“De eerste jaren met kinderen zijn ‘tropenjaren’.” Dat heb je vast wel eens iemand horen zeggen… Wat een zuurpruimen zijn die mensen die jou dat vertellen… toch?

Gastblog door Sander Nijhuis van Vaderschap Instituut Nederland

Het is waar. De eerste jaren met kinderen vormen een ‘zwaar klimaat’. Zelfs ieder stel dat dit vooraf weet, krijgt het toch voor de kiezen. Slapeloze nachten, stress, zorgen, je sociale leven op de schop en je huwelijk onder druk. Dit wordt geen blog met lifestyle advies, maar we zullen stilstaan bij dat laatste item. Je huwelijk.

Bepalend

Jullie relatie bepaalt de sfeer in huis, de cultuur waarin jullie dagelijks verblijven en waarin jullie kinderen opgroeien. Het bepaalt of jullie huis een echt thuis is en of het de veilige plek is om na een werkdag thuis te komen en jezelf te zijn. Je huwelijk is de drijvende kracht in jullie gezin.

Wetten

Elke kracht in de natuur heeft bepaalde wetmatigheden. Zo zie je de zwaartekracht uitstekend voor ons werken: het houdt alles op zijn plek, en als we bijvoorbeeld door het verkeer lopen weten we waar we aan toe zijn. (Stel je voor dat auto’s het ene moment om je oren zweven, en het volgende moment weer rijden. Dat wordt een onberekenbaar tafereel.)

Tegelijkertijd: als we de zwaartekracht niet respecteren – van een gebouw van 3 hoog springen – loopt het niet goed met ons af. Zo heeft ook jullie huwelijk een aantal wetten. Respecteer je deze, dan heb je óók in de tropenjaren 100% kans op een geweldig huwelijk.

1. Prioriteer jullie relatie

Niet alleen zeggen, ook doen. Voordat je werk of de padelcompetitie in je agenda komt: eerst tijd voor jullie samen in plannen. Je dagen vullen zich vanzelf, zeker met kleine kinderen. Dus maak van elkaar een prioriteit. Plan bijvoorbeeld een ontbijt samen, een tijd op de dag dat jullie even kunnen praten of een wekelijkse date night als de kinderen op bed liggen.

Bedenk je bij alles waar je voor gevraagd wordt: als ik hier ‘ja’ op zeg, waar zeg ik dan ook ‘nee’ tegen? Hou je prioriteiten scherp.

2. Doe moeite

Maar dan echt. Zorg ervoor dat je ook daadwerkelijk om 17:00 uur thuis bent als je dat hebt afgesproken. En als het echt niet lukt, stem dit dan af zodra je merkt dat je het niet haalt.

Luister naar wat elkaar bezighoudt. Verdiep je in elkaars behoeften. Zet die extra stap, of hou juist even iets langer je mond als dat beter is in het moment. Pak die vaatwasser in als zij vermoeid neerploft. Of kook iets waarvan je weet dat hij het lekker vindt, al voordat hij thuiskomt.

Toen je elkaar net leerde kennen, toen deed je moeite voor de ander. Blijf dat doen.

3. Streef eenheid na

Als jullie samen één front vormen, zijn jullie sterk. Jullie vullen elkaar aan, vangen elkaar op en twee zien meer dan één. Alles wordt beter als jullie samen op één lijn komen en blijven. En daarvoor moet je samen communiceren.

Verdeeldheid in het gezin leidt daarnaast tot onnodige sociale en emotionele uitdagingen voor jullie kind(eren). Dit heeft onder andere te maken met hoe hechting werkt en met de noodzaak voor duidelijke kaders voor jullie kind(eren).

Eenheid is overigens grotendeels het gevolg van het naleven van de overige drie ‘huwelijkswetten’.

4. Streef puurheid na.

Zeg ‘sorry’ als je in een conflict nare woorden eruit hebt gefloept, en meen het. Wees daarnaast open, eerlijk en transparant naar de ander – altijd.

En in je huwelijk geldt net zoals met de zwaartekracht: het gaat er niet om hoe vaak je valt. Het gaat erom dat je vervolgens altijd weer opstaat.


Over Sander

Sander is de oprichter van Vaderschap Instituut Nederland. Hij is jaren lang coach geweest in de topsport en gebruikt zijn talent nu voor het coachen van mannen bij hun rol als man, vader en echtgenoot. Naast 1 op 1 coaching kan je ook een groepstraject van 6 maanden aangaan en geeft hij online trainingen. Check de website voor meer informatie!


Verder lezen?

De ideale rolverdeling bestaat. Júist als je net een kindje hebt.

Vaderschap: de overgang van man en echtgenoot naar vader.