Via deze rubriek willen we je laten kennismaken met de mensen binnen Verloskundigenpraktijk Baren &zo. Zo kun je voorafgaand aan de controles op de praktijk alvast kennismaken met jouw verloskundigen en de assistentes. Vandaag is het woord aan Martine van Zetten.

Wie ben je en wat doe je in de praktijk?

Ik ben Martine van Zetten en werk als verloskundige in de praktijk.

Wat voor school/werkachtergrond heb je?

Op de middelbare school heb ik VWO gedaan en vervolgens de HBO opleiding Verloskunde gedaan. Als ik trouwens geen Verloskunde was gaan studeren, dan was ik verpleegkundige geworden.

Wanneer en hoe kwam je bij Baren &zo terecht?

Op 1 september 2017 was mijn eerste werkdag bij Baren & Zo. Ik zou Ingrid voor vier maanden vervangen, omdat zij een sabbatical had. Daarna is mij gevraagd of ik wilde blijven en ben ik in loondienst gegaan.

Wat maakt dit werk voor jou zo interessant en leuk?

Ik vind het heel erg leuk om aanstaande ouders te begeleiden in een voor hen een hele bijzondere, maar ook intensieve periode. Daarop probeer ik mijn zorg aan te passen aan de persoon en situatie wat ik een persoonlijke uitdaging vind.

Daarnaast vind ik het heel wonderlijk en fascinerend hoe een kindje ontstaat en ontwikkeld. Verder is het een heel afwisselend beroep. Elke werkdag is anders en is het vaak vlot aanpassen aan de nieuwe situatie. Hierdoor wordt het nooit saai!

Was dit iets wat je vroeger al graag wilde gaan doen later?

Ik ben opgegroeid op een boerderij en had als klein kind al een fascinatie voor de geboorten van lammetjes en kalfjes. Dus wilde ik in eerste instantie dierenarts worden.

Op mijn 9e keek ik naar bevallingsprogramma’s op tv (stiekem, toen mijn moeder dit wist, vond ze me nog iets te jong voor deze programma’s haha), dat sprak mij zo aan dat ik vanaf toen altijd gezegd heb dat ik verloskundige wilde worden.

Ervaar je vooroordelen ten aan zien van je werk? 

Weinig,

alhoewel sommige familieleden mijn werk iets anders uitleggen aan mensen dan ik dat zou doen ?

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Verschilt of het om een dienst of spreekuur gaat.

Maar een dienst is altijd wel een verrassing hoe de dag gaat verlopen. Overdag rijd ik altijd naar mensen voor een kraamvisite, doe spoedconsulten, soms een bevalling begeleiden en het beantwoorden van telefoontjes.

Hoe ga je om met moeilijke of zware momenten in je werk?

Vaak bespreek ik die met collega’s. Maar trek me ook wel terug om te verwerken.

Dan ga ik of naar mijn huis om te koken of ik ga ergens stukje wandelen in de natuur.

Wat is je mooiste ervaring binnen het vak?

Ik heb veel mooie ervaringen al meegemaakt. Elke bevalling blijft bijzonder. Maar de allereerste bevalling die ik gezien heb, blijft op mijn netvlies gebrand. Het was in mijn eerste jaar. Een mooie thuisbevalling net in het nieuwe jaar bij een eerste kindje. Toen mocht ik gelijk ook de baby samen met de verloskundige op de baarkruk aanpakken. Ik vond het doodeng in het begin, maar toen ik het aangepakt had, was ik zo blij en ook zo zeker dat ik de juiste keuze gemaakt had qua studie.

Leuk feitje is wel, dat ik samen met de ouders en baby in de stadskrant stond, omdat die verloskundigenpraktijk het zo bijzonder vond dat het om zoveel eerste momenten ging. Ik bracht zelf die krant rond, dus had gelijk veel exemplaren om te bewaren.

Hoe wordt jouw karakter in één woord omschreven denk je?

Ik vind één woord erg lastig, maar ik denk dat vriendelijkheid wel passend is.

De vraag hierboven is natuurlijk gesteld aan de cliënten van Baren &zo! Martine wordt omschreven als…

Lief – Aardig – Meelevend – Luisterend oor – Ze geeft je het gevoel dat jij kan bevallen als de beste’ – Ze is heel geduldig! – Martine is zo lief en altijd vriendelijk – Vrolijk


Dit was het interview met Martine! We hopen dat je het leuk vond om te lezen en dat je haar een beetje beter kent. Wil je graag in contact komen met Martine? Je kunt haar mailen op martine@barenenzo.nl