Gastblog van onze verloskundige in opleiding Ellemarie. “Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar het cytomegalovirus (CMV) kan ernstige gevolgen hebben voor je ongeboren baby. Wat is het? Hoe raak je besmet en wat kun je er tegen doen?”

Wat is CMV?

Het cytomegalovirus is een infectie die maar weinig mensen kennen. Best vreemd, omdat meer dan de helft van de Nederlanders het ooit heeft gehad. CMV is verwant aan herpesvirussen. In deze groep zit ook het virus dat de koortslip, waterpokken of de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt. Als je een CMV-infectie oploopt, merk je daar zelf niet zoveel van. Maar als je voor het eerst besmet raakt terwijl je zwanger bent, kan dat gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind. De kans bestaat dat je baby via de placenta (moederkoek) ook CMV krijgt: dit wordt een aangeboren CMV-infectie genoemd.

Hoe verloopt CMV in de zwangerschap? 

Een gewone CMV-infectie verloopt bijna altijd zonder klachten en is vrij onschuldig. Maar aangeboren CMV kan grote gevolgen hebben. Kinderen met aangeboren CMV kunnen last hebben van een laag geboortegewicht, slechthorendheid, oogproblemen en een ontwikkelingsachterstand. Omdat het virus bij veel mensen onbekend is, weten ook maar weinig zwangere vrouwen van deze risico’s af.

Aangeboren (congenitale) CMV-infectie komt in Nederland voor bij 1 op de 200 pasgeborenen (ongeveer 0,5%).  Van elke 1000 baby’s met aangeboren CMV houden uiteindelijk 180 kinderen blijvende klachten aan het virus over.

Hoe raak je besmet met CMV?

Je kunt het CMV-virus oplopen via speeksel en urine van een besmet persoon, maar ook via moedermelk, bloed of seksueel contact. Vooral jonge kinderen met CMV zijn erg besmettelijk: zij scheiden jaren een hoge concentratie van het virus af in hun urine en speeksel.

Eigenlijk weet je bijna nooit zeker of je kind besmet is met CMV. Het virus geeft vrijwel geen klachten. Om die reden is het belangrijk dat je tijdens je zwangerschap extra op je hygiëne let. Daarmee verminder je de kans dat jij en je ongeboren kind besmet raken.

CMV voorkomen in de zwangerschap

Helaas kun je niet voorkomen dat je het CMV-virus oploopt tijdens je zwangerschap. Er bestaat ook geen vaccin tegen het virus. Als je het virus al eerder hebt gehad, is de kans een stuk kleiner dat je het opnieuw oploopt tijdens de zwangerschap, maar die kans bestaat wel.

Adviezen

Hier wat handige tips om de kans op besmetting te verkleinen:

  • Was je handen regelmatig grondig met water en zeep.
  • Was altijd je handen na contact met urine, snot of speeksel van jonge kinderen.
  • Deel geen eten of drinken met jonge kinderen.
  • Eet ook niet met hetzelfde bestek of van hetzelfde bord.
  • Stop speelgoed of een speen van je kind niet in je eigen mond.

Het RIVM raadt zwangere vrouwen die met jonge kinderen werken, bijvoorbeeld in de kinderopvang of in het onderwijs, daarnaast aan om wegwerphandschoenen te dragen bij het verschonen van luiers of het schoonmaken van speelgoed.


Ook interessant

Waarom baby’s vaak ’s nachts geboren worden…