Voel jij je onzeker en gespannen tijdens je zwangerschap? Vraag jij je daarbij regelmatig af of je baby er last van heeft als jij niet lekker in je vel zit? En voel je je daar dan vervolgens weer rot over? Dan ben je echt niet de enige. In deze blog wordt uitgelegd waarom contact maken met je ongeboren kind, juist als je onzeker en gespannen bent, belangrijk is. Ook lees je hoe je dat kunt doen.
Gastblog door Thea Schäfer van Klein Bekijken
Onze emoties: van invloed op de rest van het leven van je baby
We kennen allemaal de invloed van bv. roken en alcohol op de ontwikkeling van de baby. Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat een baby in de baarmoeder vanaf het prille begin van de zwangerschap ook de emoties uit zijn omgeving ervaart, en dat ook die van invloed zijn op hoe het kind zich ontwikkelt. Alcohol en sigaretten kun je laten staan, maar emoties heb je niet altijd in de hand. Sommige gebeurtenissen overkomen ons en dan hebben we te dealen met de emoties die dat oproept. Wegstoppen helpt niet – ze komen dan vroeg of laat nog heviger terug.
Misschien ben jij opnieuw zwanger na een eerdere miskraam of een zwangerschap die in een later stadium voortijdig is geëindigd. Dan zal jij tijdens deze zwangerschap waarschijnlijk extra spanning en onzekerheid ervaren omdat je bang bent dat het weer mis zal gaan. Of misschien ben jij die zwangere vrouw die weet dat ze een verhoogd risico heeft op een kindje met een aandoening. Dan zul jij mogelijk pas durven vertrouwen op een gezond kindje als de prenatale onderzoeken gedaan zijn en je gehoord hebt dat het allemaal goed is. En tot die tijd houd je bewust afstand tot je kindje.
Hoe kun jij, met al je emoties, het verschil maken voor je baby?
Je kunt dan misschien de gebeurtenissen niet beïnvloeden, maar je hebt wel invloed op hoe je ermee omgaat. Zo zijn er talloze mogelijkheden bij stressklachten om je te ontspannen tijdens de zwangerschap, al dan niet met begeleiding. Denk aan mindfullnes, Yoga, meditaties, ingeplande rustmomenten etc. Er is voor iedereen wel iets te vinden dat past.
Maar er is nog iets wat je kunt doen en waar ik zelf een warm voorstander van ben (en wat dus een belangrijk onderdeel is in de begeleiding die ik zwangere vrouwen bied): praten met je kind in de baarmoeder. Dat klinkt misschien heel raar. Hoezo praten met je kind, jouw baby kan jou toch nog helemaal niet verstaan?
In de loop van de zwangerschap gaat de baby jouw stem horen en herkennen als een vertrouwd geluid. Maar al ver voor die tijd, vanaf het allerprilste begin van de zwangerschap, kun je contact maken met je baby. Je baby kan je dan nog niet letterlijk verstaan, maar voelt en ervaart jouw energie en dat heeft een positieve en kalmerende werking.
Praten met je ongeboren kind – hoe doe je dat?
Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Ga er bewust even voor zitten of liggen en leg je handen op je buik. Stel je in gedachten voor dat je kindje, hoe klein het op dat moment misschien nog is, toch jouw aanwezigheid en de warmte van je handen voelt. Vertel dan je kindje wat jij te zeggen hebt.
Een voorbeeld. Stel jij bent die vrouw die opnieuw zwanger is na een eerdere miskraam. Jij kan bijvoorbeeld tegen jouw baby zeggen: ‘Lief kleintje van me, Ik voel me nog steeds verdrietig om het kindje dat we verloren hebben. Ik ben heel erg bang dat ik ook jou weer moet verliezen. Ik wil die pijn niet nog een keer meemaken. Daarom vind ik het moeilijk om me met jou te verbinden en vertrouwen te hebben. Ik maak me zoveel zorgen! Ik denk dat jij dat voelt. Maar het heeft niets met jou te maken. Jij bent heel welkom en geliefd en we zijn heel blij met jou.’
Kies vooral jouw eigen woorden, woorden die jouw emoties van dat moment weerspiegelen. En eindig met iets positiefs wat je tegen het kindje zelf wil zeggen. Dat het welkom en geliefd is. Of misschien bij een ongewenste zwangerschap dat je het nog een beetje lastig vindt om echt van dit kindje te houden maar dat dit kindje daar zelf niets aan kan doen en dat het kindje het recht heeft dat er van hem/haar gehouden wordt.
Je zult merken dat je hier zelf rustiger van wordt en je geeft je kindje hiermee een groot cadeau. Emoties krijgen een plek en een verhaal en dat voelt je baby. Daar geloof ik heilig in. En natuurlijk kun je dit ook samen met je partner doen.
Meer weten?
Wil je hier meer over weten en met me over doorpraten? Neem dan gerust contact met me op: Thea Schäfer; info@kleinbekijken.nl of vul het contactformulier op de website in.
En ben jij zo’n zwangere vrouw die er helemaal klaar mee is dat ze zich zo gespannen en onzeker voelt in deze zwangerschap en zich zorgen maakt over de invloed die dit heeft op de baby? Op de website www.kleinbekijken.nl kun je lezen hoe een begeleidingstraject bij mij eruit ziet. Dit traject is in eerste instantie ontwikkeld voor vrouwen die opnieuw zwanger zijn na een eerdere miskraam, maar is geschikt voor alle zwangere vrouwen die zich angstig en onzeker voelen in de zwangerschap, die verlangen naar ontspanning en vertrouwen en die bewust contact willen maken met hun ongeboren kindje.
Ook kun je op de website een gratis meditatie aanvragen waarin je contact gaat maken met de baby in je buik.