Tijdens je zwangerschap komt er veel op je af. Naast allemaal regelzaken komen er ook kosten bij kijken. Op het spreekuur krijgen wij vrij regelmatig de vraag wat de kosten zijn van een ziekenhuisbevalling/poliklinische bevalling. Maar ook voor de kraamzorg geldt een eigen bijdrage. Om het voor jullie wat overzichtelijker te maken zetten wij alles op een rij.

Kosten die volledig worden vergoed

Een thuisbevalling wordt volledig vergoed door de basisverzekering. Ook een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak wordt volledig vergoed. Hierbij heb je dus geen eigen bijdrage voor de gemaakte medische kosten.

Kosten niet medische bevalling in het ziekenhuis

Wanneer je graag wil bevallen in een geboortehuis of in een ziekenhuis (zonder medische reden) komt een deel van de kosten voor eigen rekening. De medische kosten die gemaakt worden tijdens je bevalling worden voor een deel vergoed door je basisverzekering. Dit is een vast bedrag van €236,-. Het bedrag dat daarna overblijft zijn de kosten die onder je eigen bijdrage vallen.

Poliklinisch bevallen (dus bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak) in het Deventer Ziekenhuis kost €611,16. Je bevalt dan met je eigen verloskundige in het ziekenhuis. Het bedrag wat je dan zelf moet betalen is €375,26 ( = €611,16 – €236,-). Als je aanvullend verzekerd bent is het mogelijk dat deze eigen bijdrage ook wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Dit kan je bekijken op de website van jouw eigen zorgverzekering.

Kraampakket

In het kraampakket vind je allemaal medische/praktische spullen die nodig zijn tijdens en na een bevalling. Denk aan matrasbeschermers, desinfectie hand gel, kraamverbanden, alcohol (70%) etc. Het is niet verplicht om een kraampakket aan te schaffen maar eigenlijk heb je al de spullen die erin zitten wel nodig. Daarom raden we je het wel aan om het in huis te hebben. De kosten voor zo’n pakket liggen rond de €30,-. Soms valt dit binnen je basisverzekering en eigenlijk valt het altijd binnen de aanvullende verzekering.

Kraamzorg

Na je bevalling heb je recht op kraamzorg. Dit is normaal gesproken zo’n 49 uur. Wettelijk gezien heb je een eigen bijdrage van €5,10 per uur (vanaf 2024). Hierdoor komen de kosten voor eigen bijdrage zo rond de €250,- . Het kan zijn dat bij een aanvullende verzekering dit bedrag wordt vergoed. Overigens is het niet verplicht om kraamzorg af te nemen. Mocht je geen kraamzorg aanvragen is het wel van belang dat je zelf een weegschaal huurt/aanschaft om de baby te wegen.


Klik hier voor meer tips over het goed regelen van je zorgverzekering rondom je zwangerschap.

Om meer te lezen over de bevalling: klik hier!