Wist je dat 1 op de 5 bevallingen in Nederland wordt ingeleid? Dit is een kunstmatige opgangbrenging van de bevalling. Ben je benieuwd waarom dit soms wordt gedaan en op welke manieren dit kan? Lees dan snel verder!

Waarom wordt er gekozen voor de bevalling opwekken?

Meestal wordt er tijdens een gezonde en normale zwangerschap gewoon gewacht tot de bevalling spontaan begint. Dit gebeurt vaak tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Op het advies van de gynaecoloog en/of verloskundige kan een bevalling worden ingeleid. Dit alleen als er wordt gedacht, dat de situatie voor jullie kind buiten de baarmoeder gunstiger is dan in de baarmoeder. Dit kan bijvoorbeeld bij:

  • Verhoogde bloeddruk bij de zwangere,
  • Groeivertraging bij het kind
  • Achteruitgang van de werking van de moederkoek (placenta),
  • (Zwangerschaps) diabetes,
  • Zwangerschapscholestase,
  • Planning van stoppen of aanpassen medicatie van zwangere,
  • Ernstige medische klachten van zwangere
  • Langdurig gebroken vliezen,
  • Zwangerschapsduur 41-42 weken.

Let op: Als je eerder een keizersnede hebt gehad zijn we voorzichtig. Er kan wel een inleiding plaatsvinden maar de kans op scheuren van het litteken van de baarmoeder (uterusruptuur) is mogelijk iets groter bij het inleiden van de bevalling.

Wanneer kan een bevalling worden ingeleid?

We kunnen via een inwendig onderzoek beoordelen of een bevalling op gang kan worden gebracht. Zodra de baarmoedermond een beetje open staat en verweekt is (zacht), dan is een inleiding mogelijk. We noemen dat een rijpe baarmoedermond. Als hij nog onrijp is, dan kunnen we op verschillende manieren zorgen om hem wel rijp te maken. We noemen dit primen. Er zijn verschillende manieren waarop een bevalling kan worden ingeleid of opgewekt.

Een onrijpe baarmoedermond

Als er onvoldoende ontsluiting is of als de baarmoedermond nog te stug is om de vliezen te kunnen breken, wordt er geprobeerd om de baarmoedermond week te maken. Dit kan gedaan worden met een balloncatheter, door het innemen van pillen of het vaginaal inbrengen van een gel of tablet.

Balloncatheter

Tijdens een inwendig onderzoek wordt een siliconen slangetje (de catheter) ingebracht in de baarmoedermond, waarbij 50 milliliter water in de ballon van de catheter ingebracht wordt. Deze plaatsing vindt plaats op de afdeling in het zienhuis. Na plaatsing van de ballon hoef je meestal niet in het ziekenhuis te verblijven, maar mag je naar huis. De verloskundige van je eigen praktijk komt de volgende ochtend voor 12:00 uur bij je thuis voor een beoordeling: heb je ontsluiting en hoe is het met de baarmoedermond (week/stug etc). Het is goed mogelijk dat de ballon in de nacht al uitvalt, dat is een goed teken want dan heeft je lijf ontsluiting gemaakt! Geregeld zien we dat door de druk van de ballon de weeën spontaan op gang komen. Als er voldoende ontsluiting is en de baarmoedermond is week, dan kunnen de vliezen gebroken worden.

Voorbeeld van hoe de ballon wordt ingebracht
Tabletten: Misoprostol

Wanneer er nog niet voldoende ontsluiting is, zal je pillen misoprostol krijgen om hiermee de baarmoedermond rijper te maken. Dit kan doormiddel van pillen die je oraal (doorslikken) inneemt. Maar het kan ook door het inbrengen van een vaginale capsule/gel. Wanneer de baarmoedermond voldoende is gerijpt, kunnen daarna de vliezen worden gebroken. Soms ontstaan er door de pillen/gel ook al weeën.

Een rijpe baarmoedermond

Vliezen breken

Een ‘rijpe’ baarmoedermond is zacht en week en er is vaak al wat ontsluiting. Wanneer er voldoende ontsluiting is, word je vaak ingeleid door middel van het breken van de vliezen. Als het vruchtwater is weggestroomd na het breken van de vliezen, drukt het hoofdje van je baby makkelijker tegen de baarmoedermond. Soms beginnen de weeën dan spontaan, maar dit is niet altijd het geval.

Om weeën op gang te brengen krijg je een infuus met medicijnen. Hierbij wordt een dun slangetje/infuus in een bloedvat van je hand of onderarm ingebracht. Daarop wordt een infuusslang aangesloten. Via een pompsysteem krijg je het medicijn oxytocine toegediend om de weeën op gang te brengen. De dosering is heel laag en wordt stapsgewijs verhoogd. Geleidelijk beginnen de weeën. Bij een deel van de vrouwen kan de oxytocine afgebouwd/gestopt worden zodra de weeën goed op gang zijn.

Na het op gang komen van de weeën verloopt de bevalling in principe hetzelfde als bij een spontane bevalling. De weeën worden heviger en pijnlijker worden. Je kunt de weeën op je eigen manier opvangen. Vaak ben je binnen 24 uur na het breken van de vliezen bevallen. De bevalling van een tweede kind gaat meestal vlotter dan de eerste.

Wie zijn er bij de bevalling?

Meestal word je begeleid door een klinisch verloskundige of arts/gynaecoloog in opleiding en een verpleegkundige. Zij werken onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog en overleggen regelmatig met de gynaecoloog. Het Deventer Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Co-assistenten (studenten geneeskunde), verloskundigen in opleiding en verpleegkundigen in opleiding werken in verschillende fases van hun studie mee.

Interventies

Bj een ingeleide bevalling iets meer kans op medische handelingen, zoals het krijgen van een infuus of een interventie zoals een knip. Ook wordt er vaker pijnstilling gegeven bij een bevalling die is ingeleid. Het kan zo zijn dat bij een inleiding de weeën niet opgang komen of dat de ontsluiting of uitdrijving niet vordert. Dan is een kunstverlossing of keizersnede nodig. Wel blijkt uit onderzoek dat er niet meer kans is op een kunstverlossing of keizersnede bij een bevalling die is ingeleid wordt. Dit komt net zo vaak voor bij een bevalling waarbij de weeën spontaan beginnen.  

Alternatieven

Mochten jullie bezwaar hebben tegen een inleiding, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. Soms bestaat er een alternatief, zoals het nauwkeurig controleren van de conditie van jouw kind terwijl je wacht tot de bevalling vanzelf op gang komt.

Heb je naar aanleiding van de informatie in deze folder nog vragen, aarzel dan niet deze aan jouw verloskundige of gynaecoloog te stellen.

Belangrijk: bij grote drukte op de Verlosafdeling bestaat de mogelijkheid dat je de dag voor of op de dag van de geplande datum vroeg in de ochtend gebeld wordt dat de inleiding enkele uren of een dag wordt verplaatst.

Meer lezen: folder-inleiding-van-de-bevalling-Deventer.juni-2021.pdf (geboortezorgsalland.nl)


Meer lezen over de bevalling kan hier.