Afgelopen week gaven we een les op de basisschool over het vak verloskunde. Er kwamen natuurlijk een heleboel vragen over ons vak. Drie random vragen en antwoorden die jullie wellicht ook leuk vinden om te lezen. Dit is deel 1 van 3: Waarom worden baby’s vaak ‘s nachts geboren?

Samenspel van hormonen

Een bevalling begint pas als het lichaam er klaar voor is. Dit is een kwestie van tijd, maar vooral ook van alle hormonen in balans. We kunnen hier weinig aan sturen. Het is nog niet precies bekend wat een bevalling precies doet beginnen. We weten wel dat het een samenspel is van hormonen en dat de placenta (moederkoek), de vliezen en je kindje een belangrijke rol hierbij hebben. De belangrijkste hormonen tijdens de bevalling zijn oxytocine, endorfine en adrenaline.

Oxytocine!

Natuurlijk is één hormoon super belangrijk bij een bevalling: oxytocine (het weeën hormoon!). Oxytocine werkt op de baarmoeder. Dat betekent dat als dit hormoon hoog is in je bloed, de baarmoeder gaat samentrekken en er weeën kunnen worden aangemaakt. Endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller, die je lichaam automatisch aanmaakt tijdens een bevalling.

Veilig

Maar het vrouwenlichaam en de natuur zijn slim. Als de omgeving niet rustig of veilig is voor de bevalling, dan zakt oxytocine direct… Het hormoon adrenaline, (wat opkomt bij opwinding, onrust, pijn, alertheid) stijgt direct.
Overdag, als je in de weer bent met van alles in en om het huis, is adrenaline redelijk hoog. Ook als je moeder gezellig komt koffiedrinken, of je nog andere kindjes thuis hebt lopen. Ook van spanning, pijn of stress gaat adrenaline omhoog. Het hormoon oxytocine komt hier moeilijk “langs”.

Pas als je lekker warm in bed ligt, of rustig onder de douche en jij je veilig voelt… dan merk je dat weeën sterker worden. Adrenaline daalt, en oxytocine stijgt! Hoe vernuftig is dit! Dat is vaak de reden dat wij dus (als de hele wereld in rust is) in de nacht worden gebeld dat een baby komt. Vinden we helemaal niet erg hoor. We kunnen vlot doorrijden en het geeft een hele serene, intieme sfeer ’s nachts. We houden van dit vak!

Knuffelhormoon

Wist je trouwens dat oxytocine ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd? Het komt vrij bij knuffelen en bij vrijen/orgasme, maar in mindere mate natuurlijk als bij een bevalling. Oxytocine komt ook vrij bij borstvoeding, het geeft een seintje aan je hersenen om weer mini weeën aan te maken. Daarom voelen veel vrouwen in de eerste week na de bevalling naweeën tijdens het voeden. Dit is een trucje van de natuur om de baarmoeder te laten zakken en samentrekken tegelijk. Hierdoor wordt het bloedverlies vanzelf minder.

Tips

Zo krijg je weinig adrenaline tijdens de bevalling en zo veel mogelijk oxytocine en endorfine:

• Zorg voor een warme omgeving om in te bevallen
• Draag zachte comfortabele kleding.
• Vermijd fel licht. Dim de lichten (dit kan ook in het ziekenhuis) of steek kaarsjes aan.
• Zet telefoon, radio en televisie uit als je merkt dat dit je afleidt.
• Neem een warme douche of vul een kruik met warm water.
• Laat je lekker masseren


Benieuwd hoe je het beste rust kan creëren tijdens je zwangerschap? Lees dan eens deze blog met 5 praktische tips!