Wil je ook baby beschermen tegen kinkhoest? Haal dan de 22 wekenprik.

Het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek is door kinkhoest neemt de afgelopen weken snel toe. Het RIVM roept daarom op om uit de buurt te blijven van hoogzwangeren en baby’s als je snottert of hoest. In deze blog lees je meer over het vaccineren tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap.

Waar wordt ik voor ingeënt tijdens de 22 wekenprik? ?

Deze vaccinatie is om je baby te beschermen tegen kinkhoest. Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.  

Hoe ernstig is dit voor baby’s?

Kinkhoest is erg gevaarlijk voor jonge baby’s. Naast hersenschade, kunnen ze ook een longontsteking krijgen. In Nederland komen ongeveer 170 baby’s per jaar in het ziekenhuis te liggen. Baby’s kunnen overlijden aan kinkhoest.

Klopt het dat baby’s onbeschermd zijn?

Ja. In Nederland kregen baby’s vanaf twee maanden (8 weken na de geboorte) de eerste vaccinatie. De eerste maanden zijn de baby’s dus niet beschermd tegen kinkhoest.

Waarom helpt het als een zwangere vrouw zich gaat vaccineren?

Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. Totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten.

De vaccinatie is veilig, voor mama en baby

In Amerika (USA), Engeland, Spanje en België wordt de kinkhoestvaccinatie al langer aan zwangeren aangeboden. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de kinkhoestvaccinatie en hij is veilig.

  • Meer informatie kan je lezen op de website van het RIVM.

Wat zijn de bijwerkingen van de 22 weken prik voor een zwangere?

Een gevoelige, beurse arm. Hangerig voelen en/of hoofdpijn.

Wanneer moet ik de 22 weken prik laten zetten?

De naam zegt het al: vanaf 22 weken zwangerschap kun je de prik laten zetten.
Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week in tot aan het einde van je zwangerschap. Maar wel geldt: hoe eerder, hoe beter. Want door vroeg te vaccineren, is er voldoende tijd om antistoffen aan je baby over te dragen. Die antistoffen beschermen je kind tegen kinkhoest.

Waar kan ik de 22 weken prik halen?

Dat kan bij het consultatiebureau (de JGZ). Je krijgt van ons een envelop op het spreekuur met daarin je afsprakenkaartje en een telefoonnummer.


Lees meer over het CMV virus.

Lees hier het artikel van de NOS, feb 2024

Hier vind je de website van het RIVM