We adviseren je om een vluchttas klaar te hebben staan. Dit is een tas, koffer of rugzak met daarin de spulletjes die je nodig hebt voor je bevalling. Het maakt niet uit waar je wil bevallen, zowel bij een thuisbevalling, poliklinische bevalling of een inleiding moet de vluchttas klaarstaan. Simpel gezegd pak je een tas alsof je een nachtje uit logeren gaat. Denk aan pyjama, toiletspulletjes en natuurlijk je telefoon en lader.
Natuurlijk kun je online (hier) en in magazines kun je lezen welke benodigdheden handig zijn om in je vluchttas te hebben. In deze blog geven we je nog wat unieke bonustips om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de bevalling!

Waarom maak ik een vluchttas klaar?

In de vluchttas stop je alles wat je nodig hebt tijdens en na de bevalling. We adviseren om de vluchttas ruim op tijd klaar te hebben staan, zodat jij (of je partner of wij!) op het moment suprême niet in alle haast nog spulletjes bij elkaar hoeft te zoeken. Onze ervaring is ook dat partners niet altijd exact weten welke kleertjes zijn uitgezocht als eerste pakje. Daarom is het makkelijk om alles alvast in de tas te hebben.

Wanneer moet je vluchttas klaar staan?

Het liefst zien we dat de tas rond 35 weken klaar staat. Natuurlijk kun je er altijd nog een rompertje of andere benodigdheden bij in stoppen. Vanaf 37 weken mag je officieel bevallen, dus vanaf dan moet hij klaar staan.

Vluchttas bij thuisbevalling

Jep, je leest het goed. Ook als je van plan bent om thuis te bevallen adviseren we je om een vluchttas klaar te hebben staan. Want je weet nooit vooraf hoe het gaat lopen. Soms treden er complicaties op, waardoor je alsnog tijdens de weeën of na de geboorte van je baby naar het ziekenhuis moet. Vooral in geval van spoed scheelt het minuten zoekwerk als de vluchttas al klaar staat.

Unieke tips voor je vluchttas

  • Waterfles met sportdop of bidon

Zorg dat je een waterfles bij je hebt met een sportdop. Dit maakt drinken makkelijker als je onder de douche staat, of in bed ligt en de kans op verslikken door een rietje wordt kleiner.

  • Neem je favo drankje mee

In het ziekenhuis is er enige variatie aan drinken. Je kunt kiezen uit water, thee/koffie, ranja, appel- of sinaasappelsap. Heb je een ander favoriet drankje, neem dan een flesje, pakje of blikje mee. Ook een aantal van je favoriete theezakjes kun je meenemen in een boterhamzakje.

  • Pyjama waarin je gezien mag worden

Zorg voor een pyjama of shirt waarin je wilt bevallen en waarin je gezien wil worden. Nieuw hoeft niet, als hij maar vies mag worden. Bij borstvoeding willen geven is het handig als het een shirtje of jasje is met knoopjes en een wijde hals.

  • Fluffy sokken

Zorg voor een paar dikke, warme fluffy sokken. Uit onderzoek blijkt dat je beter bevalt als je het lekker warm hebt en comfortabel bent

  • Zachte lippen

Van weeën wegpuffen krijg je droge lippen, een lippenbalsem is dan fijn! Wij gebruiken zelf vaak de proefmonsters van Bepanthen als lippenvet, want die liggen op de praktijk. Maar Purol of Labello kan natuurlijk ook.

Proefexemplaar-Bepanthen-Zalf

  • Scoor een grote onderbroek

Of leen een boxer van je man. Erg handig als je moet dealen met grote kraamverbanden … 😉

  • Mini mini mini

Neem een kleine reisverpakking van je favo douchegel of doucheschuim mee. Ook al mag je na de bevalling maar kort even douchen en je afspoelen, hoe fijn is het als je lekker ruikt!

  • Zoogcompressen

Wasbare tepelpads bij borstvoeding, is handig bij lekkende borsten. Stop ze in je tas, hoef je hier niet meer aan te denken. Dit is ook handig als je onverwacht wat langer in het ziekenhuis moet blijven

  • Partners, niet vergeten!

Maak een toilettasje voor je partner klaar (of laat hem/haar er zelf over meedenken). Een bevalling kan lang duren als je ernaast staat, dus iets lekkers te eten, te drinken, eventueel wat te lezen is een goed idee. Is je partner gevoelig voor hoofdpijn? Stop een stripje paracetamol in de vluchttas. Ook deodorant, een schoon shirt en kauwgom kan prettig zijn. Enne, slippers zijn handig om je te ondersteunen in een glibberige natte badkamer.

  • Kruikje of pittenzak

Warmte is heerlijk. Dus als laatste tip: neem je warmwaterzak of Zensy mee! In het ziekenhuis hebben ze alleen harde, metalen kruiken. De Zensy is binnen een paar minuutjes warm en je beste vriend bij rugweeën.