Kinderwens

Praktische informatie voor jou en je partner

De voorbereiding

Er komt een moment dat jij en je partner besluiten om jouw/jullie kinderwens in vervulling te laten gaan. Een eerste kindje, een broertje of zusje: een bijzondere tijd breekt er aan voor jou en je gezin.

Elk stel is uniek. Jij bént uniek. We bieden je graag een luisterend oor en op basis van jouw verhaal kunnen we je gerichte adviezen geven omtrent het zwanger worden. Ook is er ruim de tijd voor al je vragen. We nodigen je van harte uit om langs te komen op ons kinderwensspreekuur.

Met onze jarenlange ervaring helpen we je graag op weg bij al jouw vragen over kinderwens & zwanger worden. Mochten we tijdens het gesprek merken dat er op andere vlakken ook nog vragen zijn dan kunnen we je doorverwijzen naar andere experts op het gebied van fertiliteit.

Je kunt een afspraak maken met onze assistente, bel ons op 0570-650591 of stuur een berichtje via de contactpagina.

Het kinderwensspreekuur

Stoppen met anticonceptie

Zodra je een actieve kinderwens hebt, zul je gaan stoppen met anticonceptie. Maar weet jij hoe het zit met je menstruele cyclus nadat je gestopt bent met de pil? Of na het verwijderen van je spiraaltje?

We kunnen je meer vertellen over:

  • stoppen met de pil
  • verwijderen van (hormoon)spiraal
  • stoppen met de prikpil
  • stoppen met de nuvaring
  • stoppen met hormoonstaafje
  • stoppen met condooms

Wij hebben alle belangrijke kennis  in huis om je te informeren over stoppen met verschillende voorbehoedsmiddelen en zwanger worden. Bel of mail ons, we helpen je graag.

 

Op welke dagen ben je vruchtbaar

Zodra je gestopt bent met anticonceptie, kun je zwanger raken vanaf het moment dat er een eisprong is. Bij de meeste vrouwen is dit twee weken vóórdat je ongesteld wordt. Heb je een regelmatige cyclus van 28 dagen, dan is die eisprong (ovulatie) ongeveer twee weken ná de eerste dag van je laatste menstruatie. De periode vlak voor je eisprong is je vruchtbare periode: de (aankomende) eicel kan dan door een zaadcel van de man bevrucht worden.

Lees onze blog met 8 tips om je ovulatie sneller te herkennen. 

Ontwenningsverschijnselen

Anticonceptiemiddelen beïnvloeden je cyclus, dus na het stoppen hiervan kun je lichamelijke klachten ervaren. Soms lijken ze op zwangerschapssymptomen: pijnlijke borsten, buikpijn (krampen), hoofdpijn, stemmingswisselingen, misselijkheid, acné of gewichtsschommelingen.

Deze kwaaltjes worden veroorzaakt door de disbalans in je hormoonhuishouding. Zodra je lichaam weer gewend is om zelf je hormonen te reguleren, zullen deze kwaaltjes verdwijnen. Tenzij je dan al zwanger bent, natuurlijk!

Menstruatiecyclus

Het is handig inzicht te krijgen in je eigen menstruatiecyclus. Zodra je door hebt wanneer jouw eisprong is, kun je gerichter proberen zwanger te worden. Vind je dit lastig of wil je graag een deskundige die met je meedenkt? Kom dan op het kinderwensspreekuur. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • hoe ziet je menstruatiecyclus eruit
  • wat te doen bij een lange, korte of onregelmatige cyclus
  • uitleg over de ovulatie
  • tips om je vruchtbare dagen te herkennen
  • tips over vrijen om sneller zwanger te worden

 

Gezonde levensstijl

foliumzuur

Begin met het slikken van foliumzuur vanaf het moment dat je een kinderwens hebt. Extra foliumzuur (vitamine B11) in het begin van je zwangerschap verkleint de kans dat je baby geboren wordt met een open rug, aangeboren hartafwijkingen en/of een schisis (gehemelte of lipspleet). Het advies is om foliumzuur te slikken vanaf 4 weken voor de bevruchting tot 10 weken zwangerschap. Tip: het huismerk is even goed als een A-merk.

roken

Roken kan je vruchtbaarheid beïnvloeden, zodat je minder makkelijk zwanger kunt raken. Niet alleen zelf roken voor en tijdens de zwangerschap is schadelijk. Ook als je meerookt (de rook van iemand anders inademen) komen er schadelijke stoffen in je bloed terecht. Probeer daarom te voorkomen dat je in de rook zit, zowel thuis als ergens anders. Vraag rokers in je omgeving om buiten te roken.

alcohol

Als jullie zwanger proberen te worden, probeer dan weinig tot geen alcohol te drinken. Het drinken van meer dan twee glazen alcohol per dag (of op één dag veel drinken), vermindert namelijk de kwaliteit van het sperma en de eicellen. En als je zwanger bent, heb je meer kan op het krijgen van een kindje met een afwijking.

drugs

Drugsgebruik kan invloed hebben op eicellen, spermacellen, de bevruchting en de baarmoeder. Wist je dat de baarmoederwand goed doorbloed moet zijn, zodat het ingenestelde embryo er zijn voedingsstoffen uit kan halen? Drugs kunnen ervoor zorgen dat het slijmvlies van de baarmoederwand nog niet dik genoeg is voor de innesteling van de bevruchte eicel. Dus heb je een kinderwens, stop dan met drugsgebruik!

medicijngebruik

Als je medicijnen gebruikt en een kinderwens hebt, neem dan snel contact op met je huisarts of met ons. Van sommige medicijnen weten we dat ze een negatieve invloed kunnen hebben op de bevruchting, innesteling of ze kunnen erg schadelijk zijn voor een zwangerschap. Het is belangrijk de dosering aan te passen, of te stoppen met de medicijnen.

zaadkwaliteit

Bij één op de drie stellen die het niet lukt om binnen een jaar zwanger te worden, ligt de oorzaak bij de vruchtbaarheid van de man. Meestal is de man wel vruchtbaar, maar is de kwaliteit van het sperma niet optimaal. Er zijn verschillende factoren van invloed op de zaadkwaliteit. Tijdens een kinderwens consult geven we jullie tips om vruchtbaarheid van de man te vergroten. Onderwerpen die aan bod komen:

 

werk
Kom je in contact met gevaarlijke stoffen, trillingen of werk je in ploegendiensten? Ook dat kan van invloed zijn op je vruchtbaarheid en dus op jullie kinderwens. We kunnen je gericht en passend advies geven tijdens een consult. Wil je alvast meer lezen? Klik dan hier: Risico’s op je werk.

 

Tips bij kinderwens

• Vraag bij je zorgverzekeraar na of een bezoek aan het kinderwensspreekuur binnen je verzekering valt. Sommige verzekeringen vergoeden het kinderwensspreekuur gedeeltelijk of helemaal niet.
• Kijk alvast eens op ZwangerWijzer
• Eet gezond en gevarieerd en zorg voor een gezond gewicht
• Sport, maar overdrijf niet
• Neem contact op met je huisarts als het na een jaar nog niet is gelukt

Meer weten of hulp nodig?

8 + 11 =