Het krijgen van een kindje is een van de mooiste, belangrijkste en spannendste gebeurtenissen uit je leven. Er gaat van alles veranderen en dat is leuk, maar soms ook lastig. Het ouderschap is geen uitgestippeld traject, maar heeft meer weg van een unieke reis. Ouderwets opvoeden, modern, gewoon, religieus, multicultureel of spiritueel – over opvoeden is het laatste woord nog niet gezegd. Eén ding is zeker: opvoeden is ook leuk! Het is een uitdagende en inspirerende opdracht waar elke ouder voor komt te staan.
Een grote verandering
Als verloskundigen begeleiden wij jou (en je partner) tijdens je zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Wij zijn ervan overtuigd dat je met de juiste deskundige en persoonlijke begeleiding het vertrouwen krijgt wat je nodig hebt in dit proces. Na de geboorte van je kindje word je op weg geholpen door de kraamverzorgster, maar na die 8-10 dagen….daarna begint het eigenlijk pas. De komst van een (met name eerste) kind is een grote verandering in jullie leven. Niet alleen steun aan elkaar is hierbij essentieel, ook naaste familie en vrienden kunnen in deze intensieve periode veel voor je betekenen. Informeer hen daarom over je keuzes ten aanzien van de (op)voeding vraag hen of ze je hierbij willen helpen, ook op moeilijke momenten!
Ouderschap zit vol processen
De natuurlijke behoeften van een baby komen niet altijd overeen met de heersende (culturele) opvattingen over hoe er met baby’s moet worden omgegaan. Dit is voor ouders weleens lastig. Wanneer doe je het nou goed? Gelukkig voelen de meeste ouders zelf prima aan wat ze het beste kunnen doen om hun kind te helpen. Het kost tijd om op je gevoel te durven vertrouwen. Dit proces hoort bij het ouderschap.
In deze blog willen we je aansporen om al eens na te denken in je zwangerschap over het ouderschap. Want bij de geboorte van een kind, is er eigenlijk ook sprake van de geboorte van een moeder (of vader!). Denk eens na over het thema en praat erover met je partner.
Er zijn verschillende vragen rondom het thema ‘identiteit’ en ouderschap om je op weg te helpen:
- Typeer jezelf als ouder in 2 woorden
- Kun jij je sociale leven aanpassen aan de baby?
- Kun jij je identiteit aanpassen aan je nieuwe moederrol?
- Voor de vaders: kun jij je aanpassen aan je nieuwe rol? (Ga je mee naar cursussen en informatieavonden? Kun je je vaste trainingsavond van de voetbal missen? Wat gaat er gebeuren als de baby je onderspuugt- poept of plast?)
- Leven en in leven houden: lukt jullie dit?
- Kun je liefde geven?
- Wat nou als je baby geen perfect plaatje is: een huilbaby, lichamelijke problemen….kun je dit alleen aan? En samen? En wat zou je er moeilijk aan vinden?
- Heb je een steunsysteem met familie of vrienden, c.q.; hoe is je sociale netwerk?
- Wat wil je bereiken? Probeer eens een duidelijk doel te formuleren voor je kind. (Wil je er voor hem/haar zijn? Wat doe je met kwaliteiten van je kind? Hoe zit het met steunen van je kind?) En hoe gaat dit in de praktijk straks?
In de huidige, complexe samenleving zul je je als ouder goed moeten inleven in de situaties waar je kind voor kan komen te staan. Het is goed om te weten dat je er nooit alleen voor staat. Er zijn veel instanties en professionals die je bij elk probleem kunnen ondersteunen met deskundig advies. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kun je terecht met vragen over de opvoeding en de ontwikkeling van je kind.
Ook interessant
Hardlopen? 9 tips voor tijdens je zwangerschap