Seks. Liefde. Intimiteit. De basisbehoeften van een mens, naast eten en slapen. Het is zelfs je geboorterecht! Ondanks dat iedereen het doet, wordt er weinig over gepraat. Misschien loop jij ergens tegen aan in bed, omdat je (pijn)klachten hebt tijdens het vrijen. Of wil je een leuker en/of fijner seksleven. Je zwangerschap heeft ook invloed op je seksleven. Hieronder lees je tips over seksualiteit tijdens de zwangerschap. Dit is deel 1, in deel 2 gaan we dieper in op soloseks tijdens je zwangerschap.

Seks en intimiteit in het eerste trimester van je zwangerschap

In de eerste twaalf weken van je zwangerschap kan het zijn dat je als zwangere minder zin hebt in seks. Vaak komt dit door je hormonen. Je bent moe, misselijk en misschien heb je pijnlijke borsten. Minder zin hebben in seks kan ook doordat de druk op je blaas toeneemt. Hierdoor heb je het gevoel alsof je vaker moet plassen. Je kunt er samen voor kiezen om juist nu tijd voor elkaar te nemen door alleen te knuffelen of elkaar te masseren.

Er zijn ook vrouwen die juist veel zin hebben in seks tijdens het eerste trimester. Probeer te blijven praten met je partner. Zo kun je vertellen waar je beide zin in hebt, of waar je juist niet aan moet denken. Als je liever geen penetratie wilt (penis/vibrator in vagina), kun je ook andere manieren vinden voor bevrediging. Bijvoorbeeld masturbatie (samen of solo), strelen, knuffelen of orale seks.

Seks en intimiteit in het tweede trimester van je zwangerschap

Het tweede trimester wordt vaak gezien als een periode van energie. Een welkome afleiding na weken van misselijkheid en kwaaltjes. De doorbloeding van je vagina en clitoris neemt sterk toe. Je raakt makkelijker opgewonden, de vagina is sneller vochtig. Een orgasme krijgen lukt hierdoor makkelijker. Afhankelijk van je stemming kan  dat prettig of onprettig zijn.

Sommige vrouwen die nog nooit een orgasme hebben gehad, krijgen er voor het eerst een tijdens hun zwangerschap. Klaarkomen kan anders voelen tijdens je zwangerschap. Dit komt zoals net genoemd door de betere doorbloeding van je schaamlippen, vagina en clitoris. Het orgasme kan krachtiger zijn en de baarmoeder kan flink hard samentrekken. Dit voelt alsof je een voetbal hebt ingeslikt. Dit is niet gevaarlijk voor de baby of voor jezelf, tenzij je een dreigende vroeggeboorte hebt. Dan is het advies om geen orgasme te krijgen.

Wist je dat 40% van de partners in het tweede trimester juist minder zin heeft in seks? Zij moeten wennen aan het veranderende lijf van hun zwangere vrouw of zijn bang dat ze iets beschadigen.

Seks en intimiteit in het derde trimester van je zwangerschap

Vanaf 28 weken zwangerschap begint je derde trimester. De buik begint te groeien, waardoor hij soms in de weg gaat zitten. Bepaalde standjes en houdingen kunnen daardoor lastig, of zelfs pijnlijk zijn. Probeer in gesprek te blijven met je partner. Geef aan wat fijn is en wat niet. Als geslachtsgemeenschap niet fijn (meer) is, kun je natuurlijk ook op andere manieren vrijen. Denk bijvoorbeeld aan stimulatie van de clitoris of penis met de hand of de mond. Inspiratie nodig op het gebied van ‘standjes’ in de zwangerschap? Check dan de folder.

Wanneer mag je geen seks tijdens je zwangerschap?

Je kunt beter geen seks (penetratie) of een orgasme hebben tijdens  de zwangerschap als:

  • er spraken is van bloedverlies
  • je ernstige spataderen rond de vagina hebt
  • de vliezen zijn gebroken en je vruchtwater verliest
  • de placenta geheel of gedeeltelijk voor de uitgang van de baarmoeder ligt (placenta praevia)
  • er sprake is van een dreigende vroeggeboorte.

