Kosten rondom de zwangerschap, bevalling en kraamtijd
Veel mensen vragen zich af wat de kosten zijn om naar een verloskundige te gaan. In principe worden verloskundige- en kraamzorg beide volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Dit betekent dat je gebruik kunt maken van medische zorg die je nodig hebt voor, tijdens en na je bevalling. De twintig-weken echo en de counseling hiervan vallen ook in het basispakket. Als je ervoor kiest om prenatale screening uit te voeren (de combinatietest en/of NIPT), vraag dan even goed na bij je zorgverzekering of dit vergoed wordt. Dit is namelijk alleen onder bepaalde voorwaarden.
Tip: vanaf november zijn alle premies weer bekend en kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar.
Wat kost bevallen?
In Nederland hebben zwangeren keuzevrijheid over de plaats van bevallen. Als de zwangerschap goed verloopt, kun je dus zelf bepalen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Thuis bevallen is de goedkoopste manier, dit kost niets. Als je in het ziekenhuis wil bevallen, noemen wij dit een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak. Deze kosten worden niet helemaal vergoed door je basisverzekering. Houdt er dus rekening mee dat je zonder medische indicatie een wettelijke eigen bijdrage moet betalen! Je betaalt een eigen bijdrage (voor het gebruik van een verloskamer) ,afhankelijk van je zorgpakket, van ongeveer 400 euro. Je kunt je hiervoor verzekeren met een aanvullende zorgverzekering. Ben je niet aanvullend verzekerd? Bij sommige zorgverzekeraars is het geen probleem om nog bij te verzekeren.
Is er wel sprake van een medische noodzaak door complicaties (keizersnede, stuitligging, tweeling, problemen tijdens de bevalling)? Dan spreken we van een bevalling met medische noodzaak. De kosten voor de bevalling worden dan volledig gedekt door de basisverzekering. Je betaalt dus geen eigen risico.
Wat kost kraamzorg?
Als je thuis bevalt, dan assisteert een kraamverzorgende ons tijdens de bevalling. Ook nadat de baby geboren is, blijft de kraamverzorgster een aantal uren per dag bij jullie thuis. Voor kraamzorg geldt een eigen bijdrage van vier euro per uur. Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren.
Tip: Bel je verzekering om te vertellen dat je zwanger bent. Als jouw zorgverzekeraar een contract heeft met een kraamzorgbureau, is er een grote kans dat je een hogere vergoeding krijgt (bijvoorbeeld 60 of 70% van het tarief).
Eigen risico
Voor de verloskundige zorg, de bevalling en de kraamzorg geldt geen eigen risico. Let op: kosten rondom de zwangerschap voor extra onderzoeken zoals laboratoriumonderzoek of vervoer (i.v.m. de bevalling), geldt wel een eigen risico. Dit is momenteel rond de 350 euro.
Nb. Heb je een natura- of combinatie polis? Neem dan even contact met ons op, om te horen met welke zorgverzekeraars wij afspraken hebben.
Voor de specifieke en bindende polisvoorwaarden kan je het beste even kijken op de website van je zorgverzekeraar.
Hopelijk gaf deze blog je voldoende duidelijkheid over kosten zwangerschap, bevalling en kraamtijd.
Ook interessant
Mag je naar de kinderboerderij als je zwanger bent?
Moeders voor Moeders: jouw geluk kun je delen!