Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby. Borstvoeding draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van je baby, maar ook aan zijn gezondheid én die van jou. Het eerste uur na de geboorte wordt er tussen moeder en kind huid-op-huid contact gemaakt. De meeste baby’s gaan dan vanzelf op zoek naar de borst want een baby heeft een natuurlijke reflex om te gaan drinken. Je merkt dit aan de happende beweging en je ziet dat hij met zijn mondje de borst zoekt. In het begin kan het aanhappen van de baby wat gevoelig zijn aan je tepels. Dit is normaal. Aan de toeschietreflex moet je misschien ook even wennen. Deze reflex zorgt ervoor dat de spieren rondom de melkkliertjes de melk door de melkgangen spuiten.  Borstvoeding geven, doet als het goed is, geen pijn.

Een baby heeft het meeste voordeel als hij ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt, maar elke week telt mee.

Als je de eerste keer borstvoeding gaat geven, dan is alles nieuw en komt er veel op je af. Wil jij je goed voorbereiden op de kraamtijd en de periode daarna? Dan zijn de filmpjes uit de miniserie van het Voedingscentrum vast iets voor jou!

Deel 1: Voorbereiden op borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Het beschermt je kleintje tegen ziekten en het is ook goed voor je eigen gezondheid. In deze video tips en tricks over de voorbereiding op borstvoeding.

Deel 2: Starten met borstvoeding

Als je net (weer) moeder wordt, kan het starten met borstvoeding geven even zoeken zijn. In deze video zie je verschillende borstvoedingshoudingen en de juiste manier van aanleggen.

Deel 3: Borstvoeding en kolven

Door te kolven krijgt je baby ook jouw moedermelk wanneer jij niet in de buurt bent. En kolf je wanneer je anders de borst zou geven, dan blijft je melkproductie goed op gang. In deze video handige tips die kunnen helpen bij het kolven.

Deel 4: Borstvoeding en werk

Borstvoeding geven en werken, hoe combineer je dat? Vaak is kolven de oplossing. Om voeden in combinatie met je werk mogelijk te maken, heb je allerlei rechten. In deze video tips over hoe je werk en borstvoeding kunt combineren.


Heb jij na het kijken van deze filmpjes nog vragen over borstvoeding? Je kunt contact opnemen met Annemieke Smits, zij is verloskundige en lactatiekundige.

Mailen kan naar annemieke@barenenzo.nl

Meer over borstvoeding via Het Voedingscentrum: klik hier.