Twijfel je of je seks kan hebben tijdens de zwangerschap? Vraag ons of jouw gynaecoloog om advies.

Veelgehoorde klachten en problemen bij seks tijdens de zwangerschap

Meer of minder zin

De behoefte aan seks kan veranderen als je zwanger bent. De één voelt zich supervrouwelijk en geniet van alles, ook van seks. Een ander heeft meer last dan lust van de zwangerschap of maakt zich teveel zorgen om van seks te kunnen genieten. Je stemming speelt ook een rol. Als je je goed voelt heb je meer zin in vrijen en geniet je er meer van. Dit is normaal.

Pijn bij het vrijen door irritatie bij de ingang van de vagina.

Het is mogelijk dat het vrijen pijnlijk is omdat je minder gemakkelijk opgewonden raakt en je vagina minder vochtig is. Neem je pijnklachten serieus! Het is niet verstandig om gemeenschap te hebben als je pijn hebt.

Tips:
  • Zorg dat eventuele wondjes genezen en zoek naar een andere manier van vrijen of intimiteit waarbij je geen pijn hebt.
  • Neem de tijd om opgewonden te raken. Lukt dit niet en houd je een droge vagina, dan kun je glijmiddel gebruiken. Let er bij glijmiddel op dat deze op waterbasis is: dit is namelijk veilig, geeft geen vlekken en je spoelt het makkelijk weg na de tijd. Siliconen glijmiddel beschadigt het materiaal van condooms waardoor ze sneller scheuren. Siliconen glijmiddel beschadigt ook het materiaal van een vibrator als je die gebruikt, waardoor er bacteriën in kunnen gaan zitten. Dit wil je niet, zéker niet tijdens je zwangerschap.
  • Let op: vermijdt glijmiddelen met glycerine. Dit kan de zuurgraad van je vagina veranderen. Daardoor heb je meer kans op vaginale (schimmel)infecties. Ook andere glibberige middelen zoals olijfolie, babyolie, massageolie of crème moet je laten staan. Je kunt er bultjes, jeuk, branderigheid of een ontsteking van krijgen.

Pijn bij het vrijen door een schimmelinfectie (Candida)

De zuurgraad in je vagina verandert tijdens de zwangerschap, waardoor je eerder een schimmelinfectie kunt krijgen. Heb je veel last van jeuk aan je schaamlippen, voelen ze opgezet, heb je pijn bij de seks of heb je last van dikkere afscheiding?  Vraag dan advies bij ons of je huisarts.

Pijn bij het vrijen door blaasontsteking

Tijdens de zwangerschap ben je gevoelig voor een blaasontsteking. Wanneer het plassen pijnlijk is, je vaak moet plassen of als je veel harde buiken hebt, bel dan je verloskundige. Mogelijk heb je een blaasontsteking en is het nodig je urine te onderzoeken.

Als je een blaasontsteking hebt kan veel drinken en regelmatig plassen helpen. Maar tijdens een blaasontsteking kan vrijen pijnlijker zijn. Probeer deze klachten serieus te nemen en niet te negeren. Je kunt beter wachten totdat de klachten voorbij zijn, zodat je het probleem niet erger maakt. Heb je vaker dan 2 keer per jaar blaasontstekingen? Klopt dan eens aan bij onze bekkenfysiotherapeut Marjolein, het kan zijn dat je bekkenbodemspieren teveel aangespannen zijn.

Pijn bij het vrijen door obstipatie

Ga je minder dan drie keer per week naar de wc voor ontlasting? Is je ontlasting hard, en moet je (hard) persen om het eruit te krijgen? Dan spreken we van obstipatie. Dit is een veelgehoorde klacht tijdens de zwangerschap. Het komt omdat het hormoon progesteron de darmen stillegt. Doordat de darmen vol zitten met ontlasting, kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel, misselijkheid, oprispingen, winderigheid of pijnlijke krampen. Ook kan vrijen terwijl je obstipatie hebt pijnlijk zijn omdat je buikpijn hebt en je daardoor je bekkenbodemspieren aanspant.

