In het buitenland kon dit vaak al maar sinds januari 2024 kan het nu ook in Nederland. Je kan nu je eerste kind, als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Hoe dit precies in zijn werk gaat en hoe je dit kan regelen lees je hieronder!

Voorkeur aangeven gecombineerde achternaam

Als ouders kan je samen bij de gemeente je voorkeur voor een gecombineerde achternaam aangeven. Je kan dit doen tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind. De keuze van de gecombineerde achternaam is eenmalig en geldt ook voor de volgende kinderen die jullie samen krijgen.

Ben je getrouwd? Dan moet je jouw keuze voor de geboorte of geboorteaangifte regelen. In beide gevallen moet je als ouders samen langskomen.

Let op! Heb je de keuze niet voor de geboorte vastgelegd bij de gemeente? Dan kan je geen online geboorteaangifte doen. En moet je samen naar de balie Burgerzaken komen om een dubbele naam voor jullie kind te kiezen en tegelijkertijd de geboorteaangifte te doen. (Geboorteaangifte moet binnen drie dagen gedaan worden. Dit betekent dus dat je in je kraamweek de deur uit moet.)

Welke achternamen kan ik voor mijn kind kiezen?

Je kan voor jouw kind de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. En sinds 1 januari 2024 kan je jouw eerste kind, als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren, de achternamen van beide ouders geven. Er is sinds 1 januari 2024 ook een overgangsregeling voor kinderen die op (of na) 1 januari 2016 zijn geboren. Hierover lees je hieronder meer.

Overgangsregeling; toch nog twee achternamen!

Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kan je gebruik maken van een overgangsregeling. Hierdoor mag je vanaf 1 januari 2024 alsnog een gecombineerde achternaam kiezen voor jullie kinderen. Als ouders kiezen jullie samen welke namen je doorgeeft en in welke volgorde. De gekozen naam geldt voor alle kinderen van diezelfde ouders. Deze overgangsregeling geldt tot 1 januari 2025. 

Kosten bij de gemeente

U regelt de naamkeuze bij de gemeente. Wordt uw kind geboren na 1 januari 2024 dan zijn er geen kosten verbonden aan de keuze. Voor de overgangsregeling (kinderen geboren op of na 1 januari 2016) kost dit € 75 voor het eerste kind en € 50 voor elk volgend kind. De aanpassing kan alleen voor alle kinderen samen gedaan worden.

Voorbeelden van gecombineerde namen

Is het nog niet helemaal duidelijk hoe de gecombineerde namen in hun werk gaan en wat er allemaal mogelijk is? In de factsheet ‘Uitbreiding naamkeuze: gecombineerde achternaam’ staan voorbeelden van verschillende achternamen combinaties. Ook in het geval van bijvoorbeeld adoptie.


Wat moet je allemaal regelen voordat je gaat bevallen? Lees hier een handige lijst