Als je als zwangere vrouw corona (COVID-19) krijgt, dan heb je een groter risico op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte. Zowel voor jou, als je baby. Daarom adviseren wij, gynaecologen, andere verloskundigen en kinderartsen alle zwangeren vrouwen om zich te laten vaccineren. Let op, wel met een mRNA-vaccin: dus Pfizer of Moderna.

Wel of niet een Coronavaccinatie?

De informatiekaart Wel of niet een prik tegen corona? helpt je bij de keuze om wel of geen prik te halen. De Informatiekaart is ook vertaald in het Pools, Engels, Arabisch en Turks. Ook kan je met deze informatiekaart makkelijker met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog praten, over de prik tegen corona. Hieronder vind je de informatiekaarten in verschillende talen.

Informatieve video’s over Corona en zwangerschap

Hieronder zie je een video van de NOS met uitleg.

Hieronder zie je een filmpje van GGD-arts Putri Hintaran vertelt over vaccineren als je zwanger bent of een kinderwens hebt.

Zwanger of een kinderwens?

Gynaecoloog Sam Schoemakers beantwoordt vragen over coronavaccinatie als je een kinderwens hebt. Deze video zie je hieronder

Kun je je laten vaccineren tegen corona als je zwanger bent of zwanger wilt worden?

Hoe zit het met coronavaccinatie als je zwanger bent, zwanger wilt worden, of borstvoeding geeft? Lauren Verster is in gesprek met immunoloog Marjolein van Egmond en voormalig huisarts Ted van Essen, waarbij de vragen worden beantwoord van lezers van Ouders van Nu.

In welk trimester van de zwangerschap vaccineren? 

Vaccinaties kunnen tijdens de hele zwangerschap gegeven worden. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie in de eerste 12 weken leidt tot complicaties. Wil je liever niet in de eerste 12 weken gevaccineerd worden? Plan je  vaccinatie dan daarna. Wacht liever niet tot het einde van de zwangerschap. Als je aan het einde van je zwangerschap besmet wordt met een COVID-19 infectie heb je namelijk meer risico op complicaties.

Tijd tussen de coronavaccinatie en de kinkhoestvaccinatie

Tussen een coronavaccinatie en een andere vaccinatie, zoals de maternale kinkhoest vaccinatie, is het advies om minstens 14 dagen (twee weken) er tussen te plannen. 

Tijd tussen een coronavaccinatie en een rhesusprik (anti-D)

Het maakt niet uit hoeveel tijd hier tussen zit, dit kan ook op dezelfde dag gebeuren.

Ik ben zwanger, moet ik nu wel een boosterprik nemen?

Ook als je zwanger bent, kun je de boosterprik nemen als je hiervoor een uitnodiging hebt gekregen. Als zwangere vrouw loop je meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Dit kan gevolgen hebben voor moeder en kind. Voor zwangere vrouwen geldt dat mRNA vaccins (Pfizer en Moderna) veilig zijn bevonden. Ook de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) beveelt in haar Standpunt Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap een boosterprik voor zwangere vrouwen aan. De boosterprik kan op elk moment in de zwangerschap worden gegeven.

Vaccineren tijdens de periode van borstvoeding

Ook vrouwen die borstvoeding geven kunnen zich laten vaccineren. Het is niet aannemelijk dat het vaccin in de borstvoeding terecht komt.

Bescherming baby na vaccinatie moeder

Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. We weten nog niet of dit voor de antistoffen na coronavaccinatie ook zo is, maar dat lijkt wel aannemelijk. 

Pilgebruik en andere anticonceptiemiddelen

Vaccins hebben geen invloed op de werkzaamheid van de pil of andere anticonceptiemiddelen. En omgekeerd hebben de pil of andere anticonceptiemiddelen geen invloed op de werkzaamheid van het vaccin.

Evaluatie van bijwerkingen

Vrouwen die zich laten vaccineren tijdens de zwangerschap kunnen meedoen aan Moeders van Morgen. Moeders van Morgen (onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb) doet onderzoek naar de veiligheid van vaccinaties en geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Aanmelden kan via www.moedersvanmorgen.nl


Ken je de 22 wekenprik al?