Probeer minimaal 2 liter vocht te drinken (water, thee) en minimaal 30 minuten per dag te wandelen of te fietsen. Door te bewegen zet je je darmen weer in gang. Lactulosesiroop kan de ontlasting soepeler maken, of vraag vezelzakjes via de huisarts. Een consult bij onze bekkenfysiotherapeut Marjolein Former kan je helpen met gespannen bekkenbodemspieren.

Pijn bij het vrijen door verzakking

Voel je een balletje in je vagina en heb je er last van als je wilt vrijen? Of lijkt het alsof er iets uit je vagina komt als je iets zwaars tilt? Het kan zijn dat je een verzakking van je baarmoeder, blaas of darm hebt. Zorg dat je zo snel mogelijk een afspraak maakt met je huisarts of ga naar een bekkenfysiotherapeut.

Pijn bij het vrijen door spierspanning van de bekkenbodemspieren

De bekkenbodem bestaat uit een groep spieren die onderin je bekken zitten. Boven die spieren zitten je baarmoeder, blaas en darmen. De spieren in je bekkenbodem kunnen te slap zijn, of juist te strak aangespannen. Dit kan diverse klachten geven waaronder:

  • Urineverlies, bijv. tijdens het vrijen
  • Ontlastingsverlies, bijv. tijdens het vrijen
  • Vaginale winden laten, bijv. tijdens het vrijen
  • Vaginisme, door te strak aangespannen bekkenbodemspieren. Penetratie lukt niet (penis past er niet in of alleen met veel pijn). Dit kan ontstaan na een ‘nare seksuele ervaring’ (NSE), zoals aanranding of verkrachting. Een NSE kan invloed hebben op beleving van de zwangerschap en bevalling, maar ook op je seksleven. Soms ontstaat vaginisme ook door stress of depressie.

Bekkenbodemklachten

Meer dan 60% van de vrouwen (!) heeft bekkenbodemklachten, zoals ongewild urineverlies, specifieke pijn in het bekkenbodemgebied tijdens seks of moeite met een orgasme krijgen. Helaas ondernemen weinig vrouwen actie omdat zij zich schamen. Maar vaak worden klachten ook erger als je er niets mee doet. Natuurlijk zijn er oefeningen om je bekkenbodemspieren te trainen, maar let op. Het is vooral belangrijk dat je het goed doet (1) en dat je de juiste oefeningen doet (2). Een bekken(bodem)fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Ze hebben er dagelijks mee van doen, dus zij kijken niet raar op van jouw vragen. Bij ons in de praktijk kun je terecht bij Marjolein Former, geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Praat jij over seksualiteit en intimiteit tijdens je zwangerschap?

Misschien neem je een vriendin in vertrouwen, of je zus. Maar in hoeverre bespreek jij je intieme problemen/vragen met jouw huisarts of verloskundige? Weet dat er in alle gevallen die hierboven besproken zijn hulp is en dat problemen opgelost kunnen worden.

Uit ervaring weten we dat zwangeren (of partners!) het lastig vinden om de eerste stap te zetten naar vragen stellen. We proberen minimaal één keer in de zwangerschap of tijdens de nacontrole terug te komen op het onderwerp seksualiteit. We willen je vragen om bewust na te denken of je klachten ervaart. Realiseer je je wat er aan de hand is? Ga er wat aan doen en klop bij ons aan. Daar zijn we voor.


Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze blogpost over seks tijdens je zwangerschap? Bel ons op 0570-547488 of mail naar info@barenenzo.nl. Je kunt natuurlijk ook altijd tijdens een spreekuurcontrole bij ons terecht voor advies, doorverwijzing of tips.


Ook interessant:

  • 5 redenen waarom yoga in de zwangerschap iets voor jou is