5 op de 10 stellen wil graag – als er een kindje komt – werk, zorg- en huishoudelijke taken 50:50 gaan verdelen. Maar wist je dat dit slechts bij 1 op de 10 ook echt lukt? Marinda Schuiling leert ouders op heel praktische wijze hoe je de rolverdeling thuis gelijkwaardig maakt. Want wat kan je dát veel moois opleveren. Hieronder schreef zij voor ons een gastblog.

Gastblog door Marinda Schuiling, Thuisteamtrainer.

In het grootste deel van de (nieuwe) gezinnen ligt er meer op het bordje van de moeders dan van de vaders. Zelfs als moeders meer uren werken dan vaders, pakken zij nog steeds meer op in de zorgtaken en het huishouden. Niet alleen qua praktische taken, maar ook zeker het denkwerk om alles draaiend te houden thuis. De mental load

Vaak gaat dit schuren als moeders zelf ook weer aan het werk gaan na hun verlof. Het past dan simpelweg niet meer om het allemaal bij te houden. Aan de andere kant: dit veranderen blijkt voor veel ouders lastig. De traditionele rolverdeling kleeft aan ons: zowel aan moeders als aan vaders.

Uitdaging

Ook bij ons thuis was dit een uitdaging, toen ons eerste kindje werd geboren. Want waar ik nog dacht dat de bevalling de grootste uitdaging was… Bleek het echte werk qua leren samenwerken daarna pas te beginnen.

Als er een kindje wordt geboren wordt geschat dat er 24 uur per week aan zorg- en huishoudelijke taken bijkomt. Iedere 2 à 3 uur voeden, verschonen, je kindje leren kennen. En dat alles komt erbij naast het leven dat er al was: je huishouden, de boodschappen, de schoonmaak, je werk.  

Dit alles kan behoorlijk overweldigend zijn. Om dan ‘de trein’ van het ouderschap even op pauze te zetten om het eens even over de rolverdeling te hebben lukt veel stellen niet. De ruimte is er vaak niet. Bovendien vinden veel mensen het ook niet een heel leuk of bruisend thema om het over te hebben. Daar mag wat mij betreft verandering in komen.

Want wat kan het je veel opleveren om het er wel over te hebben! En dus inderdaad die rolverdeling gelijkwaardig(er) te maken. Zeker als je allebei wilt blijven werken en de druk van het gezin goed wilt verdelen is je rolverdeling en daarbij goed leren samenwerken echt je sleutel.

Wat het je zoal oplevert om het thuis slimmer en samen te organiseren?

  • Tijd
  • Energie
  • Head space
  • Rust in de tent
  • Allebei stevige bonding met je kindje

Voor mij enorme drijfveren om ouders hiermee te helpen. Maar wat kun je zelf nou doen? Als je nu nog zwanger bent of je eerste kindje verwacht en bedacht hebt dat jullie de taken 50:50 willen gaan verdelen?

Een aantal tips geef ik je graag mee.

