Via deze rubriek willen we je laten kennismaken met de mensen binnen Verloskundigenpraktijk Baren &zo. Zo kun je voorafgaand aan de controles op de praktijk alvast kennismaken met jouw verloskundigen en de assistentes. Vandaag is het woord aan Mirjam Papendrecht.

Wie ben je en wat doe je in de praktijk?

Ik ben Mirjam Papendrecht, ik ben verloskundige bij Baren & zo.

Wat voor school/werkachtergrond heb je?

Na mijn middelbare school heb ik eerst een medisch secretaresse opleiding gevolgd en daarna kon ik gelukkig beginnen aan mijn opleiding tot verloskundige. Ik heb de opleiding in Heerlen gevolgd.

Wanneer en hoe kwam je bij Baren &zo terecht?

Ik heb op een aantal plaatsen gewerkt: in 1987 begon ik als klinisch verloskundige in het AZU (nu UMCU) in Utrecht, daarna in Kerkrade op de Vroedvrouwenschool. Daar werkte ik zowel in de kliniek als in de opleiding als docent.

Daarna heb ik in verschillende praktijken als waarneemster gewerkt in Maastricht en daarna in en om Deventer en uiteindelijk belandde ik in 2002 bij Baren & zo.

Wat maakt dit werk voor jou zo interessant en leuk?

Altijd weer contact hebben met aanstaande ouders in een bijzondere tijd, hen goed door de zwangerschap loodsen en voorbereiden op de komst van de baby.

Bij de bevalling  zo goed mogelijk ondersteunen en zorgen dat alles veilig verloopt en na afloop met ouders kunnen terugkijken als de baby er is. Het werk is altijd ‘anders’, er zijn zo veel mooie momenten!

Was dit iets wat je vroeger al graag wilde gaan doen later?

Ik dacht eerst aan een studie Rechten of Gezondheidswetenschappen, maar aan het eind van mijn middelbare school wilde ik toch een opleiding doen waarin praktijk, contact met mensen en zelfstandigheid belangrijk waren. Dat was voor mij verloskunde.

Ervaar je vooroordelen ten aan zien van je werk? 

Dan moet je er ’s nachts uit….Juist fijn, de rust van de nacht is voor een geboorte zo mooi. Geen telefoontjes en appjes, geen afleiding door dagelijks leven, geen buren die de verloskundige zien komen, gewoon alle aandacht voor de baby die komt! 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Voor een 24-uurs dienst lees ik alles wat in de afgelopen dagen heeft gespeeld, ik maakt een lijst van de kraamvisites en schrijf de bijzonderheden op. Ik zet mijn tas klaar, leg kleren klaar, sleutels op tafel en na de overdracht ligt mijn telefoon met schrijfblok ernaast klaar. Om 9.15 uur begin ik aan mijn kraamvisites en na de middag maak ik alle administratie af en kijk ik of in de praktijk nog hulp nodig is.

Maar… als er een bevalling is, kan alles anders lopen en de baby op komst gaat altijd voor!

Hoe ga je om met moeilijke of zware momenten in je werk?

Natuurlijk probeer je ouders zo goed mogelijk bij te staan. Ik leer steeds van ouders die moeilijke dingen meemaken. Het is altijd fijn om te zien hoe mensen elkaar dan kunnen steunen en hoe ze ontdekken wat ze op zo’n moment nodig hebben.

Thuis kan ik ook altijd vertellen wat ik mee maak, dat is superfijn.

Wat is je mooiste ervaring binnen het vak?

Het zijn heel veel mooie ervaringen en soms hilarische en soms verdrietige. Mijn beroep goed uitoefenen en mensen steunen en goed voorlichten vind ik heel belangrijk en het is fijn als mensen het waarderen.   

Hoe wordt jouw karakter in één woord omschreven denk je?

Rustig

De vraag hierboven is natuurlijk gesteld aan de cliënten van Baren &zo! Mirjam wordt omschreven als…

Zacht – vriendelijk – zorgzaam – betrokken – lief – behulpzaam – doorpakker – prikt overal doorheen en ziet álles! – Een vrouw die haar vak verstaat – “Wij hadden best wat onzekerheden en ze wist daar super mee om te gaan” – “zowel voor als na de bevalling was ze een rots in de branding”


Dit was het interview met Mirjam! We hopen dat je het leuk vond om te lezen en dat je haar een beetje beter kent. Wil je graag in contact komen met Mirjam? Je kunt haar mailen op mirjam@barenenzo.nl