, opgeruimd, goed verlicht en goed warm zijn.

Dit geldt vooral voor een thuisbevalling maar het is natuurlijk in de kraamweek ook fijn dat jouw slaapkamer en die van de baby netjes en schoon zijn. Ook is het belangrijk dat de temperatuur niet te laag is omdat de baby zelf nog niet goed op tempratuur kan blijven. Als je thuis bevalt is het ook fijn dat je comfortabel bent en het dus niet te koud of te warm hebt.

4. Jullie bed moet verhoogd zijn tot 80 cm. Gebruik bedverhogers (klossen) of bierkratjes.

Het is belangrijk dat het bed omhoog wordt gezet in verband met de ARBO wetgeving voor verloskundigen en kraamzorg. Er moet op een fijne hoogte kunnen worden gewerkt. Let op: je moet dus ook je bed verhogen als je in het ziekenhuis wil bevallen.

5. Leg een bed zeil in de lengte op jullie matras met een schoon hoeslaken eroverheen.

Dit bedzeiltje zorgt ervoor dat het matras niet al te vies wordt. Ook is het handig mochten je vliezen breken terwijl je in je bed ligt.

6. Zorg dagelijks voor een goed gevulde autotank.

Ook al heb je de wens om thuis te bevallen kan het altijd nog gebeuren dat je naar het ziekenhuis moet. En tijd om te tanken heb je dan zeker niet meer. Zorg daarom dat de auto klaar is voor vertrek.

7. Oefen met het autostoeltje.

Mocht je na de geboorte van jouw kindje toch nog naar het ziekenhuis moeten is het fijn dat jouw partner weet hoe hij/zij de baby in de auto kan vervoeren op een veilige manier.

8. Zorg dat de ziekenhuistas klaarstaat.

We adviseren je om een vluchttas klaar te hebben staan. Dit is een tas, koffer of rugzak met daarin de spulletjes die je nodig hebt voor je bevalling. Het maakt niet uit waar je wil bevallen, zowel bij een thuisbevalling, poliklinische bevalling of een inleiding moet de vluchttas klaarstaan. Als je moet vertrekken richting het ziekenhuis is het fijn dat je niet nog je tas hoeft in te pakken. Zorg daarom dat je vluchttas tussen de 35 en 37 weken zwangerschap klaarstaat voor het geval dat. Lees hier meer over wat er in zo’n vluchttas moet worden ingepakt.


Benieuwd hoe voetreflex therapie kan helpen bij je bevalling? Dat lees je hier.

Ga jij in het Deventer ziekenhuis bevallen? Klik dan hier voor meer informatie over wat je kan verwachten.