  1. Neem de organisatie serieus en praat erover. Echt de start van dit alles. Krijg in die gesprekken heel helder wat je allebei wilt. Willen jullie echt allebei een gelijke rol pakken in het ouderschap en huishouden? En waarom willen jullie dat? Hoe zien jullie elkaars carrière? En de waarde van (vrije) tijd? Als je deze basis al legt voordat je kindje is geboren, wordt het straks veel makkelijker om op terug te grijpen als het misschien wat lastiger blijkt in de praktijk dan je dacht.  
  2. Maak het expliciet. Welke taken gaat het over? Wat is er zoal te doen thuis? Als je kindje nog niet geboren is, zal een deel van die taken nog niet zichtbaar voor je zijn misschien. Maar begin dan eens met de huishoudelijke taken die er ook al zijn voordat je kindje is geboren. Schrijf ze eens uit zodat er in ieder geval inzichtelijk is wat er te doen is in huis. En vooral ook: dat dit voor iedereen in huis inzichtelijk is en niet in het hoofd zit van de één en een groot vraagteken is voor de ander.
  3. Erken de mental load. En als je dan die taken expliciet maakt, heb dan ook oog voor de mentale taken die er zijn. De mental load: het geheel aan onzichtbare taken die vooral in het hoofd zitten. Een voorbeeldje: het buitenzetten van de kliko of het water geven van de planten zijn huishoudelijke taken. Het bedenken wat er komende week aan gerechten op tafel komen of het voorbereiden van een vakantie – het plan- en organiseerwerk – is mental load. Voel je het verschil? Doe-taken ten opzichte van denk-taken. Er is een testje beschikbaar waar je eens voor jezelf kunt meten hoe de taken thuis verdeeld zijn (en vul ‘m dan vooral even allebei in want meestal verschilt het beeld).
  4. Geef je overtuiging op dat jij het beter weet dan hij. Hoewel er wel degelijk een uitdaging in kan zitten voor jezelf (maternal gatekeeping heet het) is het echt funest voor je samenwerking als je deze niet weet te tackelen. Waar het in het kort op neerkomt: het weghouden van je partner (of anderen) bij de zorg voor je kindje omdat je sterk de overtuiging hebt dat jij het beter zelf kunt doen. En troost je: zo ongeveer elke moeder krijgt er in meer of mindere mate last van. Hier zit ook een hele biologische oorsprong in. Maar, de vraag is vervolgens wel hoe je ermee omgaat. Daar heb je wel degelijk invloed op zelf. Over mijn eigen ervaring met maternal gatekeeping nam ik een podcast op.
  5. Maak het leuk! Tot slot nog deze, en die geeft er echt de sjeu aan. Voor velen is de organisatie thuis niet een heel spicy onderwerp om het over te hebben. Sterker nog, het komt vaak pas op tafel als de nood al te hoog is. Hoe maak je het nou leuk om het hierover te hebben? Door er echt even ruimte voor te pakken en het eigen te maken. Haal er wat lekkers bij, muziekje aan, wat jullie fijn vinden en vooral: plan het op een moment waarop er verder niets hoeft. Echt even focus hierop en – zo onbeladen mogelijk en zonder oude koeien uit te nodigen – het hebben over hoe jullie graag willen dat het loopt thuis.  Reken maar dat je tot nieuwe inzichten komt!

Wie is Marinda?

Hoi, mijn naam is Marinda. Samen met mijn man Roland hebben we twee kinderen: Anna Rosa en Severijn. We wonen met veel plezier in Deventer en vanuit huis help ik – online – verse ouders met hun rolverdeling. Wij werken allebei voor onszelf en hebben in het begin ook enorm geworsteld met die rolverdeling toen we ons eerste kindje kregen. Maar, wij wilden allebei blijven werken en hebben geen ‘village’ van (schoon)ouders of andere naasten om op terug te vallen: goed leren samenwerken in het ouderschap was echt een must voor ons. Gelukkig ben ik dol op processen, organiseren, plannen en heb ik hier zelfs mijn vak van kunnen maken nu. Ik zie het ouderschap dan ook als hét moment om je kaarten opnieuw te schudden. Juist als je net een eerste kindje hebt. 

Marinda Schuiling werkte jarenlang als teamtrainer en leidinggevende bij de politie. Inmiddels weet ze dat de enige plek waar het écht belangrijk is dat het lekker loopt, thuis is. Thuis wanneer er net een kindje geboren is. Van oorsprong is Marinda pedagoog en ze  combineert die achtergrond nu met professional organizing. Ze is expert in het slimmer en samen organiseren van alle taken thuis om het ouderschap heen.

Check haar website voor meer informatie. Wil je eens kijken of Marinda jou/jullie kan helpen met de rolverdeling? Plan dan hier je kennismakingsgesprek.


Verder lezen? Vaderschap: de overgang van man en echtgenoot naar vader.